نحوه تیرریزی سقف شیروانی
آموزش نصب و اجرای سقف شیروانی فلزی بیشتر مورد توجه افرادیست که خانهشان را در مناطق شمالی کشور ساختهاند، زیرا عموماً در اقلیمهایی که باران و برف میهمان همیشگی است، نیاز به سازه سقف شیروانی به دلیل مقاومت بالای آن دربرابر رطوبت و پوسیدگی، و همچنین کارآمدی آن در جمعآوری و تخلیهی آب بارشها، بیشتر احساس میشود. اما چگونه سقف شیروانی بسازیم؟ هر چند ما در این مطلب تلاش کرده ایم موضوعاتی مثل اجرای سقف شیروانی و آموزش نصب سقف شیروانی فلزی را توضیح دهیم.
ولی کمی هم دربارهی انواع سقف شیروانی فلزی، مصالحی که در ساخت سقف شیروانی بهکار میروند، نحوه تیرریزی سقف شیروانی، مزایا و معایب سقف شیروانی و … صحبت کرده ایم. برای آشنایی با این موضوعات ادامه این مطلب را از دست ندهید.
نحوه اجرای سقف شیروانی فلزی
نصب و اجرای سقف شیروانی فلزی نیاز به مهارت و تجربهی بالا، آشنایی با انواع سقف شیروانی فلزی و اطلاع از جزئیات و آییننامههای این کار دارد. با این حال اگر بهدنبال جواب سؤالِ «چگونه سقف شیروانی بسازیم؟» هستید، با ادامهی این مطلب که شامل نحوه اجرای سقف شیروانی فلزی، نحوه آهن کشی سقف شیروانی، آموزش نصب شیروانی و … میشود، همراه باشید.
مرحله اول: نحوه آهن کشی سقف شیروانی و زیرسازی
زیرسازی، تیرریزی یا آهنکشی اولین و مهمترین مرحله در اجرای سقف شیروانی فلزی است که آموزش نصب سقف شیروانی فلزی با آن آغاز میشود. این مرحله از اجرای شیروانی فلزی که از طریق پروفیلهای فلزی، چوبی یا حتی کلاف انجام میشود، تضمینکنندهی دوام و استحکام سقف شیروانی دربرابر سنگینی بار برف یا وزش باد و طوفان خواهد بود و به همین دلیل نحوه آهن کشی سقف شیروانی از حساسیت بالایی برخوردار است. اینکه برای اجرای این مرحله بهتر است از چه مصالحی استفاده شود، به میزان شیب سقف شیروانی فلزی بستگی دارد که براساس محل ساخت شیروانی ساده و کاربری سازه تعیین میشود.
کمترین زاویهی شیب سقف شیروانی 15 و بیشترین آن 70 درجه میباشد، اما بهطور کلی، بر طبق نظر متخصصان، شیب 32 درجه بهترین میزان شیب است.در نحوه آهن کشی سقف شیروانی بهتر است از پروفیلهای فلزی با فاصلههای استاندارد 70 تا 80 سانتیمتر استفاده کرد. پس از آن نیز ورقهای شیروانی مستقیماً روی بخشهای افقی مربوط به شاهتیرها یا ستونها نصب میشوند که به خرپای پشتبام متصلاند. درنهایت شما میتوانید نصب را از لبهی خارجی و بیرونی شروع کنید.
مرحله دوم: برش و آمادهسازی ورق شیروانی
پس از انجام زیرسازی و قوطیکشی سقف، ورقهای شیروانی برش داده میشوند. این ورقها از لحاظ جنس، رنگ و شکل ظاهری دارای تنوع بالایی هستند و دست پیمانکار در انتخاب و استفاده از هرکدام آنها باز است. برای برش ورقهای شیروانی که دومین گام در اجرای شیروانی فلزی است، میتوان از وسایلی مانند قیچی، سنگ فرز و اره گردبر استفاده کرد. سرعت برش ورق با سنگ فرز نسبتبه بقیهی ابزارها بالاتر است، اما استفاده از قیچی در برش و آمادهسازی ورق کاربرد بیشتری دارد.
به دلیل ایمن و دقیقتر بودن آن در بهدست آوردن اندازههاست.گذشته از اینها، برای اینکه بتوان ورقها را به زیرسازی اجرای سقف شیروانی متصل کرد، نیاز است که لبههای آنها را با استفاده از مته سوراخ کنید تا فضای کافی برای بستن پیچها فراهم شود. فاصلهی سوراخهای ایجادشده باید حداقل 15.3 سانتیمتر باشد.
مرحله سوم: نصب ورق
مرحلهی سوم از اجرای سقف شیروانی، نصب ورقهای شیروانی است که بهصورت افقی برروی شاهتیرهای سقف قرار گرفتهاند. در ابتدا برای جلوگیری از افتادن این ورقها باید آنها را بهطور موقت و با پلاستیک بست؛ بهگونهای که فاصلهی بین دو ورق بهاندازهی 5.5 سانتیمتر اورلپ داشته باشد و روی هم قرار بگیرد تا از نفوذ هر چیزی جلوگیری شود. پس از آن به سفت کردن لبهی بیرونی ورقها با بهکارگیری پیچهایی به طول 5.2 تا 10 سانتیمتر میرسیم.
در این مرحله بهتر است از واشرهایی از جنس پلیکربنات استفاده شود که علاوهبر تأمین استحکام موردنیاز، عایق نیز هستند.پس از اتمام اجرای سقف شیروانی فلزی در یک سمت ، باید ورقهای سمت دیگر آن را نصب کنید و میان دو سمت سقف یک کلاهک سقف شیروانی قرار بدهید. نصب ناودان شیروانی برای خروج آبهای جمعشده برروی سقف نیز ضروری است، زیرا بدون آن، آبها بهآسانی خارج و به زمین منتقل نمیشوند.
بهترین مصالح برای اجرای سقف شیروانی
برای اجرای سقف شیروانی، علاوه بر مصالح اصلی، به مواد و مصالح مکمل و فرعی دیگری نیز نیاز است. برای نمونه جهت جلوگیری از نفوذ هرگونه عامل خارجی، باید انتهای هر بخش بهخوبی با نوار چوب و پلاستیک بسته شود. اگر سقف شما دو شیب موازی با هم دارد، باید از یک کلاهک سقف شیروانی بزرگ برای اتصال دو بخش استفاده شود. همچنین برای اجرای سقف شیروانی شما میتوانید از فلزاتی مانند ورق گالوانیزه و البته ورق رنگی استفاده کنید. ضمن اینکه در برخی موارد نیز از چوبهایی ورقهای به نام OSB استفاده میشود. برای استعلام کلیک کنید.
با اینهمه، پیشنهاد ما و بسیاری از متخصصان و کارشناسان این حوزه برای ساخت سقف شیروانی، استفاده از متریال فلزی و بهخصوص ورق گالوانیزه برای ساخت انواع سقف شیروانی فلزی است که به دلیل استحکام و مقاومت بیشتر در برابر برودت و شدت وزش باد، گزینهی بهتری بهحساب میآید. ساختار مستحکمتر این مصالح فلزی تضمینکنندهی ایمنی بیشتر سقف شیروانی خواهد بود.
نحوه اجرای سقف شیروانی با ورق گالوانیزه
حالا که به مواردی ازجمله نحوه آهن کشی سقف شیروانی یا نحوه تیرریزی سقف شیروانی اشاره کردیم و گفتیم که با وجود تنوع مصالح، بهتر است از مواد فلزی استفاده شود، بد نیست تا کمی هم به نحوه اجرای سقف شیروانی با ورق گالوانیزه بپردازیم که از پراستفادهترین ورقها در اجرای سقف شیروانی است.اجرای سقف شیروانی با استفاده از ورق گالوانیزه با برش طولی آنها آغاز میشود؛ این ورقها نباید کمتر از 10 متر باشند. همینطور برای برش میتوانید از سنگ فرز، اره گردبر یا قیچیهای مخصوص استفاده کنید. پس از انجام برشهای موردنظر مطابق اندازه و محدودهی سقف، لازم است منفذهای دایرهشکلی روی لبههای ورقهای گالوانیزه ایجاد شوند.
این منفذها گاهی بهصورت سرخود روی این ورقها موجود هستند، اما درصورت نبود آنها، کافیست تا از متهای 5 میلیمتری برای ایجادشان استفاده کنید. دقت داشته باشید که لازم است فاصلهی سوراخهای ابتدایی و انتهایی حتماً بین 15.3 تا 20.4 سانتیمتر باشد.حالا در این مرحله از اجرای سقف شیروانی نوبت به مرحلهی نصب پانلها میرسد. در این مرحله، باید ورقها را بهصورت مستقیم روی قسمت افقی هر شاهتیر یا ستونِ متصلشده به خرپا مستقر کنید. سپس از روی لبهی بیرونی ورق گالوانیزه سقف شیروانی شروع به نصب کنید و انتهای هر قسمت را حتماً با نوارهای چوب یا پلاستیک ببندید.
عوامل مؤثر بر هزینهی تمامشدهی اجرای سقف شیروانی
درطی آموزش نصب سقف شیروانی فلزی از مصالح مختلفی، همچون قوطی پروفیل، ورقهای گالوانیزه یا رنگی و کلاهک سقف شیروانی نام بردیم و گفتیم که هرچه شیب سقف کمتر و تعداد بَرهای آن بیشتر باشد، استفاده از این مصالح بیشتر میشود. این مورد یکی از عوامل تأثیرگذار بر هزینهی تمامشدهی اجرای سقف شیروانی است. بهعلاوه همهروزه شاهد نوساناتی در بازار ارز و آهنآلات هستیم که نمیتوان تأثیر آنها بر قیمت این متریالها را نادیده گرفت.
در کنار اینها، ورق گالوانیزه بهعنوان پرکاربردترین ورق در ساخت شیروانی فلزی دارای اندازهها و وزنهای گوناگونیست و توسط برندهای مختلفی با بهای متفاوت عرضه میشود. استخدام نیروی کار ماهر و مجرب نیز مورد دیگریست که میزان هزینهی پیمانکار برای اجرای شیروانی را تعیین میکند.
دیگر نکات حائز اهمیت در اجرای سقف شیروانی فلزی
اما در پاسخ به سوال چگونه سقف شیروانی بسازیم باید به برخی نکات حاشیه ای نیز توجه کرد. همانطور که در رابطه با نحوه اجرای سقف شیروانی فلزی اشاره شد، پس از انجام زیرسازی، باید پوشش نهایی اجرا شود. برخی از این پوششها قابلیت ایجاد عایق رطوبتی با همپوشانی روی یکدیگر را دارند، اما برخی از آنها به لایهی عایق رطوبتی، یعنی آببندی با مصالح دیگر، نیازمندند. ناگفته نماند که اجرای تمامی این موارد به بودجهی شما بستگی خواهد داشت. محیط جغرافیایی نیز یکی دیگر از عوامل تعیینکننده در انتخاب مصالح و نحوه اجرای سقف شیروانی است.
انواع سقف شیروانی فلزی از لحاظ روش ساخت
در برخی از استانهای کشور میزان چشمگیر باران و برف موجب میشود که سقفها مواجهه بیشتری با رطوبت داشته باشند. به همین دلیل، در چنین مناطقی، شیروانی فلزی جایگزینِ انواع سقفهای شیروانی مسطح شده و اجرای سقف شیروانی به دغدغهی اصلی پیمانکاران تبدیل میشود تا با این کار، علاوه بر استانداردسازی، جلوی برخی از صدماتی را بگیرند که از عمر سازه میکاهند. انواع سقف شیروانی فلزی بسیار متنوع بوده و حتی با مصالح متفاوتی ساخته میشود، اما بهطور کلی آن را از لحاظ شکل ظاهری به سه نوع دستهبندی میکنند که عبارتاند از:
تفاوت این سه نوع سقف شیروانی در نحوهی قرارگیری پانلها و زاویهی آنها نسبتبه یکدیگر است که شکل کلی سقف را میسازند. بهعلاوه هرکدام از این سقفها نسبت به دیگری مزایا و معایبی دارند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد. اما آنچه در ابتدای امر باید بدانید این است که هرچقدر تعداد بَرهای شیروانی فلزی بیشتر باشد، هزینهی اجرای شیروانی بیشتر میشود. برای نمونه، پانلها با شیبهای ملایم قیمتشان بالاتر است، زیرا تعداد بیشتری پانل و مواد مخصوص در ساخت و اجرای شیروانی فلزی ساده استفاده میشود.
مزایای سقف شیروانی فلزی تک بر
قبل از توضیح در مورد آموزش نصب شیروانی و یادگیری اینکه چگونه سقف شیروانی بسازیم، لازم است درباره انواع سقف شیروانی فلزی اطلاعاتی داشته باشیم. خوب است بدانیم که سقف شیروانی فلزی تک بر بهآسانی و با تعداد کمی نیروی کار اجرا میشود. از طرفی، در مقایسه با سایر سقفها، به هزینه و مصالح کمتری نیاز دارد. از دیگر مزایای سقف شیروانی فلزی تک بر این است که هرچه تندتر بودن شیب آن موجب سریعتر تخیله شدن برف و باران و درنتیجه افزایش طولعمر سقف شیروانی میشود.
مزایای سقف شیروانی فلزی چند بر
سقف شیروانی فلزی چند بر نسبتبه نمونههای دیگر استحکام و مقاومت بیشتری دربرابر باد و طوفان و بارش سنگین برف دارد. از دیگر مزایای سقف شیروانی فلزی چند بر این است که رطوبت روی سطح آن با سرعت بیشتری دراثر وزش باد خشک میشود و بهزودی ردی از بارش باران برروی این سقف شیروانی نمیماند.