مقدمه ای بر اصول طراحی نمای ساختمان
در چند سال اخیر طراحی نمای ساختمان جایگاه ویژهای پیدا کرده است چرا که به طور مستقیم در قیمت ساختمان تاثیر گذاشته و میتواند توجه افراد بسیاری را به خود جلب کند. اما شما چقدر با اصول طراحی نما ساختمان آشنا هستید؟ آیا انواع سبکهای طراحی نمای بیرون ساختمان مثل نمای مدرن ساختمان یا طراحی نما کلاسیک را میشناسید؟ در این مقاله همراه ما باشید تا با تمام ریزه کاریهای طراحی نمای ساختمان ویلایی و قیمت طراحی نمای ساختمان به خوبی آشنا شوید.

آنچه در این مقاله می آموزید:
طراحی نمای بیرون ساختمان
اصول طراحی نمای ساختمان
انواع سبکهای طراحی نمای ساختمان
قیمت طراحی نمای ساختمان
طراحی نمای بیرون ساختمان
همانطور که گفتیم طراحی نمای ساختمان یکی از مهمترین مراحل طراحی یک بنا است چرا که تاثیر مستقیم در زیبایی و قیمت ساختمان داشته و نیاز به تجربه، سلیقه و آشنایی با متریالهای پر کاربرد در نما، اصول طراحی و انواع سبکهای ساختمان دارد.
چه بسا یک ساختمان از لحاظ سازه و پلان داخلی در بهترین شرایط ممکن باشد، اما با یک نمای نامناسب نتوان نظر کارفرما را جلب کرد.
یک مهندس طراح ماهر با به کارگیری و تلفیق مناسب و متعادل انواع مصالح با توجه به بودجه کارفرما و شرایط محیطی بنا، میتواند طرحهای مختلفی در سبکهای متنوع با توجه به ضوابط شهرداری ارائه دهد.
همانطور که حتما میدانید، در طراحی نمای ساختمان عوامل متعددی تاثیر گذار است، که از مهمترین آنها میتوان به ضوابط طراحی نما که توسط شهرداری شهرها تدوین میشود، اشاره کرد.
یکی دیگر از عوامل مهم در طراحی نمای بیرون ساختمان، دقت به نوع کاربری ساختمان است.
برای مثال نمیتوان از همان طرحی که برای نمای ساختمان مسکونی طراحی شده برای ساختمان تجاری هم استفاده کرد، چرا که در نمای مسکونی اولین و مهمترین نکته در طراحی آن، ایجاد حریم شخصی است، در صورتی که در نمای تجاری بهتر است کاملا برعکس آن عمل کرده و نما به نحوی طراحی شده تا به راحتی داخل ساختمان دیده شود.
در ادامه با انواع کاربریهای یک ساختمان بیشتر آشنا میشویم.
انواع کاربری در طراحی نمای ساختمان
از انواع کاربریهای یک ساختمان که در طراحی نمای آن تاثیر گذار است، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
طراحی نمای مسکونی
در طراحی نمای ساختمان مسکونی دست طراحان باز بوده و آنها میتوانند از انواع سبکهای موجود که در ادامه این مقاله به خصوصیات و ویژگیهایشان میپردازیم، استفاده کنند.
البته خوب است به این نکته توجه داشته باشید که عموما اکثریت مردم به خصوص در ایران، طرفدار طراحی به سبک لوکس و کلاسیک هستند و به همین خاطر غالبا طراحان نما، ساختمانهای مسکونی را در این سبک طراحی میکنند.
طراحی نمای تجاری
یکی از پیچیدهترین و سختترین طراحیها، طراحی نمای تجاری است. در طراحی نمای تجاری شما باید به نکات بسیاری توجه داشته باشید. برای مثال یکی از عوامل مهم در طراحی این نما، جذابیت بصری چه در طرح و چه در رنگ است، تا بتواند باعث جلب توجه بازدیدکنندگان شود.
طراحی نمای اداری
طراحی نمای ساختمانهای اداری بسیار مشابه با ساختمانهای مسکونی است با این تفاوت که میتوان آنها را به شکلی طراحی کرد تا متناسب با نوع کاربری آن بوده و در نگاه اول کاربری ساختمان برای هر بینندهای مشخص شود.
برای مثال میتوان برای ساختمانهایی که در زمینههای آموزشی، بانک، پزشکی و غیره فعالیت دارند، طراحی نما با توجه به زمینهی فعالیت آنها انجام داد.
در تصویر زیر ساختمان اداری بانک مسکن را مشاهده میکنید که در طراحی نمای آن از لوگو این بانک الهام گرفته شده است.
طراحی نمای ویلا
عموما طراحی نمای ویلایی مشابه طراحی نما ساختمان مسکونی بوده با این تفاوت که به خاطر ارتفاع کمتر ساختمانهای ویلایی نسبت به آپارتمانها، بهتر است از سبکهای سادهتر مثل مینیمال یا مدرن که در ادامه این مقاله به طور مفصل به آنها میپردازیم استفاده کرد.
اصول طراحی نمای ساختمان
قدم اول در طراحی نما این است که با ضوابط شهرداری به خوبی آشنا باشید تا در نهایت بتوانید مجوز اجرا و تائیدیههای لازم را گرفته و به مرحله اجرایی برسید.
در قدم دوم باید به محل پروژه رفته و موقعیت بنا را به طور کامل بسنجید. برای مثال موقعیت جغرافیایی یک بنا تاثیر مستقیمی در طراحی نما یک ساختمان و انتخاب متریال مورد مصرف برای اجرای آن دارد.
در قدم سوم شما به عنوان یک مهندس طراح باید با کارفرما گفت و گویی داشته باشید و تا حدودی با سلیقه او آشنا شوید تا بدانید که طرح خود را در چه سبکی اجرا کنید.
همچنین بهتر است در صورت آشنایی با قیمت روز متریال مورد مصرف و دست مزد اجرای آن، تخمین حدودی از هزینه طراحی و اجرای نما در اختیار کارفرما قرار دهید.
در ادامه این مقاله با مهمترین سبکهای طراحی نمای ساختمان بیشتر آشنا میشویم، اما اگر میخواهید در مورد بیشتر بدانید حتما روی لینک آبی رنگ کلیک کرده و مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.
انواع سبکهای طراحی نمای ساختمان
همانطور که گفتیم آشنایی با انواع سبکهای طراحی در اجرای نمای ساختمان یکی از مهمترین مراحل طراحی است، چرا که شما با تسلط بر این سبکها میتوانید خواسته کارفرما را به خوبی درک کرده و بهترین طرح را ارائه دهید.
برای آشنایی بیشتر با این سبکها خوب است بدانید که هر یک از سبکهای طراحی نمای ساختمان، ویژگیهای مخصوص به خود را دارند، برای مثال در طرح نمای ساختمان رومی یا کلاسیک عموما از متریالهای سنگی استفاده میشود و به همین دلیل است که از شکوه و جلال بیشتری به نسبت دیگر نماهای ساختمانی برخوردارند.
در ادامه به بررسی ویژگیهای انواع این سبکها بیشتر میپردازیم.
طراحی نما به سبک کلاسیک
یکی از نماهایی که امروزه نظرات بسیاری را به سمت خود جلب کرده است، طراحی به سبک کلاسیک است. از مهمترین ویژگیهای این سبک میتوان به استفاده از ریزه کاریها، جزئیات و المانهای متعدد مثل ستونهای بلند، پیش آمدگیها، سردرهای با شکوه، قرنیزها و قوسهای گرد و عریض اشاره کرد.
برای مثال یکی از چندین طرح قابل اجرا در این سبک است که اکثر ویژگیهای ذکر شده در بالا را دارد.
خوب است به این نکته نیز اشاره کنیم که برای اجرای نمای کلاسیک یا نمای رومی عموما از متریالی مثل سنگ استفاده میشود تا بتوان شکوه و زیبایی خاص این سبک نما را به هر بینندهای القا کرد.
یکی از بهترین سنگها برای اجرای نما کلاسیک، سنگ کرم است، چرا که با توجه به کیفیت بالا و تخلخل مناسب این سنگ، بعد از به راحتی با ملات پشتش درگیری مناسبی ایجاد کرده و در هر آب و هوایی از خود مقاومت خوبی نشان میدهد.
برای آشنایی بیشتر با روشهای اجرای و مخصوصا ، حتما روی لینکهای آبی رنگ کلیک کرده و مقالات مربوط به آن را مطالعه کنید.
با این که سنگها جذابیت ظاهری، مقاومت و استحکام بالایی دارند، اما هزینههای بالای تهیه و اجرای این متریال افراد زیادی را از استفاده آن منصرف میکند. پس راه حل چیست؟ افرادی که تمایل به اجرای این سبک با هزینه کمتر دارند، چه باید بکنند؟!
در پاسخ باید بگوییم که سیمان یکی از بهترین متریالهایی است که با هزینه مقرون به صرفهتر امکان استفاده به جای سنگ را در این سبک دارد. سیمان متریالی منعطف بوده که میتوان آن را در طرحها و رنگهای مختلفی اجرا کرد.
برای آشنایی بیشتر با اجرای و انواع آن مثل روی لینکهای آبی رنگ کلیک کرده ومقالات مربوط به آن را مطالعه کنید.
طراحی نما به سبک مدرن
از جمله سبکهای پرکاربرد که امروزه در بین قشر جوان جامعه بسیار پرطرفدار بوده و در قالب طرحهای ساده و طرحهای پیچیده و با جزئیات زیاد نیز اجرا میشود، سبک مدرن است.
طراحی نما به سبک مدرن در عین سادگی بسیار کاربردی بوده و در آن میتوان از تکنولوژیهای به روز دنیا مثل متریالهای جدید یا نور پردازیهای خاص استفاده کرد.
همچنین در این سبک از طراحی نما برعکس سبک کلاسیک، از سادگی پیروی کرده و از المانهای زیادی استفاده نمیکنیم.
یکی دیگر از جذابیتهای این نما در این است که میتوان از متریالهای متنوعی برای اجرای این سبک استفاده کرد تا نماهای مختلفی مثل ، ، یا داشته باشیم.
برای آشنایی بیشتر با هر یک از این نوع نماها، حتما روی لینکهای آبی رنگ کلیک کرده و مقالات مربوط به آن را مطالعه کنید.
طراحی نما به سبک مینیمال
اگر شما طرفدار سبک کلاسیک هستید ولی دل به سبک مدرن نیز باختهاید اصلا نگران نباشید. سبک مینیمال یکی از سبکهایی است که هم ویژگیها و خصوصیات سبک مدرن را دارد، هم ویژگیها و خصوصیات سبک کلاسیک را، که همین امر موجب شده تا این سبک محبوبیت زیادی پیدا کند.
یکی از خصوصیات مهم در طراحی سبک مینیمال، استفاده از خطوط مستقیم و منحنی در آن است که یادآور سبک کلاسیک بوده اما به طوری که از ریزه کاریها و تزئینات متعدد همانند سبک کلاسیک جلوگیری شود.
معمولا طراحی این سبک تک رنگ و غالبا به رنگ سفید بوده و میتوان از ترکیب چند متریال مثل ، چوب، سنگ و سیمان برای اجرای آن استفاده کرد. در این جای مقاله خوب است اشاره کنیم که اگر به دنبال هستید حتما روی لینک آبی رنگ کلیک کرده و مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.
قیمت طراحی نمای ساختمان
به طور کلی عوامل متعددی در تعیین قیمت طراحی نمای ساختمان تاثیر گذار هستند که در ادامه با هر یک آشنا میشویم.
نوع سبک طراحی شده
یکی از مهمترین عوامل تاثیر گذار در قیمت طراحی نمای ساختمان، نوع سبک طراحی است. برای مثال هزینه طراحی و اجرای نماهای کلاسیک و لوکس مثل نما رومی بیشتر از نماهای مینیمال و مدرن است.
نوع متریال مصرفی
همانطور که گفتیم، یکی از عوامل مهم در طراحی نمای بیرونی ساختمان، تعیین متریالهای مورد استفاده در نما است.
یکی از نکاتی که باید در کنار هماهنگی نوع متریال مصرفی در نما با شرایط جغرافیایی به آن توجه داشت، هماهنگی میان هزینه اجرای آن متریال و بودجه اولیه است.
برای مثال طراحی نمای ساختمان سنگی هزینه بیشتری نسبت به طراحی نمای ساختمان آجری یا سیمانی دارد.
نوع کاربری ساختمان
اگر به خاطر داشته باشید در ابتدای مقاله به این موضوع اشاره کردیم که دست طراحان در طراحی نمای ساختمان مسکونی باز بوده و از ترکیب سبکهای مختلفی میتوانند برای طراحی استفاده کنند.
این در حالی است که طراحی نماهای تجاری یا اداری دشواری و پیچیدگی بیشتری داشته و به تبع هزینه بیشتری هم نسبت به طراحی نماهای مسکونی یا ویلایی دارند.
مقدار متراژ
باید به این نکته توجه داشته باشید که هر چه متراژ زیر بنا یا ارتفاع بنا مورد نظر شما بیشتر باشد، هزینه طراحی نمای آن نیز بیشتر میشود. در بخش ساختمان سازی طراحی نما یکی از بخش های مهم تلقی میشود به همین دلیل اصول و رند طراحی نمای ساختمان از اهمیت ویژه ای برخودار است. در اصول طراحی نمای ساختمان؛ نما نه تنها از جنبهی زیبایی و بصری بسیار حائزه اهمیت است بلکه حاکی از شخصیت و حس و حال سازنده و مالک آن ساختمان نیز می باشد و از طرفی درصدی از بهای یک ساختمان در گرو جذابیت یا عدم جذابیت نما است. رعایت اصول طراحی نما به طراحان و معماران کمک خواهد کرد تا یک ساختمان زیبا و هماهنگ با بستر فرهنگی منطقه طراحی کنند. چنانچه نسبت به اصول روند طراحی نما بی اهمیت باشید باعث می شود هویت ساختمان و البته هویت شهر و منظر شهری نیز زیر سوال برود در نتیجه طراحی نمای ساختمان نه تنها بر روی خود ساختمان بلکه بر روی منظر شهری نیز تأثیر گذار است. با توجه به اهمین نمای ساختمانی در این مقاله ما به اهمیت نما در ساختمان سازی و مراحل روند طراحی نمای ساختمانی نیز خواهیم پرداخت تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
مقاله پیشنهادی:
طراحان و معماران از همان ابتدای کار ساختمان سازی، با طراحی نمای ساختمان، طرح نما را در نظر می¬ گیرند تا تمهیدات لازم برای اجرای در نظر گرفته شود. با توجه به اهمیت نما بر هویت و منظر شهری باید طراحی نما بر اساس شرایط محیطی و سلیقه کارفرما و همچنین قوانین شهرداری صورت¬ گیرد و اجرای هر نوع نمایی برای ساختمان امکان پذیر نیست. با توجه به اینکه نمای ساختمان به عنوان اولین دید ناظر از سطح کلی بنا به حساب میآید، از این رو از اهمیت بالایی برخودار است، طراحی نمای ساختمان میتواند در بالا بردن ارزش اقتصادی ساختمان در منطقه و یا حتی محله شما تاثیر گذار باشد، به این صورت با طراحی مناسب نمای ساختمان علاوه بر زیبایی بنا، میتوانید ارزش مالی ساختمان خود را نیز بالا ببرید. اجرای انواع نما دارای اصول و روندی خاص می باشد که در ادامه به این موارد خواهیم پرداخت.
۱۴ اصول مهم روند طراحی نما در معماری
همانطور که در بخش های قبلی اشاره کردیم با توجه به اینکه زیبایی و جذابیت از الزامات طراحی نماهای ساختمانی می باشد است اما تنها ملاک و برتری زیبایی یک نمای ساختمانی نیست و در کنار طراحی زیبا باید به فاکتورهای دیگری نیز توجه کنید. با نادیده گرفتن هر یک از این فاکتور ها و عوامل مختلف در طراحی نما ممکنه است عملکر و فرایند درستی بین سازه و نما برقرار نمشود . نما به عنوان یکی از اصلی ترین بخش های ساختمان باید دارای استاندارد های مورد نیاز خود باشد زیرا با رعایت نکردن نکات اجرایی و ایمنی بعد از مدتی زیبایی نمای شما هم به مخاطره میوفتد و گیرایی اولیه خود را از دست خواهد داد به همین دلیل طراحی نما باید با رعایت تمامی ظوابط و استاندارها شکل بگیرد و مواردی مانند نقشه های فاز دو اجرایی ، توجه به عملکرد سازه و نوع آن ، شرایط اقلیمی و جوی منطقه و … توجه شود تا نمای ساختمان دوام و استحکام خود را در شرایط مختلف حفظ کند .از عوامل موثر در طراحی نما میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
توجه به شرایط اقلیمی: شرایط اقلیمی یکی از مهم ترین موارد در طراحی نمای ساختمان است که باید به آن توجه داشه باشید. شما باید بدانید که بنا کجا ساخته شده است و شرایط اقلیمی و آب و هوایی منطقه چگونه است؟ زیرا اقلیم منطقه بر روی سبک طراحی و انتخاب متریال تأثیر مستقیم می گذارد. باوتوجه به اینکه برخی از متریال و یا فرم ها برای هر نوع آب و هوایی مناسب نیستند توجه به شرایط اقلیمی از اهمیت ویژه ای در مراحل روند طراحی نما برخوردار است به عنوان مثال برای مناطق سردسیر باید نمایی طراحی و اجرا شود که عایق مناسبی برای حرارت باشد. متریال مورد استفاده نیز باید در برابر تغییرات دمایی و یخبندان مقاومت لازم را داشته باشد.
• متریال و مصالح: همانطور که در بخش قبل اشاره کردیم باتوجه به تاثیر شرایط آب و هوایی در انتخاب متریال در طراحی نما باید از متریال و مصالح مناسب هر منقطه که در دسترس تر هستند استفاده کنید. استفاده از مصالح موجود در منطقه به شما در اجرای راحت تر نمای ساختمان کمک خواهد کرد. زیرا متریالی که قرار است از شهری دیگر حمل شود و به محل ساختمان آورده شود هزینه ی حمل و نقل را به هزینه اجزای نما اضافه می کند. همچنین در طراحی نما از متریا های با کیفیت و مرغوب استفاده کنید زیرا تا حد بسیار زیادری در زیبای نما تاثیر گذار خواهند بود.
• اصول و ضوابط طراحی نما: معماران و طراحان در زمان طراحی نما باید با توجه به قوانین شهرداری شروع به طراحی نما کنندزیرا نمی توان از هر نوع مصالح و فرمی برای طراحی نما استفاده کرد. به طور مثال طراحی نمای رومی با جزئیات برجسته در برخی از شهرها ممنوع می باشد.
• سلیقه کارفرما: سلیقه کارفرما نیز اهمیت خیلی زیادی در روند طراحی نمای ساختمان دارد بنابراین نمای ساختمان نیز باید مورد تایید کارفرما قرار گیرد. در نتیجه طراحان باید ضمن رعایت ضوابط و اصول اصلی طراحی نما در انتخاب طرح نمای ساختمان سلیقه کارفرما را مد نظر قرار دهند.
• سبک طراحی نما: یکی دیگر از اصول مهم در طراحی نمای ساختمان؛ انتخاب سبک طراحی مناسب با کاربری و منطقه ساختمان است. نمای ساختمان می تواند در انواع؛ مدرن، کلاسیک، سنتی، مینیمال و.. طراحی شود.
• هزینه طراحی نما: یکی از مهم ترین و اساسی ترین قسمت ها در روند طراحی نمای ساختمان توجه به هزینه های اجرایی نما بعد از طراحی می باشد. اگر بودجه مورد نظر برای طراحی نمای ساختمان مشخص باشد، طراح می داند که از چه متریالی استفاده کند. در صورت عدم وجود بودجه ناکافی طراح می تواند بر اساس اصول طراحی نما بهترین نوع مصالح و سبک را انتخاب کند.
-
قابلیت اجرای نما: در طراحی نمای ساختمان علاوه بر رعایت اصول طراحی باید به قابل اجرا بودن و جزئیات اجرایی هم توجه شود. مقدار وزنی که نما دارد، نوع اتصالات نما به ساختمان و روش اجرای نما باید در حین طراحی نما باید مورد توجه قرار بگیرد.
• نورپردازی نما: نورپردازی در زیبایی و جذابیت نمای ساختمان بسیار تاثیر گذار است بنابراین همانطور که همان قدری که زیبایی نما در طی روز اهمیت دارد، نورپردازی در طی شب مهم می باشد. با نورپردازی درست نمای ساختمان علاوه بر روشن شدن بنا، ساختمان شاخص ¬تر و زیباتر می شود و در زیبایی هر چه بیشتر منظر شهری نیز تأثیرگذار است. - تقارن: یکی از راه های برقراری توازن در طراحی نمای ساختمانی تقارن است وجود تقارن در طراحی نمای ساختمان هم لازم نیست اما وجود توازن ضروری می باشد. بنابراین شما میتوانید برای ایجاد توازن در نما از تقارن استفاده کنید. در طراحی نمای سبک هایی مانند کلاسیک و یا رومی نیاز به وجود تقارن در نما امری ضروری است.
• رنگ و بافت : تناسب رنگ، یکی از فاکتورهای لازم و ضروری برای یک نمای مطلوب و مناسب است که در طراحی نما باید به آن توجه داشته باشید. رنگ در نما به گونه ای نیست که بعد از طراحی بخش های مختلف طراح بخواهد رنگ را به نما اضافه کند! بلکه باید در روند طراحی نمای ساختمان به این موضوع مهم توجه کامل را داشته باشد. اگر رنگ تناسب نداشته باشد در نما، حتی بهترین متریال ها با بهترین کیفیت ها هم نمی توانند جذابیت نما را به نمایش بگذارند.
• پیوستگی و انسجام: یکی از نکات مهم در زمان مشاهده کلییت یک نما پیوستگی است. در واقع منظور از پیوستگی نما این است که فرم کلی نمای ساختمان در دید بصری به عنوان یک طرح کامل و یک بخش کامل دیده شود. یعنی به گونه ای نباشد که هر بخش از نما برای خود یک قسمت جداگانه محسوب شده و عملا پیوستگی نما را از بین ببرد. پیوستگی هم از طریق فرم و شکل نما و هم در شکل و بافت باید دیده شود. وجود پیوستگی بین طبقات مختلف و هم در یک طبقه بین بخش های مختلف نما ضروری است.
مقاله پیشنهادی:
- ریتم: با ایجاد ریتم در نما شما نمایی زیبا و متعادل خواهی داشت. ریتم یکی از اصول مهم در معماری می باشد که از پراکندگی جلوگیری می کند و باعث ایجاد هماهنگی نیز می شود. در نمای ساختمان هم باید برای ایجاد تعادل در نما باید اجزای نمای ساختمان در کنار هم قرار گیرند از یک ریتم پیروی کنند.
• عنصر شاخص: شاید در طراحی نمای برخی از ساختمان ها نیاز به یک بخش برجسته وجود داشته باشد. برجسته کردن یک بخش باعث جلب توجه آن نسبت به قسمت های دیگر می شود.
• سادگی: یکی از اصول طراحی نما رعایت سادگی است. سادگی یکی از ویژگی هایی است که باید در عین حال که به همه اصول دیگر می پردازید، موضوع سادگی را هم در نظر بگیرید. سادگی بخشی از زیبایی نما را ایجاد می کند. استفاده از متریال یکدست و رعایت تنوع و همچنین شکل و فرم متناسب با ساختمان، به ایجاد سادگی کمک می کند. - شفافیت بصری: شفافیت بصری نما یعنی وجود پنجره به اندازه کافی در نمای ساختمان. البته این موضوع تا حد زیادی به نقشه های معماری ساختمان بستگی دارد اما خب مسلما معماری که نقشه های معماری را تهیه می کند به این موضوع توجه کافی دارد و باعث می شود که بعد بتواند نمایی جذاب و خاص را طراحی کند. به صورت کلی یک نمای صلب و خشن نمی تواند به اندازه کافی جذاب واقع شود.
پکیج پیشنهادی:
امیدوارم از این مقاله لذت برده باشید.
امیدواریم در پایان این مقاله دید خوبی نسبت به طراحی نمای ساختمان پیدا کرده باشید و از اینکه تا پایان مقاله با ما همراه بودید، تشکر میکنیم. نظرات و تجربیات خود را در مورد این مقاله با ما به اشتراک بگذارید.