تصویب طرح جدید مجلس، ایران را در چه وضعیتی قرار می دهد؟

مهسا مژدهی: نمایندگان مجلس شورای اسلامی به طرحی رأی دادند که در آن ایران تعدادی از محدودیت های هسته ای خود را برای کمک به کشورهای اروپایی در لغو تحریم ها بازگرداند. برخی اوضاع را خروج از توافق هسته ای توصیف می کنند.

تصویب طرح جدید مجلس، ایران را در چه وضعیتی قرار می دهد؟

براساس طرح “اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها” مصوب “مجلس شورای اسلامی در آستانه 4 نوامبر” ، سازمان انرژی اتمی موظف است حداقل 120 مورد در سال را در مدت 196 ماه (بیش از 90٪) قانون ارائه دهد. کیلوگرم اورانیوم را با غنای 20٪ در تأسیسات شهید علی محمدی فردو در داخل کشور ذخیره کنید.

به منظور تحقق ظرفیت صد و نود هزار منطقه غنی سازی ، سازمان انرژی اتمی موظف است اورانیوم غنی شده را با حداقل 500 سطح غنی سازی در ماه متناسب با استفاده صلح آمیز از کشور پس از تصویب این قانون غنی سازی و تولید کند. کیلوگرم را افزایش دهید. این سازمان موظف است ظرف مدت 3 ماه از نصب ، تزریق ، غنی سازی و ذخیره سازی مواد به میزان كافی با حداقل 1000 دستگاه IR-2m در بخش زیرزمینی تاسیسات شهید احمدی روشن نطنز آغاز كند.

در این دوره ، سازمان انرژی اتمی موظف است هرگونه عملیات غنی سازی ، تحقیق و توسعه با وسایل نقلیه IR-6 را به تأسیسات شهید علی محمدی فردو واگذار و عملیات غنی سازی را حداقل با 164 دستگاه از این دست آغاز کند. توسعه 1000 خودرو تا پایان سال 1399. راکتور آب سنگین 40 مگاواتی اراک که توسط برجام تبدیل و بهینه سازی شده است با احیای قلب راکتور ظرف 4 ماه از تاریخ تصویب قانون به شرایط قبل از برجام خود بازگردد و دولت موظف است برجام 36 و 37 پوندی را ظرف دو ماه از تصویب قانون به حالت تعلیق درآورد. دسترسی نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی تحت برجام.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی پیش بینی می کنند که 3 ماه پس از تصویب این قانون ، در صورت بازگشت روابط بانکی اروپا در اروپا و میزان نفتی که از ایران خریداری می کند ، به شرایط عادی و رضایت بخش برگردد ، دولت اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را به حالت تعلیق در می آورد. و اگر 3 ماه پس از تصویب این قانون ، طرف های مخالف برجام برای انجام تعهدات خود در برجام بازگشتند ، دولت موظف است پیشنهادی را برای اقدام متقابل ایران ارائه دهد و به تعهدات برجام نسبت به پارلمان بازگردد.

در رویداد برتر ، ما این طرح را با دکتر حسن بهشتی پور ، کارشناس برجسته مسائل هسته ای در میان گذاشتیم:

طرح جدید پارلمانی موارد متعددی در زمینه غنی سازی اورانیوم دارد. برخی معتقد بودند که این اقدام در صورت اجرا برابر است با خروج ایران از برجام. چه فکری در این باره دارید؟

فکر می کنم بله. به عبارت دیگر ، این طرح به این منظور طراحی شده است که اگر ایران این کار را انجام دهد ، از شورای امنیت سازمان ملل خارج می شود و برای سایر کشورها به این معنی است که ایران از توافق خارج خواهد شد ، حتی اگر آن را ذکر نکند.

البته مهم این است که این طرح به نتیجه برسد. این طرح بر این ایده استوار است که ذخایر اورانیوم باعث جلوگیری از دشمنان ایران خواهد شد. یعنی این ایده که هرچه میزان ذخیره اورانیوم یا ثروت آن بیشتر باشد ، قدرت ایران نیز بیشتر خواهد بود. این نظریه خود مبتنی بر این ایده است که از ابتدا آژانس انرژی هسته ای را نپذیرفت و انتقاد اصلی آن از توافق هسته ای این بود که چرا ذخایر اورانیوم خود را کاهش داده است. اما بحث در شرایط فعلی این است آیا چنین عملی درست و بازدارنده است؟ آیا این با دکترین هسته ای مبنی بر اینکه ایران به دنبال ساخت بمب اتم نیست منافاتی ندارد؟

آیا مهم است که بدانیم آیا این طرح در نهایت به افزایش قدرت تبدیل خواهد شد یا تهدید و دشمنان ما را افزایش می دهد؟ من فکر می کنم که اجرای این طرح تهدیدات علیه ایران را افزایش می دهد و این باعث حسادت دشمنان می شود.

انتخابات ایالات متحده در حال انجام است و با توجه به این طرح ، بعید است که روابط حتی تاریک تر شود. آیا مشکلات بیشتر و تحریم بیشتر است؟

این طرحی است که توسط اعضای پارلمان اروپا به رای گذاشته شده است و ابتدا باید بررسی شود که آیا اجرا می شود یا خیر. از طرف دیگر ، باید منتظر بمانیم تا ببینیم چه کسی در انتخابات ایالات متحده رای می آورد. در مرحله بعدی ، باید ببینیم که برای کاهش خسارت وارد شده به کشورمان چه سیاست هایی را دنبال می کنیم. در حال حاضر هیچ چرخه داخلی برای اجرای این موضوع وجود ندارد و مشخص نیست که چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز خواهد شد. بایدن گفت که تحریم ها را لغو می کند. مانند اوباما می توانید تحریم ها را تا 90 روز به حالت تعلیق درآورید. اما به عنوان یک تحلیلگر ، تا زمانی که این دو گزینه مشخص نشوند ، نمی توان پیش بینی کرد. اما تصمیم گیرندگان باید از قبل برنامه ریزی کنند. به هر حال ، منتظر بمانیم ببینیم انتقال بین شورای نگهبان و شورای امنیت ملی در حال انجام است یا خیر؟

با این وجود ، تعدادی از نگرانی ها در مورد اجرای طرح وجود دارد. برخی می گویند اگر این اتفاق بیفتد دامنه تحریم ها آنقدر گسترش می یابد که داروهای سنتی کمیاب می شوند. نظر شما درباره چنین پیش بینی هایی چیست؟

به نظر من ، آنها عملی نخواهند شد. اگر همه مراحل برداشته شود و این اضطرار محقق شود ، در شرایط فعلی ، اجرای چنین مراحلی شرایط را دشوارتر می کند. به خصوص اگر وضعیت موجود در داخل و خارج از کشور ادامه داشته باشد ، وضعیت بدتر می شود زیرا بازوی تحریم ها فعال است.

اما خارج از مسئله اقتصادی ، این مسئله از نظر امنیتی مسئله ظریف تری است و ما دوستان خود را در جهان از دست می دهیم و این وضعیت بسیار دشواری را ایجاد می کند.

با توجه به این وضعیت ، آیا می توانیم به اجرای FATF امیدوار باشیم؟

FETF یک آیین نامه اجرایی است که به همه کشورهای جهان ابلاغ می شود و اگر بخواهند با سیستم بانکی جهانی ارتباط برقرار کنند ، به آن نیاز است. چه ایران تحت تحریم باشد یا نه ، FATF باید اجرا شود. توسط 180 کشور در سراسر جهان اجرا می شود و در سیستم مالی جهان وجود دارد ، بنابراین هیچ ارتباطی با برجام و خروج از آن و همچنین موضوع غنی سازی ندارد. دستورالعمل هایی شامل 40 ماده صادر شد که از این تعداد فقط دو مورد اجرا شد. دو قسمت باقیمانده CFT و Palermo هستند که قرار است اجرا شوند. این مقررات جهانی است و از سال 1989 به بعد اجرا شده است. از طرف دیگر ، اجرای FATF تحریم ها را برطرف نمی کند و تبادل مالی آسان تر خواهد بود. این در سال 1397 توسط مجلس تصویب شد و جنبه هایی ذکر شد. کشورهای دیگری هستند که دیدگاه های خاص خود را دارند و آنها را پذیرفته اند ، اما مجمع تشخیص مصلحت نظام آنها را عملی نکرده است.

در صورت تحقق این طرح ، چه اتفاقی می افتد؟

تصویب و اجرای چنین طرحی ، دوستان ایران را از خود دور می کند. چین و روسیه طی سالهای اخیر از ایران حمایت کرده و حتی ایالات متحده را مجبور کرده اند که سازوکار ماشه را تأیید نکند. اما این حوادث چین و روسیه را مجبور می کند تا هنگام تصویب لایحه ای علیه ایران به روش های قبلی خود برای همکاری با کشورهای غربی برگردند. ایران توانست دنیا را با خود جمع کند و حتی متحدان آمریکایی خود را مجبور کند ترامپ را تنها بگذارند. در حقیقت ، حوادثی که در تابستان شاهد انزوای ایالات متحده بودیم با برجام انجام شد و اکنون که بی معنا شده است ، ایران دیگر نمی تواند کشورها را مجبور به همکاری با آن کند.

>>> اطلاعات بیشتر در مورد این …
طرح پارلمان به غنی سازی 20 درصدی بازمی گردد
آیا پیروزی بایدن روابط ایران و آمریکا را نسبت به دوران ترامپ بدتر خواهد کرد؟
ترامپ دست دوستی به سوی ایران دراز می کند

312 310

دکمه بازگشت به بالا