مزوتراپی مو چیست و چه تاثیری در درمان ریزش مو دارد؟
تاریخچه و کاربرد مزوتراپی
اولین اشاره به مزوتراپی مو در متون پزشکی برای درمان ریزش مو، به قرن ۱۲ میلادی باز میگردد. پزشک فرانسوی به نام آمبروز پاره که طبیب دربار پادشاهی فرانسه بود، در مورد درمان ریزش مو این گونه مینویسد:اگر ریزش مو ناشی از عدم تغذیهی مناسب بود؛ باید توسط پارچهای تمیز، برگ انجیر یا پیاز خام مالیده شود. سپس باید به محل دچار طاسی سوزن زد و رویش را با محلولی از عصارهها مالید.
در سال ۱۹۵۲، پزشک فرانسوی دیگری به نام میچل پیستور برای اولین بار مزوتراپی را به شکل امروزی معرفی کرد. پیستور برای درمان بیماری آسم از تزریق وریدی داروی پروکائین استفاده میکرد. او بعد از مدتی مشاهده کرد که ریزش موی برخی از بیماران بهبود یافته است. پس از آن پیستور در مورد تزریقات زیر جلدی پروکائین مطالعات زیادی انجام داد تا در نهایت در سال ۱۹۷۶، نام روش درمانی ابداعی خود را «مزوتراپی» گذاشت. روش ابداعی میچل پیستور در ۵۰ سال گذشته مورد اقبال بسیاری از پزشکان و متقاضیان و زیباسازی پوست قرار گرفته است.
کاربردهای درمانی مزوتراپی
مزوتراپی نوعی تزریق زیرجلدی یا زیرپوستی است که بسته به نوع داروها و مواد استفاده شده در آن میتواند کاربردهای مختلفی داشته باشد. از جمله کاربردهای مزوتراپی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درمان سلولیت،
- از بین بردن چربیهای موضعی،
- درمان چربی پلک
- جلوگیری از ریزش مو و درمان آلوپسی،
- جوانسازی پوست (برطرف کردن چین و چروکها، سفت کردن پوست و لیفت)،
- درمان لکهای پوستی،
- اصلاح انحناهای سطحی (کانتور) بدن،
- برطرف کردن جای زخم و اسکار.
درمان ریزش مو با الگوی مردانه و زنانه
مهمترین کاربرد مزوتراپی مو ، درمان ریزش مو با الگوی مردانه یا زنانه می دانند اما در واقع هیچ نتایج ثابت شده ای در این موضوع وجود ندارد. با وجود نبود نتایج ثابت شده در مورد درمان ریزش موی ارثی اما به هر حال توسط برخی پزشکان تجویز می شود.از مزوتراپی میتوان به عنوان درمان پیشتیبان یا مکمل، همزمان با سایر روشهای درمانی ریزش مو استفاده کرد.
بیشتر متقاضیان مزوتراپی افرادی هستند که از دو داروی مهم ریزش مو، یعنی و قرص فیناستراید استفاده میکنند و میخواهند نتایج بهتری بگیرند. البته مزوتراپی مو به تنهایی هم میتواند نقش موثری در جلوگیری از ریزش مو و بهبود کیفیت مو داشته باشد. در گذشته به یا زنانه، آلوپسی آندروژنی میگفتند؛ چون دانشمندان تصور میکردند که هورمونهای آندروژنی (مانند تستسترون) علت این شکل ریزش مو هستند. امروزه میدانیم که علاوه بر هورمونها، عوامل ژنتیکی و محیطی هم میتوانند تاثیر چشمگیری بر آلوپسی آندروژنی داشته باشند.
به همین دلیل داروهای ماینوکسیدیل و فیناستراید که عملکرد اصلیشان مهار هورمونهای آندروژنی است، برای تمام افراد جواب نمیدهند. تنها در ۴۰ تا ۶۰ درصد از مصرفکنندگانِ این دو دارو، بهبود وضعیت موها مشاهده میشود. حال این اثر میتواند به شکل قطع ریزش مو، افزایش رشد موها یا بهبود کیفیت و ضخامت تارهای مو باشد.
کاندید مناسب
به جز آلوپسی آندروژنی، انواع دیگری از ریزش مو هم وجود دارد که از مزوتراپی مو میتوان برای درمان آنها استفاده کرد. اگر به هر یک از انواع آلوپسیهای زیر مبتلا هستید، مزوتراپی روش درمانی مناسبی برای شماست.
- تلوژن افلوویوم و ریزش موی ناشی از استرس : این دو اختلال معمولاً زمانی رخ میدهند که بدن شما دچار استرس فیزیکی یا روانی میشود. مزوتراپی مو درمان بسیار خوبی برای این دو شکل ریزش مو است. مثلاً ریزش موی بعد از بارداری که به دلیل تلوژن افلوویوم رخ میدهد، به شکلی موثر با مزوتراپی قابل درمان است.
- مشکلات ساقهی مو : اگر ساقهی موی شما به دلایلی آسیب دیده است، مزوتراپی برای شما مفید است. یکی از اثرات این روش، افزایش رشد موها و همچنین حفظ سلامت فولیکولهای مو است.
- آلوپسی آرهآتا (ریزش موی سکهای) : مزوتراپی در برخی از افرادی که از آلوپسی آرهآتا رنج میبرند، بسیار موثر است. اگر دارید و شرایطتان حاد نیست، احتمالاً کاندیدای مناسبی برای مزوتراپی مو هستید.
- کاهش سرعت رشد : اگر به هر دلیلی سرعت رشد موهای شما کم شده، مزوتراپی مو میتواند درمان موثری باشد.
مزوتراپی برای چه کسانی جواب نمیدهد؟
- افرادی که از ریزش موی ناشی از بیماریهای زمینهای (مثل سفلیس) رنج میبرند.
- افرادی که به بیماریهای دیابت، هپاتیت، هموفیلی، ایدز و … دچار هستند.
- اگر مصرف داروهایی خاص مانند داروهای شیمیدرمانی باشد، باید بعد از اتمام دورهی درمان برای مزوتراپی اقدام کنید.
- در مردان بالای ۴۰ سال یا افرادی که از طاسیهای آندروژنی شدید رنج میبرند، نتایج کمتری مشاهده می شود.
- خانمهای بالای ۶۰ سال یا افرادی که از طاسیهای آندروژنی شدید رنج میبرند.
- کسانی که به دلیل مشکلات ژنتیکی، جنس موی خوبی ندارند.
- خانمهای باردار.
مزایای مزوتراپی مو
مزوتراپی برلایههای مختلف پوستی مانند اپیدرم، لایه میانی و بافت پیوندی و همچنین سیستم گردش خون، سیستم ایمنی و سیستم عصبی-حسی ناحیهی تزریق اثر میگذارد. برای بسیاری از انواع آلوپسی، مزوتراپی مو درمانی موثر و اثبات شده است. اثرات مزوتراپی را میتوان در فهرست زیر خلاصه کرد:
- بهبود خونرسانی : در فرمول بسیاری از محلولهای مزوتراپی، داروهای اتساع دهندهی عروق وجود دارد که موجب افزایش گردش خون بافتی میشود.
- غذارسانی به بافت پوست و فولیکولها : در ترکیب داروی تزریقی مزوتراپی از انواع ویتامینها، آمینواسیدها و مواد معدنی استفاده میشود.
- جلوگیری از فرآیند تحلیل رفتن فولیکولها : باعث افزایش قدرت و بهبود حالت موها میشود.
- تنظیم ترشح : داروهای به کار رفته در مزوتراپی ترشح غدد سباسه را کنترل میکنند.
- بهبود اثرات سایر روشهای درمانی : از مزوتراپی میتوان به عنوان روش درمانی مکمل برای درمانهای ریزش مو، تزریقات استروئیدها، مراقبتهای عمومی مو و … استفاده کرد.
- مفید برای بهبود نتایج کاشت مو : از میتوان در سه حالت استفاده کرد:
- قبل از کاشت : برای بهبود خونرسانی به پوست سر،
- بلافاصله بعد از کاشت : برای درمان ادم یا ورم،
- مدتی بعد از کاشت : برای التیام بهتر زخمها و همچنین تقویت گرافتها،
سایز مزایا
- روشی موثر برای درمان ریزش مو بدون نیاز به جراحی،
- بهبودی سریع، بدون داشتن دورهی ریکاوری یا نقاهت،
- تقریباً بدون درد و بدون نیاز به بیهوشی،
- عوارض جانبی و خطرات بسیار محدود،
- هزینهی مناسب و منطقی،
- بدون نیاز به مراقبتهای خاص،
- مناسب برای درمان ریزش مو، رفع مشکلات سر مانند چربی و شوره و ترمیم موهای آسیب دیده.
مراحل درمان
- شب قبل یا صبح روز مراجعه به کلینیک موهای خود را بشویید.
- چند روز قبل از مزوتراپی داروهایی مانند آسپرین و داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن مصرف نکنید. همچنین اگر از داروهای ضد انعقادی یا رقیقکنندهی خون استفاده میکنید، حتماً در مورد مصرف آنها پیش از جلسهی درمانی با پزشک مشورت کنید.
- از مواد تقویت کننده، داروهای مراقب مو، مواد حالت دهنده و موارد این چینی تا حداقل ۲۴ ساعت قبل از درمان استفاده نکنید. (این توصیه را تا ۲۴ ساعت بعد از جلسهی درمانی نیز رعایت کنید)
- برای مزوتراپی مو برخلاف دیگر بخشهای بدن، نیازی به ضد عفونی کردن پوست سر نیست. اگر بر روی پوست زخم یا عفونتی وجود داشته باشد، از الکل ۷۰ درصد یا بتادین برای ضد عفونی کردن ناحیه استفاده میشود.
تزریقات مزوتراپی با استفاده از سوزنی مشابه با سوزن انسولین و به صورت دستی یا با استفاده از دستگاهی به نام «مزوگان» صورت میگیرد. این که تزریقات به شکلی دستی انجام شوند یا با استفاده از مزوگان، به انتخاب پزشک بستگی دارد و هردو تکنیکهای خوبی هستند.
دارو رسانی و تغذیه
سوزن تا حدود ۱ میلیمتر به درون پوست نفوذ کرده و محلول درمانی را مستقیماً به درون لایهی میانی پوست تزریق میکند. در مورد محلول یا کوکتل مزوتراپی مو هم صحبت کردیم که حاوی آمینواسیدها، ویتامینها، ماینوکسیدیل، داروهای مهارکنندهی هورمونهای آندروژنی و فاکتورهای رشد مختلف است. این مواد باعث افزایش قدرت موها و جان گرفتن دوبارهی فولیکولها میشوند.
ریز آسیبهای مفید
اتفاق دیگری که در مزوتراپی رخ میدهد و اثرات درمانی فوقالعادهای دارد، زخمهای بسیار کوچکی است که توسط سوزن ایجاد میشود. این آسیبهای بسیار جزئی باعث میشود که فرآیندهای ترمیمی پوست به کار بیفتد. در طی این فرآیند، فاکتورهای رشد و ترمیمی بسیاری در فضای بافتی آزاد میشوند. رگهای خونی جدیدی شکل میگیرد و تحریک میشود. به علاوه سلولهای بنیادی بسیاری به سمت ناحیهی تزریق روانه میشوند. همهی این رخدادها باعث بهبود کیفیت مو و تحریک رشد موها میشود. پس آسیبهای جزئی سوزن مزوتراپی مو، بخش مهمی از درمان را رقم میزند.
مراقبت ها و نتایج
- تا ۲۴ ساعت بعد از جلسهی درمانی از ماینوکسیدیل، داروهای تقویت مو، مواد آرایشی و حالت دهندهها استفاده نکنید.
- تا ۸ ساعت بعد از مزوتراپی سر خود را نشویید و دوش نگیرید. از روز سوم میتوانید حمام بروید. در هفتهی اول بیش از ۱۵ دقیقه در حمام نمانید و از آب گرم استفاده نکنید. این موارد میتوانند باعث کبودی شوند.
- تا دو روز بعد از جلسهی درمانی ورزش نکنید. ورزش باعث تعریق و خروج محلول مزوتراپی از پوست میشود.
- آب و مایعات فراوان بنوشید.
- اگر در پوست خود برآمدگیهایی مشاهده کردید، احتمالاً به این معنی است که نسبت به محلول مزوتراپی حساسیت داشتهاید. در این صورت با کلینیک تماس بگیرید.
نتایج مزوتراپی
- در ۹۰ درصد از مراجعین بعد از ۴ جلسهی درمانی ریزش مو متوقف میشود. اگر به خاطر بیاورید گفتیم که فیناستراید و ماینوکسیدیل تنها در نیمی از مصرف کنندگان باعث قطع ریزش مو میشوند.
- بعد از ۳ جلسه شاهد کاهش ترشح چربی اضافه در پوست سر هستیم. به این ترتیب نیاز کمتری به شامپو کردن سر خود خواهید داشت.
- بعد از ۳ ماه شاهد رشد دوبارهی موهای خود خواهید شد.
- معمولاً مزوتراپی برای مراجعین جوانتر، موثرتر است.