بررسی روش های کاربردی رفع مشکل کم آبی در تابستان
12 راهکار برای مقابله با بحران کم آبی در جهان و حل مشکل کم آبی تابستان
۱۲۰۰ دانشمند از ۸۰ کشور جهان در ماه مارس گذشته پس از مطالعات گسترده 12 را کار را برای مقابله با بحران آب در جهان معرفی کردند. بحران آب در جهان سال به سال رو به افزایش است و دانشمندان برای تامین امنیت غذایی ناگزیر هستند، راهکارهایی برای مقابله با بحران کم آبی معرفی کنند. مصرف آب در جهان در همه ابعاد کشاورزی، صنعتی و مصرف انسانی در حال افزایش است، در حالی که این ماده در جهان ثابت است و امکان افزایش تولید ندارد، بنابراین جهان برای بقا باید یاد بگیرد که از این مایع حیات چگونه به بهترین حالت استفاده کند.
بر اساس گزارش پایگاه خبری « سرکل آو بلو یک» هزار و ۲۰۰ کارشناس معتبر در ۸۰ کشور جهان پس از تحقیقات و پژوهشهای مختلف 12 راهکار برای مقابله با کم آبی جهان آینده معرفی کردند و معتقدند که انجام آن از سوی کشورها میتواند نجات بخش باشد، در زیر این موارد مطرح میشود.
*آموزش و تغییر الگوی مصرف و روش زندگی
این دانشمندان تاکید میکنند که برای رویارویی و موفقیت در مقابله با بحران کمآبی لازم است تا مردم در زمینه استفاده صحیح خصوصا هنگام استفاده از پمپ آب آموزش ببینند و در رفتارهای گذشته بازنگری کنند و ضروری است تا در شکل استفاده از آب تجدید نظر شود. این تغییرات از مصارف فردی گرفته تا زنجیره شرکتهای بسیار بزرگ مانند جنرال الکتریک را شامل میشود.
بر اساس این گزارش، برخی مناطق هند و استرالیا و جنوب غرب آمریکا با بحران شدید آب مواجه هستند.
* اختراع تکنولوژی جدید ذخیره سازی آب
در مناطقی که سفره های زیرزمینی در حال خشک شدن هستند و بارندگی در این مناطق غیر قابل پیشبینی است، این تکنولوژی بسیار مهم است، اما نباید فراموش کرد که برای به کارگیری نیاز به مصرف انرژی بالاتری نیز دارد.
*باز چرخانی پسابها
در ماه مارس در روز جهانی آب درباره تفکر جدید نحوه مدارا کردن با پساب ها اعلام شد برخی کشورها نظیر سنگاپور تلاش میکنند تا با بازچرخانی پساب کارخانه ها و شرکت های بزرگ میزان وابستگی به مصرف آب را کاهش دهند و در زمینه تامین نیاز آبی خودکفا شوند، البته تامین آب برای آنها به معنای خودکفایی در محصولات شرکت ها هم میتواند باشد.
*افزایش سیستمهای نوین آبیاری
استفاده از سیستمهای نوین آبیاری در بخش کشاورزی می تواند در کاهش مصرف آب بسیار تاثیر گذار باشد در بسیاری از کشورها ۷۰% آب در حوزه کشاورزی استفاده میشود و هر اندازه بهرهوری افزایش یابد در مصرف کل صرفه جویی خواهد شد، این روش در بسیاری از کشورها از جمله استرالیا، آسیای مرکزی و جنوب غرب آسیا به عنوان یک راهکار عملی استفاده شده و نتیجه خوبی حاصل شده است کارشناسان خبره جهانی میگویند که در برخی موارد مثلاً در کالیفرنیا راه اندازی چنین سیستم هایی انقلاب بزرگی در تولید محصولات کشاورزی ایجاد کرده است.
*افزایش قیمت آب
بر اساس مطالعات این دانشمندان افزایش قیمت آب می تواند در کاهش مصرف بسیار موثر باشد بر اساس اعلام کارشناسان سازمان همکاری و توسعه همکاری های اقتصادی که 31 کشور ثروتمند دنیا عضو آن هستند، افزایش قیمت آب در کاهش پساب و نیز آلودگی بسیار موثر بوده است.
*نمک زدایی از آب دریا
بر اساس مطالعات این کارشناسان نمک زدایی از آب دریا اگرچه نیاز به انرژی زیادی دارد اما به عنوان یک راهکار برای مقابله با کم آبی میتواند اجرا شود، امروز در خاورمیانه سرمایه گذاری زیادی برای استفاده از آب دریا انجام شده است عربستان سعودی نمک زدایی از آب دریا را با استفاده از انرژی خورشیدی انجام میدهد، در این میان انگلیس یک رویکرد متفاوتی را آغاز کرده و در قطعات کوچک تر این کار را برای بخش کشاورزی انجام میدهد، اما لازم است تا سرمایه گذاری برای توسعه تکنولوژی این کار انجام شود.
*بهبود حوزه آبریز با عملیات آبخیزداری
انجام عملیات آبخیزداری برای مناطقی که منابع آب کافی ندارند بسیار ضروری است کشورهای پاکستان و هند که بدترین تاثیرات منفی را از تغییرات آب و هوایی دیدهاند، روی عملیات آبخیزداری برای استفاده حداکثری از آب باران تلاش میکند.
*استفاده از جوامع محلی
بر اساس اعلام این کارشناسان استفاده از جوامع محلی برای بهبود وضعیت استفاده از آب بسیار موثر است این جوامع محلی در اجرای پروژه ها و نیز تغییر رفتار هایی که به کاهش مصرف آب کمک می کند می توانند تاثیر گذار باشند آنها همچنین میتوانند به تغییر الگوی کشت منطقه نیز کمک کند.
*توسعه سیاستها و قوانین مرتبط با آب
از آنجایی که کمبود آب میتواند تامین امنیت غذایی را پیچیده تر و آلودگی آب و غذا را بیشتر کند دولت ها باید درباره وظایف شان بازنگری کند، دولت آمریکا توافق آب تمیز را در اولویت قرار داده تا اینکه از سلامت آبی که استفاده می شود، بیشتر مطمئن شود، در روسیه ولادیمیر پوتین رئیس جمهور این کشور برای استفاده از دریاچه بایکال یکی از بزرگترین ذخیره آب شرب موافقت کرده است در این زمینه سه تن از این دانشمندان هم اشاره کردهاند که برای دسترسی کشورها به آب تمیز و سالم رویکرد دولت هایشان کاملاً موثر است.
*کاهش مصرف آب شرکت ها و صنایع
بر اساس این گزارش، حدود ۲۵ درصد از مصرف جهانی آب در بخش صنایع است، بنابراین بخش زیادی از آب به صورت مستقیم و غیر مستقیم در این صنعت استفاده میشود، با بهینه سازی تکنولوژی میتوان مصرف آب در این بخش را کاهش داد.
*مقابله با تغییرات آب و هوایی
تغییرات آب و هوایی یکی از چالش های بزرگ انسانهای امروز است سیاست مدیریت آب می تواند تاثیر زیادی در کاهش گازهای گلخانه ای داشته باشد، بنابراین به جای استفاده از سوخت های فسیلی باید به استفاده از انرژیهای خورشیدی روی آورد که از یک سو با تغییرات آب و هوایی مقابله کنیم و از سوی دیگر به کاهش مصرف آب میانجامد.
*کنترل جمعیت
از آنجایی که جمعیت جهان مرتب در حال افزایش است، احتمال دارد که برخی از کشورها تا سال 2030 شکاف 65 درصدی بین تقاضای مردم و آبی که وجود دارد داشته باشند، در حال حاضر بیش از یک میلیارد نفر از مردم جهان دسترسی به آب سالم و بهداشتی ندارند و 70 درصد آب هم در بخش کشاورزی استفاده میشود و مهمتر از همه تغییرات آب و هوایی این تعادل را به هم میزند.
راهکارهای آبیاری و کشاورزی در شرایط کم آبی
برخی معتقدند ایران اکنون در دوره آبسالی است و تنها خشکسالی کشاورزی برای کشور بحرانی شده است. کاهش منابع آب شیرین و بحران آب در ایران تا چه حد جدیست؟ بعضی میگویند نشانه های بسیاری وجود داد که از وضعیت بحرانی منابع آبی ایران حکایت میکند. راه حل چیست؟ استفاده از تجهیزات و تکنولوژی روز و اجرای صحیح تأسیسات آب رسانی و به کارگیری صحیح لوله و اتصالات مناسب مثل استفاده از لوله مانیسمان جهت مصارف لوله کشی بهداشتی. ما باید از لولههای باکیفیت برای انتقال آب استفاده کنیم که وقتی لایه زیرین زمین نشست میکند، لولههای آب نشکنند و آب جاری نشود. البته براورد هزینه طراحی آبیاری قطرهای میتواند به شما در تصمیم گیری بهتر کمک کند.
علت خشکسالی چیست؟
چه شد که به این روز افتادیم؟ استفاده نادرست از منابع آب مثل آبیاری اشتباه باعث کمبود آب در ایران شده. همچنین تغییر اقلیم مثل گرمایش زمین و تغییر در الگوی بارش، ما را با خطرات جدی روبرو خواهد کرد. افزایش دما در سالهای آتی به خصوص در فصول سرد سال، سبب افزایش علف های هرز، آفات و بیماریهای گیاهان زراعی در اکثر نقاط شده و در پی آن هزینههای تولید محصولات به منظور مبارزه با آنها خواهد شد و افزایش استفاده از آفتکش ها نهایتاً باعث ایجاد آلودگی محیط زیست هم خواهد بود.
لذا آلودگی هوا یکی از عوامل خشکسالیست که باعث شده بارش ها در زمستان پایین تر از حد نرمال باشد. حفر چاه های عمیق (برداشت بیش از حد از سفره های آب زیر زمینی) و اشتباه در مدیریت سد ها و اختصاص آب سدها به شهرها و صنایع نیز از عوامل خشکسالی هستند.
راه های مقابله با بحران کم آبی کدام است؟
توسعه منابع آب با حفاظت از اکوسیستمها، ارتقا دادههای پایهای در مدیریت آب، افزایش آگاهیهای عمومی جهت بهرهبرداری از آب، مدیریت تقاضا میان کاربریها، تفویض اختیارات به جوامع ملی، تصفیه و بازچرخانی پسابها در چرخه مصرف آب از جمله راهکارهای سازگاری در منابع آبی میباشند. در استخراج و بهره برداری از آب های زیرزمینی باید شرایط زمین شناسی و هیدرولوژیکی محل مورد نظر به طور کامل بررسی و مطالعه شود.
اگر توزیع آب مدیریت نشود هر سال شاهد افت بیشتر سطح آب های زیرزمینی در کشور خواهیم بود. از جمله اقداماتی که میتوان برای کاهش ریسک خشکسالی انجام داد میتوان به استقرار نظام پایش و پیشآگاهی خشکسالی، آموزش جامعه در جهت صرفهجویی هر چه بیشتر در منابع آب و بهبود سیستمهای مدیریت آب اشاره کرد. انتقال آب توسط لوله های فاضلابی کاروگیت به خارج از شهر و تصفیه آن و استفاده مجدد از آب برای کشاورزی میتواند به حل مشکل کم آبی کم کند.
تأثیر آبیاری وکشاورزی در کمبود آب چقدر است؟
به زبان ساده انتقال آب به نزدیکی گیاه با هدف رساندن آن به ریشه گیاه توسط کشاورز به منظور کسب سود آبیاری نام دارد. آبیاری سطحی، آبیاری بارانی، آبیاری قطره ای و آبیاری زیرزمینی گزینه هایی هستند که شما برای آبیاری در اختیار دارید. بهترین ابزار برای اجرای چنین طرحی در مزرعه استفاده از نوار تیپ آبیاری قطره ای میباشد.
در حال حاضر اصلیترین راه کار اولیای اموربرای غلبه بر بحران آب وبرای مثال نجات دریاچه ارومیه،افزایش راندمان آبیاری از طریق جایگزینی روشهای کنونی آبیاری با روشهای تحت فشار است. ما از لوله های غیرچدنی در پروژههای خود استفاده نمیکنیم، درحالیکه قیمت چدن سه برابر لولههای پلیاتیلن است؛ استفاده از لولههای چدن به معنی عمر ٢٠٠ساله آنهاست.
برگرفته شده از: سولارمکانیکال