خبرهای کلیکسب و کار برتر

تاثیر نماهای آجری بر کاهش مصرف انرژی

شاید ارتباط دادن آجر به مصرف انرژی کمی صقیل و نیازمند تأمل باشد اما این واقعیت غیر قابل انکار است که نماهای آجری بر کاهش مصرف انرژی تاثیر بسزایی دارند. اما چه عواملی دست به دست هم داده‌اند تا این تاثیرگذاری را شکل دهند؟ با ما همراه باشید تا به بررسی این موارد بپردازیم.

سالهاست که در مباحث مربوط به انرژی و این دسته از موضوعات، نقش پررنگ آجر به عنوان متریالی تاثیرگذار در این زمینه به وضوح دیده می‌شود. چرا که استفاده از بر کاهش میزان مصرف انرژی اثرات انکارناپذیری دارد و در این امر نیز نظرات بسیاری را به خود جلب کرده است. به همین منظور برای آشنایی با این نقش اثربخش با مقدمه‌ای در مورد مصرف انرژی آغاز و در ادامه به نقش‌آفرینی نماهای آجری می‌پردازیم.

از دغدغه‌های انسان امروز مواجهه با کمبود ذخایر انرژی و مصرف بی‌رویه آن است. به همین جهت تاکنون روش‌های مختلفی جهت کاهش مصرف انرژی و بهینه‌سازی آن به کار گرفته شده است.

متاسفانه کشور ایران در رتبه‌های نخست میزان مصرف انرژی در دنیا قرار دارد. از این رو توجه به این موضوع در کشور ما از جایگاه خاصی برخوردار شده و در صنایع مختلف به خصوص صنعت ساختمان رعایت و به کارگیری اصول بهینه‌سازی مصرف انرژی از اقدامات مهم و اساسی است.

نقش صنعت ساختمان در مصرف ذخایر انرژی

روش‌های احداث ساختمان در هر کشوری بیش از یک سوم انرژی مصرفی را به خود اختصاص می‌دهد. به همین خاطر در کشورهای پیشرفته دنیا ساختمان‌های کم مصرف، سبز و پایدار در معرض توجه قرار گرفته‌اند.

میزان انرژی مصرفی که در ایران به ساختمان‌ها تعلق دارد، چیزی حدود 5 تا 6 برابر استانداردهای بین‌المللی است که به طور تقریبی 40 درصد از کل مصرف انرژی در کشور را شامل می‌شود. این میزان در مقایسه با سایر صنایع در جایگاه بسیار بالایی قرار دارد.

متاسفانه سالیان طولانی در صنعت ساختمان در کشور ما ملاحظات دقیقی پیرامون بحران کمبود ذخایر انرژی صورت نمی‌گرفت و به کاهش مصرف انرژی در ساختمان‌ها نیز توجه درخوری نمی‌شد. در صورتی که این اتلاف با همین سرعت پیش می‌رفت، علاوه بر دامن زدن به بحران کمبود انرژی در جهان، منجر به تشدید آلودگی محیط زیست نیز می‌شد.

اما خبر خوب این است که در سال‌های اخیر، سازوکارهای چشمگیری جهت عبور از این بحران شد و اقداماتی کارآمد در راستای اصلاح آن انجام گرفت. مصرف بیش از پیش مصالحی مانند آجر در نما ساختمان‌ها گواه روشنی بر این امر است.

مبحث 19 مقررات ملی ساختمان با هدف بهینه‌سازی مصرف انرژی

در راستای توجه به ملاحظات محیط زیستی با تدوین مبحث 19 مقررات ملی ساختمان که از سال 1384 صورت گرفت، رعایت اصول آن در ساخت‌وساز الزامی و به واسطه این مبحث، توجهات به موضوع انرژی بیشتر از گذشته شد. مبحث 19 مقررات ملی ساختمان به موضوع کاهش میزان مصرف انرژی و صرفه‌جویی در آن می‌پردازد و بسیاری از اقدامات اثربخش انجام شده در این راستا مرهون توجه به این مبحث است. در مبحث 19 انتخاب مصالح مناسب ساختمان از مهمترین موضوعات است. سنگ صلصالی کرم در سایز ۴۰ طولی، اسلب و ابعاد دلخواه موجود و قابل عرضه می باشد

در این مبحث، ساختمان‌ها با توجه به منطقه‌ای که در آن قرار دارند و از نظر میزان صرفه‌جویی در مصرف انرژی به 4 دسته کلی تقسیم می‌شوند.

  1. ساختمان‌های با صرفه‌جویی زیاد در مصرف انرژی
  2. ساختمان‌های با صرفه‌جویی متوسط در مصرف انرژی
  3. ساختمان‌های با صرفه‌جویی کم در مصرف انرژی
  4. ساختمان‌های بدون نیاز به صرفه‌جویی در مصرف انرژی

کاهش مصرف انرژی |مصرف انرژی

این میزان صرفه‌جویی در مصرف انرژی با توجه به عواملی است که در زیر به آنها اشاره می‌شود.

  • شرایط بهره‌گیری ساختمان از انرژی خورشیدی
  • نوع انرژی مصرفی (برقی و غیر برقی) برای تامین گرمایش، سرمایش و آب گرم مصرفی
  • نسبت سطح پوسته خارجی نورگذر ساختمان به سطح زیربنای مفید آن
  • استفاده ازسیستم‌های نوین تهویه
  • نحوه استفاده از ساختمان با کاربری غیر مسکونی (مداوم یا منقطع)

پوسته خارجی ساختمان که پیشتر به آن اشاره شد، نوعی جداکننده فضای داخلی و خارجی ساختمان است که نقش مهمی در مصرف انرژی دارد.

در اینجا ضروری‌ترین نکته دانستن این مورد است که پوسته خارجی مهمترین بخش اکثر ساختمان‌ها در مصرف انرژی است.

در گذشته پوسته خارجی حائلی بین فضای داخلی و خارجی ساختمان بود. اما در روش‌های نوین پوسته‌ها سیستم‌هایی هستند که با پاسخگویی مناسب به محیط بیرونی، فضایی مطبوع را در داخل پدید می‌آورند و بدین ترتیب مصرف انرژی را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهند.

تاثیر مصالح بر مصرف انرژی

نما ساختمان یکی از پارامترهای مهم و تاثیرگذار بر مصرف انرژی در صنعت ساختمان است. چرا که از مهمترین بخش‌های یک ساختمان، نما آن است.

همانطور که پیشتر بیان شد و به عقیده برخی از کارشناسان حوزه انرژی، ساختمان‌ها از بزرگ‌ترین منابع اتلاف انرژی در کشور هستند. از این رو انتخاب مصالح مناسب برای نما ساختمان جهت بهینه‌سازی مصرف انرژی از اهمیت بالایی برخوردار است و انتخاب آن باید با حساسیت درخوری انجام شود.

مصالح در جذب انرژی خورشیدی نقش بسزایی دارند و میزان این جذب به ویژگی‌های متعددی مصالح مانند جنس، رنگ و پرداخت سطح (زبری یا صیقل بودن آن) بستگی دارد.

در اینجا به بررسی آجر به عنوان یکی از مصالح دوستدار محیط زیست و تاثیرات نماهای آجری پرداخته می‌شود.

جایگاه آجر در بهینه‌سازی مصرف انرژی

استفاده از مصالحی سنگین مانند آجر، بتن و بلوک‌های سیمانی منجر به افزایش “پایداری حرارتی” ساختمان می‌شوند. در صورتی که از مصالح سنگین استفاده نشود این نتیجه به دست نمی‌آید و به همین دلیل باید از به کار بردن مصالح سبک پرهیز کرد.

اما سوالی که در اینجا مطرح می‌شود این است که پایداری حرارتی به چه معناست؟

به ساده‌ترین زبان پایداری حرارتی یعنی در صورت ایجاد تغییرات دما بیرون از خانه، هوای داخل منزل دستخوش تغییر چندانی نشود. همانطور که واضح است این امر منجر به صرفه‌جویی در میزان مصرف انرژی می‌گردد.

آجر متریالی است که ضریب جذب پایینی دارد و به همین دلیل نیز از عملکرد حرارتی مطلوبی برخوردار است. از این رو نماهای آجری در بهینه‌سازی مصرف انرژی نقش بسزایی دارند.

با توجه به شواهد و آمار ارقام به دست آمده، در بین سایر مصالح، کمترین میزان مصرف انرژی را داراست. به همین خاطر از بهترین مصالحی که می‌توان در نما به کار برد و از زیبایی و سایر ویژگی‌های ارزنده آن بهره برد. این امر از آن جهت است که این نوع آجر به دلیل جذب پایین حرارت تا حدود 4.5 درصد، سبب کاهش 23 درصدی اتلاف انرژی می‌شود. همچنین با توجه به مطالعه‌ای دیگر در شهر تهران این نوع از آجر با 6.9 درصد کاهش مصرف انرژی بهترین عملکرد را در بین سایر مصالح از آن خود کرده است.

سیاست‌های فعلی کشور در راستای بهینه‌سازی مصرف انرژی اقدامات بسیاری را برای استفاده از مصالحی موثر بر کاهش مصرف انرژی مانند “آجرانجام داده است.

جرم حرارتی یا اینرسی حرارتی در آجر

جرم حرارتی قابلیت پوسته خارجی و دیوارهای داخلی در ذخیره کردن انرژی و باز پس دادن آن است. به بیان دیگر اینرسی حرارتی توانایی جذب و ذخیره گرما را فراهم می‌کند. در نتیجه از اتلاف انرژی جلوگیری می‌شود.

آجر با این ویژگی مقدار زیادی گرما را در خود ذخیره می‌کند و به صورت تدریجی آن را آزاد می‌کند. با این ذخیره، هزینه‌های انرژی کاهش و منجر به افزایش بازده آن می‌شود.

انتخاب مصالح با توجه به آب‌وهوا

برای ساخت‌وساز در هر اقلیمی باید از نوع خاصی از مصالح استفاده کرد تا با محیط و شرایط آن سازگار باشد و در نتیجه منجر به کاهش میزان مصرف انرژی شود.

در ایران به دلیل وجود اقلیم‌های متفاوت، انتخاب مصالح باید با دقت بیشتری انجام شود. در واقع شهرها هر کدام با اقلیم خاصی که دارند، دارای پتانسیل‌های بسیاری هستند. با به کارگیری همین پتانسیل‌ها می‌توان در راستای کاهش میزان مصرف انرژی اقدامات موثری انجام داد.

برای مثال در اقلیم‌های گرم و معتدل مصالحی که منجر به کاهش جذب انرژی خورشیدی و به تبع آن بهبود عملکرد حرارتی می‌شوند، بسیار مناسب هستند. آجر همان مصالحی است که به خوبی می‌تواند این ویژگی‌ها را برای مناطقی با این آب‌وهوا به ارمغان بیاورد. یا مثال دیگر اینکه در شهرهای جنوب به دلیل گرمای بیش از حد مناطق، استفاده از نماهایی با رنگ روشن از جذب گرما جلوگیری می‌کند.

سخن آخر

تاثیر نماهای آجری بر میزان مصرف انرژی از مباحث مهمی است که در این مطلب به آن پرداخته شد. آجر به دلیل دارا بودن خاصیت جرم حرارتی که به آن اشاره شد، این تاثیرگذاری را شکل می‌دهد.

خوشبختانه امروزه با افزایش نماهای آجری و استفاده کمتر از خرداد 19, 1400//در /توسط

در بسیاری مواقع برای افراد از این که بین آجر و مصرف انرژی ارتباطی وجود داشته باشد ، تامل بر انگیز می باشد، در حالی که این موضوع واقعیتی غیر قابل انکار می باشد .

نماهای آجری از جمله نماهای سنتی و مدرنی می باشند که استفاده از آن ها تاثیر بسیاری در کاهش مصرف انرژی دارد . اما برای چگونگی تاثیر آن ها در کاهش مصرف انرژی توصیه می کنیم تا انتهای این مقاله ما را همراهی نمایید .

آجر ها از گذشته به عنوان متریالی مقاوم و موثر در برابر صرفه جویی انرژی شناخته شده اند و لازم به ذکر است که در این زمینه نیز بسیار جلب توجه نموده اند و محبوبیت کسب کرده اند .

همانگونه که همه ما شاهدیم امروزه کمبود ذخایر انرژی و صرفه جویی در مصرف آن ها از جمله دغدغه های مهم بشر به شمار می رود و به همین دلیل نیز تا کنون از هر روشی که در کاهش مصرف انرژی یا صرفه جویی در مصرف موثر باشد ، استفاده کرده اند .

در این میان نکته ی قابل تامل و البته تاسف باری که وجود دارد ، قرار گرفتن ایران در رتبه های نخست مصرف انرژی در دنیا می باشد . بنابراین لازم است تا به این مهم اهمیت زیادی در ایران داده شود و روش هایی که موثر در کاهش مصرف می باشند به کار گرفته شوند . این امر در حوزه ی ساخت و ساز نیز باید رعایت شود که البته از مهمترین صنایع می باشد و لازم است تا تمامی اصول و نکات بهینه سازی مصرف انرژی رعایت شود و مصالح به درستی انتخاب و اجرا شوند .

نقش صنعت ساختمان در مصرف ذخایر انرژی

در هر کشوری بیش از یک سوم انرژی مصرفی مربوط به روش های احداث ساختمان می باشد و به همین دلیل ساختمان های کم مصرف و سبز و پایدار در کشور های پیشرفته دنیا مورد توجه قرار می گیرند .

در ایران در حدود 5 تا 6 برابر استادارد های بین المللی مصرف انرژی به ساختمان ها تعلق دارد . یعنی در واقع 40 درصد از کل مصرف انرژی را ساختمان ها در ایران شامل می شوند و این رقم از جایگاه بسیار بالایی در مقایسه با سایر صنایع برخوردار می باشد .

متاسفانه در کشور عزیز ما به این مسئله توجه چندانی نمی شد و برای کاهش مصرف انرژی در ساختمان ها ملاحظات چندانی به کار برده نمی شد و همین مسئله ایران را در رتبه های برتر مصرف انرژی در ساختمان ها قرار داده است . علاوه بر این در صورتی که همچنان به این بی توجهی ادامه داده می شد ، علاوه بر این که با بحران کمبود انرژی در جهان روبه رو می شدیم ، بلکه آلودگی محیط زیست نیز به شدت افزایش پیدا می کرد .

اما خوشبختانه این مسئله در سال های اخیر اهمیت پیدا کرد و به همین دلیل اقداماتی کار آمد در جهت اصلاح آن صورت پذیرفت . استفاد ه از آجر نماها در نمای ساختمان ها گواه روشنی برای این مسئله می باشد .

مبحث 19 مقررات ملی ساختمان با هدف بهینه سازی انرژی

در سال 1384 مبحث 19 مقررات ملی ساختمان ها به منظور ملاحظات زیستی تعیین شد که توجه به مسئله ی انرژی و رعایت اصول آن در ساخت و ساز بیش از بیش مورد توجه قرار گرفت . در این مبحث موضوع کاهش مصرف انرژی و صرفه جویی در آن مورد بررسی قرار می گیرد و بسیاری از اقداماتی که در این راستا انجام شده است مرهون این مبحث می باشد . لازم به ذکر است که انتخاب مصالح مناسب ساختمان از مهمترین موضوعات در مبحث 19 می باشد .

در مبحث 19 ساختمان ها با توجه به منطقه ای که ساختمان ها در آن واقع شده اند و با توجه به میزان مصرف انرژی به 4 دسته کلی تقسیم بندی می شوند .

1 – ساختمان های با صرفه جویی زیاد در مصرف انرژی

2 – ساختمان های با صرفه جویی متوسط در مصرف انرژی

3 – ساختمان هایی با صرفه جویی کم در مصرف انرژی

4 – ساختمان های بدون نیاز به صرفه جویی در مصرف انرژی

این میزان صرف جویی در مصرف انرژی در ساختمان ها با توجه به مواردی که در زیر اشاره می شود صورت می گیرد  .

  • شرایط بهره گیری ساختمان از انرژی خورشیدی
  • نوع انرژی مصرفی ( برقی و غیر برقی ) برای تامین گرمایش ، سرمایش و آب گرم مصرفی
  • نسبت سطح پوسته خارجی نور گذر ساختمان به سطح زیر بنای مفید آن
  • استفاده از سیستم های نوین تهویه
  • نحوه استفاده از ساختمان با کاربری غیر مسکونی ( مداوم و منقطع )

نکته : پوسته یا نمای خارجی ساختمان نوعی جدا کننده فضای داخلی و خارجی ساختمان می باشد و نقش مهمی در مصرف انرژی دارد و توجه به این نکته از اهمیت قابل توجهی برخوردار می باشد .

پوسته خارجی ساختمان در گذشته به عنوان حائلی بین فضای داخلی و خارجی ساختمان به شمار می رفت ، اما امروزه با توجه به روش های نوین که در آن ها به کار برده می شود ، این پوسته ها به عنوان سیستم هایی به کار برده می شوند که با پاسخگویی مناسب به محیط بیرونی موجب ایجاد فضایی مطبوع در داخل می شوند و بدین ترتیب موجب کاهش مصرف انرژی به میزان قابل توجهی می شوند .

تاثیر مصالح بر مصرف انرژی

در صنعت  ساختمان یکی از پارامترهای مهم و تاثیر گذار در مصرف انرژی نما ساختمان ها می باشد .

همانطور که در مطالب قبلی نیز اشاره شد و همچنین با توجه به عقیده ی کارشناسان در حوزه انرژی ، از مهمترین منابع اتلاف انرژی در کشور ساختمان ها می باشند و به همین دلیل نیز انتخاب مصالح مناسب برای اجرای نمای ساختمان ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد و بنابرین نیاز هست حساسیت زیادی در آن ها به کار برده شود .

در جذب انرژی خورشیدی در ساختمان ها مصالح نقش بسیار زیادی دارند و در این امر ویژگی های مصالح اعم از جنس ، رنگ ، زبری یا صیقلی بودن آن تاثیر گذار می باشد .

در این قسمت به بررسی آجر ها و نماهای آجری که یکی از مصالح بسیار زیبا و دوستدار محیط زیست می باشند ، می پردازیم.

جایگاه آجر در بهینه سازی مصرف انرژی

در افزایش پایداری حرارتی ساختمان ها مصالحی همچون آجر ، بتن و بلوک های سیمانی نقش موثری دارند . در صورتی که مصالح سنگین مورد استفاده قرار نگیرد پایداری حرارتی ایجاد نمی شود و بنابراین بهتر است از به کار بردن مصالح سبک پرهیز شود .

اما سوالی که در این میان مطرح است این است که پایداری حرارتی به چه معنا می باشد ؟

پایداری حرارتی به ساده ترین زبان به این معنی می باشد که در صورتی که در بیرون از خانه تغییرات دمایی رخ دهد ، هوای داخل منزل چندان تغییر نمی کند و در نتیجه این امر موجب صرفه جویی در مصرف انرژی می شود .

آجر از جمله مصالح ساختمانی می باشد که دارای ضریب جذب پایینی می باشد و در نتیجه از عملکرد حرارتی بالایی برخوردار می باشد . بنابراین با وجود آن ها هوای داخل منزل دستخوش تغییرات چندانی نمی شود . بنابراین این امر منجر به صرفه جویی در مصرف انرژی می شود . در نتیجه می توان نتیجه گرفت که آجر نقش موثری در بهینه سازی مصرف انرژی دارند .

با توجه به شواهد و آمار و ارقام از جمله مصالحی به شمار می رود که کمترین میزان مصرف انرژی را دارد و از بهترین مصالحی به شمار می روند که با توجه به تنوع و زیبایی فراوان که دارند قابلیت کاربرد در نما را نیز دارند . آجرها به دلیل جذب پایین حرارت تا حدود 4.5 درصد در حدود 23 درصد در اتلاف انرژی نقش دارند . علاوه بر این با توجه به مطالعه ای که در شهر تهران در این زمینه صورت گرفته است این آجر ها با 6.9درصد کاهش مصرف انرژی بهترین عملکرد را در بین سایر مصالح از آن خود کرده است . سیاست های فعلی کشور اقدامات بسیاری را در راستای بهینه سازی مصرف انرژی برای استفاده از مصالحی همچون آجر انجام داده است .

جرم حرارتی یا اینرسی حرارتی در آجر

قابلیت پوسته خارجی یا دیورهای خارجی در ذخیره سازی انرژی یا پس دادن آن جرم حرارتی نامیده می شود . به عبارت دیگر اینرسی حرارتی توانایی جذب و ذخیره گرما را فراهم می نماید ، بنابراین مانع از اتلاف انرژی می شود .

آجرها با توجه به ویژگی اینرسی حرارتی مقدار بسیار زیادی گرما را در خود ذخیره می کنند و آن را به صورت تدریجی آزاد می نمایند . بدین ترتیب هزینه های انرژی کاهش یافته و منجر به افزایش بازده آن ها می شود .

انتخاب مصالح با توجه به آب و هوا

لازم است تا در ساخت و ساز هر اقلیمی مصالح  خاصی به کار برده شود تا سازگاری لازم با محیط و شرایط آن را داشته باشد . بنابراین باید دقت بسیار زیادی در انتخاب مصالح با توجه به اقلیم های متفاوت صورت بگیرد . اقلیم هر شهری متفاوت می باشد و با توجه به اقلیم خاصی که دارند دارای پتانسیل های بسیاری می باشند . بنابراین با به کار گیری همین پتانسیل ها می توان اقدامات موثری در راستای کاهش میزان مصرف انرژی انجام داد .

به عنوان مثال به کار بردن مصالحی که منجر به کاهش جذب انرژی خورشیدی و در نتیجه آن بهبود عملکرد حرارتی می شوند ، در اقلیم های گرم و معتدل بسیار مناسب می باشد . آجر در واقع همان مصالح مناسب برای کاربرد در این اقلیم ها می باشد که این امر را به خوبی فراهم می نماید . مثال دیگر را در مورد استفاده از مصالح در شهرهای جنوب کشور بیان می کنیم که لازم است به دلیل گرمای هوای بسیار زیاد در این مناطق از نماهایی با رنگ روشن که مانع از جذب گرما می شود استفاده شود .

کلام پایانی

از مباحث مهم در انتخاب مصالح ساختمانی تاثیر نماهای آجری بر میزان مصرف انرژی می باشد که در این مطلب به آن پرداختیم . آجر ها به دلیل دارا بودن خاصیت جرم حرارتی این تاثیر را در بهینه سازی مصرف انرژی می گذارند .

بهینه سازی مصرف انرژی در صنعت ساختمان امروزه به دلیل استفاده فراوان از مصالحی از قبیل نماهای آجر و کاربرد کمتر مصالحی  که منجر به اتلاف انرژی می شود ، در مسیر درستی قرار گرفته است . شهر آجر به دلیل تولید انواع مختلفی از آجر نسوز نما گامی موثر در صنعت ساخت و ساز فراهم کرده است . بنابراین برای تهیه انواع و و بهره مندی از مزایای آن می توانید با مشاوران ما از طریق تماس با شماره   در ارتباط باشید .

مصالحی که موجب اتلاف انرژی می‌شوند، بهینه‌سازی مصرف انرژی در صنعت ساختمان در مسیر درستی قرار گرفته است. از این رو گروه بین‌المللی آذرخش به عنوان بزرگترین تولیدکننده آجر نسوز نما در خاورمیانه افتخار این را داشته تا گامی موثر در این راستا بردارد و نقشی موثر را در این راه ایفا کند. جهت ارتباط با کارشناسان ما، دریافت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر به این مراجعه کنید و آجر متناسب با سلیقه و منطقه مورد نظرتان را خریداری کنید.

 

دکمه بازگشت به بالا