مهم‌ترین رویدادهای تاریخی دهم آذر

مهم‌ترین رویدادهای تاریخی دهم آذر

مرور وقایع تاریخی برای اکثر مردم همیشه جذاب است. به خصوص اگر آنها دقیقاً می دانستند که آن روز چه اتفاقی افتاده است.

به گزارش رویداد برتر، به نقل از سایت «موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران»، حواشی روز دهم آذر را می خوانید:

سال 1288

سپهدار تنکابنی وزرای جدید را به این شرح معرفی کرد: علاءالسلطنه وزیر امور خارجه، وثوق الدوله وزیر دارایی، مشیرالدوله وزیر دادگستری. در این تغییرات ناصرالملک و مصطفی الملک برکنار شدند.

1290

پس از رد اولتیماتوم روس توسط مجلس شورای ملی، قوای روس در تبریز و رشت به قزوین حمله کردند.

سال 1291

پنج سارق در شیراز به دار مجازات آویخته شدند.

1297

به دولت ایران رسماً اعلام شد که ارتش عثمانی در 8 آذر جلفای ایران را به طور کامل تخلیه کرده و از طریق ساوجبلاغ، مراغه و سین قلعه قلمرو خود را ترک کرده است.

سال 1301

با حکم سردار سپه وزیر دفاع، اعضای کمیته نشان ذوالفقار به سرتیپ امان میرزا جهانبانی، سرتیپ فضل الله زاهدی، سرهنگ حسن آقاخان، سپهبد محمود خان پولالدین و معاون اول غلامعلی بایندر منصوب شدند.

سال ۱۳۱۱

سید حسن تقی زاده وزیر دارایی در جلسه علنی امروز مجلس شورای ملی از لغو امتیاز دارسی خبر داد. نمایندگان پارلمان اروپا حاج محتشم السلطنه اسفندیاری، فهیم الملک فهیمی و علی دشتی در حمایت از اقدام دولت سخنرانی کردند. گزارش وزیر خزانه داری در مورد لغو امتیاز دارسی به اتفاق آرا به تصویب رسید.

سال 1312

مراسم افتتاح جاده چالوس برگزار شد. جاده کرج و چالوس 168 کیلومتر فاصله دارد و تهران را به دریای خزر متصل می کند. مسیر آن از ابتدا تا انتها مشخص شده است. جاده کرجی 1400 متر ارتفاع و 8 متر عرض نرمال دارد که در برخی نقاط به 12 متر می رسد. پل ها و لوله های جاده به طول 2443 متر از سنگ و آهک ساخته شده است. ساخت این جاده در بهار 1310 و پل چالوس در بهمن 1311 آغاز شد. طول پل 140 متر است. جاده چالوس نام خود را از جاده ای خاص گرفته است.

سال 1314

محمدعلی فروغی نخست وزیر برکنار شد. (1)

1315

آتش سوزی در انبار پشم کارخانه وطن اصفهان رخ داد که توسط سربازان لشکر اصفهان مهار شد.

سال 1316

نزدیک به 9 سال پس از زندان خوافی، سرانجام سید حسن مدرس توسط پلیس کشمیر به طرز فجیعی به قتل رسید. در دادگاه کیفری و دیوان عالی کیفری، شاهدان عینی و عاملان قتل می گویند که ابتدا به او زهر خورده و سپس پس از مصرف زهر مخفیانه به خدا نیاز دارد. پلیس به سر او شلیک کرد و ساعتی بعد او را خفه کرد که سم را خورده و هیچ تاثیری روی آن نداشته است. (2)

سال 1319

عملیات ساخت سد روانسر به پایان رسید و مراسم افتتاحیه آن برگزار شد.

سال 1320

حکم نخست وزیری توسط محمدعلی فروغی صادر شد.

سال ۱۳۲۲

– سران سه کشور به همراه تهران تهران را در کشور خودشان ترک کرده اند.

– سرتیپ حسینقلی سطوتی به سمت ریاست ژاندارمری کل کشور منصوب شد.

سال 1326

نخست وزیر احمد قوام بیانیه مفصلی را در رادیو صادر کرد. این اعلامیه نارضایتی نمایندگان مجلس را برانگیخت. گروه دموکرات حمایت خود از ثبات را پس گرفته است.

سال ۱۳۳۳

جورج آلن معاون وزیر امور خارجه آمریکا در راس هیاتی متشکل از اعضای کنگره و نمایندگان وزارتخانه های آمریکا وارد تهران شد.

سال 1339

سفارت های دولت ایران و دولت اندونزی توسط کبری به سفارتخانه تبدیل شد.

سال 1342

کنفرانس توسعه روابط تجاری با کشورهای عربی و شیوخ خلیج فارس در تهران افتتاح شد.

سال 1347

– ایران و رومانی قرارداد فرهنگی امضا کردند.

– وزیر دادگستری معافیت محمدباقر بیات از اعضای سابق هیئت مدیره شرکت واحد را تمدید کرد.

سال 1348

لایحه تقویت نیروی دفاعی کشور نیز به تصویب مجلس سنا رسید.

سال 1350

– عراق به دلیل اشغال سه جزیره توسط سازمان ملل به سازمان ملل شکایت کرده است.

– نطقی تند در پارلمان کویت علیه ایران مطرح شد و نمایندگان پارلمان اروپا پیشنهاد کردند کویت باید روابط خود را با ایران قطع کند.

سال 1353

نخست وزیر هویدا بودجه 2445 میلیارد دلاری کشور را به پارلمان ارائه کرده است.

سال 1355

روابط سیاسی در سطح سفارت بین دولت موقت انقلابی ایران و ویتنام جنوبی برقرار شد.

سال 1357

– تظاهرات شبانه تهرانی ها در سرچشمه به شدت سرکوب شد و گفته می شود بیش از 1000 نفر زخمی و کشته شده اند.

بر اساس اعلامیه فرمانداری نظامی زنجیر زنی در اماکن عمومی و عزاداری در منازل بدون مجوز قبلی ممنوع است.

– دانشگاهیان اسلام دوست با اشاره به اینکه حضور آنها مانعی در برابر انقلاب ایران تلقی می شود به خارجی ها هشدار داده اند که هر چه سریعتر ایران را ترک کنند.

ابتکار مردم با بالا رفتن از پشت بام و اعلام تکبیر (الله اکبر) آغاز شد و تأثیر زیادی بر حرکت انقلابی مردم گذاشت و حکومت نظامی را به وحشت انداخت.

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1. برکناری محمدعلی فروغی از نخست وزیری و از تمامی فعالیت های سیاسی، ارتباط مستقیمی با پرونده قیام گوهرشاد و کیفرخواست محمدولی خان اسدی، معاون تولیت آستان قدس رضوی داشت. بر اساس گزارش های استاندار خراسان، پاکروان، سرتیپ ایرج مطبوعی (بعدها سرلشکر و سناتور)، فرمانده لشکر و سرهنگ محمد رفیع نوایی، رئیس شهربانی از یک سو، دخالت در قیام در ذهن شاه آشکار شده است. . فروغی به دلیل نزدیکی با اسدی از رضاشاه عذرخواهی کرد و به خاطر وظیفه و فشار خانواده اش در خانه ماند و مورد مراقبت شهربانی قرار گرفت. بی شک محمدعلی فروغی از بنیانگذاران سلسله پهلوی بود و بیش از هرکسی در سلطنت رضاشاه سهیم بود. فروغ علاوه بر کمک به امور داخلی کشور در دوره رضاشاه، به نخست وزیری انتخاب شد و آن شخص حسن مستوفی بود. مستوفی به مدت یک سال سمت نخست وزیری را برعهده داشت و جایگزین مخبر السلطنه شد که او نیز یکی از نخست وزیران صدر بود. فروغی در سال 1913 دوباره به نخست وزیری رسید و پیش از آن رئیس همه کاره کابینه بود و رضاشاه فقط خواسته های خود را با او در میان گذاشت. اگر به لیست کابینه فروغ نگاه کنیم، به نظر می رسد که نیازی به وزیر با تجربه و با تجربه نیست. انتخاب افرادی چون علی اصغر حکمت، سید باقر کاظمی، محمدعلی دولتشاهی، علی اکبر بهمن، علی اکبر داور، علی منصور و محسن صدر که وزارت آنها در زمان رضاشاه تأسیس شد، دلیل روشنی بر روند شتابان بود. . در مورد دیکتاتوری ایران در اوایل صدارت فروغ، تیمورتاش از زندان ناپدید شد. سردار اسعد بختیاری وزیر کابینه دستگیر و در زندان کشته شد. بسیاری از سران بختیاری، قشقایی، بویراحمدی و ممسنی اعدام شده اند. عدل الملک دادگارت، رئیس مجلس شورای ملی، به اروپا تبعید شد. هفت نماینده مجلس از مصونیت خود محروم و زندانی شده اند. سقف بین المللی در ایران اجباری شده است. بسته شدن مجمع عمومی نهایی محدود بود. عزاداری و روضه خوانی زیر نظر پلیس بود. رهنما و برادرش به عراق تبعید شدند و روزنامه ایران توقیف شد. با این توضیح و نزدیکی فروغ به شاه، باید اذعان داشت که مقامات خراسان ذهن شاه را نسبت به اسدی به حدی پریشان کردند که شفاعت فروغی در تمام سوابق خدمتش نادیده گرفته شد. علی اکبر اسدی و علینقی اسدی، دو پسر محمد ولی اسدی، فرزندان فروغی بودند.

2. درباره زندگینامه شهید حسن مدرس نماینده شجاع اوایل مجلس شورای ملی بسیار نوشته و تحقیق شده است و شخصیت های دوران طلایی تقدیم معلم شد. مرحوم عبدالله مستوفی در جلد سوم زندگانی من در عصر قاجار مطالب جالب و خواندنی از مدر دارد. محمدتقی بهار (ملک الشعرا) در مجلدات تاریخ سیاسی از معلم و آثار او بسیار صحبت می کند. در کتابی به قلم حسین کوهی کرمانی (از شهریور 1330 تا فجایع آذربایجان و زنجان) می توانید کیفرخواست دادستان جنایی عاملان قتل مدرس را بخوانید و از وجب مطلع شوید.

انتهای پیام/

دکمه بازگشت به بالا