چرا دلار ارز جهانی است؟
ارز جهانی ارزی است که برای تجارت در سراسر جهان پذیرفته شده است. برخی از ارزها در اکثر معاملات بین المللی پذیرفته شده و مورد مذاکره قرار می گیرند. محبوب ترین آنها دلار، یورو و ین هستند. اکثر فعالان بازار از این ارزها به عنوان ارز ذخیره استفاده می کنند.
بر اساس گزارش صندوق بین المللی پول (IMF)، دلار آمریکا محبوب ترین ارز در جهان است. در سه ماهه چهارم سال 2019، این ارز بیش از 60 درصد از کل ذخایر ارزی شناخته شده در بانک های مرکزی سراسر جهان را تشکیل می داد. این امر دلار را به ارز ذخیره جهان تبدیل کرده است. نزدیکترین واحد پولی از نظر حجم معاملات به دلار، یورو اتحادیه اروپا است که 20 درصد از ذخایر ارزی شناخته شده در بانک های مرکزی را تشکیل می دهد. اگرچه این ارز به دلیل بحران های منطقه یورو هم از نظر سیاسی و هم از نظر اقتصادی آسیب دیده است، اما همچنان حجم معاملات بالایی دارد.
دلار آمریکا قوی ترین ارز دنیاست!
قدرت اقتصادی آمریکا مهم ترین حمایت از دلار است. در سال 2018، ایالات متحده 1.671 میلیارد دلار سرمایه در گردش داشت.تخمین زده می شود که نیمی از این مقدار در خارج از ایالات متحده واقع شده است. بسیاری از اسکناس های دلار در کشورهای اتحاد جماهیر شوروی سابق و آمریکای لاتین معامله می شوند و به عنوان ارز امن برای معاملات روزمره استفاده می شوند.
در بازار ارز حدود 90 درصد معاملات با دلار انجام می شود. در نتیجه بانک های خارجی برای انجام کار به دلارهای زیادی نیاز دارند. این امر در بحران مالی سال 2008 مشهود بود. بانک های غیرآمریکایی 27 تریلیون دلار بدهی بین المللی به ارزهای خارجی داشتند. از این تعداد، 18 تریلیون دلار بر اساس دلار آمریکا بوده است. در نتیجه، فدرال رزرو مجبور شد راه های مبادله دلار را افزایش دهد. تنها از این طریق می توان از تمام شدن دلار بانک های جهان جلوگیری کرد.
بحران مالی باعث شد تا از دلار بیشتر استفاده شود. در سال 2018، بانکهای آلمان، فرانسه و بریتانیا بدهیهای دلاری بیشتری نسبت به آنها داشتند. علاوه بر این، مقررات بانکی برای جلوگیری از بحران های مشابه، دلار را کمیاب کرد و فدرال رزرو نرخ بهره را افزایش داد. این امر منجر به افزایش هزینه استقراض با کاهش عرضه دلار شد.قدرت دلار باعث شده که دولت ها مایل به نجات آن باشند. دولت ها ارز لازم را از مبادلات بین المللی خود به دست می آورند. علاوه بر این شرکت های داخلی و مسافران خارجی نیز به کشور مقصد ارز وارد می کنند.
چرا دلار ارز ذخیره جهان است؟
سیستم مدیریت پولی برتون وودز در سال 1944 دلار را به موقعیت فعلی خود رساند. پیش از آن، اکثر کشورها ارز محلی خود را بر اساس طلا معامله می کردند. دولت ها قول دادند که مردم می توانند هر زمان که به طلا نیاز داشته باشند، ارز خود را با طلا مبادله کنند. کشورهای پیشرفته جهان در نیوهمپشایر گرد هم آمدند تا نرخ همه ارزهای رایج را با دلار آمریکا تنظیم کنند. در آن زمان ایالات متحده بزرگترین ذخایر طلای جهان را داشت. این توافق به سایر کشورها اجازه می داد تا به جای طلا، ارزهای خود را بر مبنای دلار آمریکا قرار دهند.
در اوایل دهه 1970، کشورها می خواستند دلارهای خود را با طلا مبادله کنند، زیرا چاره ای جز مقابله با تورم افسارگسیخته ای که آنها را مبتلا کرده بود نداشتند.رئیس جمهور نیکسون به جای اجازه تخلیه طلای آمریکایی از فورت ناکس، یکی از پایگاه های نظامی آمریکا که ذخایر طلای این کشور در آن قرار داشت، دستور داد دلار از استاندارد طلا جدا شود.
چگونه سیستم برتون وودز جهان را تغییر داد؟
تقریباً سه دهه ای که در آن اقتصاد کشورهای بزرگ جهان توسط سیستم برتون وودز اداره می شد، اغلب به عنوان دوره ثبات نسبی و انضباط پولی یاد می شود. با توجه به اینکه تقریباً 15 سال پس از کنفرانس برتون وودز 1944، این سیستم چند سالی طول کشید تا به طور کامل عملیاتی شود و نشانه هایی از بی ثباتی پولی در این دوره دیده می شد، اما شاید تا آن زمان از مشکلات نسبی در ایجاد ارز و چاپ پول استفاده نمی شد.
برای حفظ اقتصاد به طور کلی، به جای تلقی برتون وودز به عنوان دوره ای از ثبات نسبی، بهتر است آن را به عنوان یک مرحله انتقالی در نظر بگیریم که آغاز نظم پولی بین المللی کنونی است.در ژوئیه 1944، نمایندگان 44 کشور در یک استراحتگاه کوهستانی در برتون وودز، نیوهمپشایر گرد هم آمدند. آنها برای بحث در مورد سیستم پولی بین المللی ملاقات کردند. در این نشست، امیدواری شد تا سیستم جدیدی ایجاد شود که ضمن حفظ اهداف سیاسی حاکمیتی کشورها، تجارت بین المللی را تسهیل کند. قرار بود جایگزین برتری برای نظم پولی بین دو جنگ جهانی وجود داشته باشد.
بحث ها عمدتاً توسط منافع دو ابرقدرت بزرگ اقتصادی آن زمان، ایالات متحده و بریتانیا کنترل می شد. اما این دو کشور هیچ اتحادی که به نفع آنها باشد، نداشتند. بریتانیا به عنوان یک کشور بدهکار بزرگ به جنگ پایان داده بود و ایالات متحده بزرگترین طلبکار جهان بود. هری دکستر وایت به نمایندگی از دولت آمریکا می خواست درهای بازارهای جهانی را به روی صادرات ایالات متحده باز کند و تجارت جهانی را از طریق ثبات نرخ ارز تسهیل کند.
جان مینارد کینز، اقتصاددان مشهور بریتانیایی، همچنین خواستار آزادی کشورها برای پیگیری اهداف مستقل سیاست، بهبود مسائل تراز پرداختها و انعطافپذیری بیشتر در نرخ ارز شد.اگرچه برتون وودز تنها سه هفته دوام آورد، اما آماده سازی برای اجرای آن برای چندین سال ادامه یافت. در آن زمان، کینز امیدوار بود که یک بانک جهانی قدرتمند برای ایجاد یک ارز بین المللی جدید به نام بانکور ایجاد کند. با این حال، وایت به دنبال نقش بزرگتری برای دلار آمریکا بود. در نهایت با توجه به قدرت لابیگری ایالات متحده، طرح وایت مورد استقبال کشورها قرار گرفت.
قوانین جدید سیستم
در نهایت تصمیم بر این شد که نرخ ارز ثابت اما قابل تنظیم باشد. کشورهای عضو، ارزهای خود را به دلار آمریکا با نرخ مشخصی متصل کردند و برای ایجاد اعتماد، دلار آمریکا را به قیمت 35 دلار در هر اونس به طلا متصل کردند (پیوند به این معنی است که این ارزها و طلا با یکدیگر قابل تعویض هستند). کشورهای عضو میتوانند دلار را با همان نرخ ثابت مشخص شده با تحمل یک درصد بخرند یا بفروشند و تنها در صورتی میتوانند نرخ ارز را تعدیل کنند که «عدم تعادل اساسی» در تراز پرداختها رخ دهد.
برای اطمینان بیشتر از انطباق کشورها با قوانین جدید، دو نهاد بین المللی نیز ایجاد شد. صندوق بین المللی پول و بانک بین المللی بازسازی و توسعه که بعدها به بانک جهانی تغییر نام داد.قوانین جدید رسماً در اساسنامه صندوق بین المللی پول به تصویب رسید. سایر مفاد این مواد تصریح میکردند که محدودیتهای حساب جاری فقط تا زمانی که کنترل سرمایه برای جلوگیری از بیثباتی جریان سرمایه مجاز باشد، تعلیق میشود.
اما این سند نیز مشکلاتی داشت. تحریم هایی که کشورهای دارای مازاد تراز پرداخت ها را تحت تاثیر قرار می دهد در این سند در نظر گرفته نشده است. همچنین تعریف مختصری از آنچه “عدم تعادل اساسی” نامیده می شود ارائه شد. همچنین هیچ جدول زمانی مشخصی برای اجرای قوانین جدید وجود نداشت و علائم بی ثباتی تقریباً 15 سال قبل از شروع واقعی سیستم برتون وودز مشهود بود.
سالهای اولیه برتون وودز
ایالات متحده بر اجرای فوری مفاد توافق اصرار داشت، اما شرایط بد اقتصادی در بسیاری از کشورهای جهان، اصلاح مشکلات تراز پرداختها را در یک رژیم نرخ ارز ثابت بدون کنترل بر نرخ ارز حساب جاری و خارجی دشوار کرد. تامین مالی در همین حال، ارز بین المللی برای تامین نقدینگی اضافی وجود نداشت و قابلیت های وام دهی صندوق بین المللی پول و بانک بین المللی بازسازی و توسعه نیز محدود بود.در نتیجه، این ایالات متحده بود که باید منابع مالی خارجی را برای بقیه جهان فراهم می کرد. به این ترتیب آمریکا به تدریج توانست قابلیت تبدیل حساب جاری را فراهم کند.
از سال 1946 تا 1949، ایالات متحده به طور متوسط سالانه مازاد تراز پرداخت ها 2 میلیارد دلار بود. از سوی دیگر، کشورهای اروپایی تا سال 1947 با کسری مزمن در تراز پرداختهای خود مواجه بودند که به کاهش سریع ذخایر دلار و طلا منجر شد. ایالات متحده به جای اینکه این وضعیت را مفید بداند، متوجه شد که توانایی اروپا برای تبدیل شدن به بازاری مستمر و حیاتی برای صادرات آمریکا در خطر است.
در آن زمان بود که ایالات متحده از طرح مارشال رونمایی کرد. در سال 1948، دولت ایالات متحده 13 میلیارد دلار کمک مالی به اروپا از طریق طرح مارشال ارائه کرد. علاوه بر این، در سال 1949، به 22 کشور اجازه داده شد تا ارزش پول خود را در برابر دلار آمریکا کاهش دهند. این اقدامات کمبود دلار را کاهش داد و با کاهش مازاد تجاری ایالات متحده، تعادل رقابتی را احیا کرد.
طرح مارشال و اکنون نرخ های ارز رقابتی تر، فشار بر کشورهای اروپایی را برای احیای اقتصادهای ویران شده از جنگ کاهش داد و به آنها اجازه داد تا رشد سریعی را تجربه کنند و رقابت خود را با محصولات آمریکایی افزایش دهند.سرانجام در سال 58 موجودی در حساب جاری برقرار شد. اما سپس سیاست های پولی انبساطی ایالات متحده که عرضه دلار را افزایش داد، همراه با رقابت پذیری بیشتر سایر کشورهای عضو، تراز پرداخت ها را معکوس کرد. ایالات متحده که در اوایل دهه 1950 کسری تراز پرداخت ها داشت، در اواخر همان دهه وارد کسری حساب جاری شد.
بی ثباتی فزاینده در دوره برتون وودز
این کسری ها منجر به کاهش ذخایر طلای آمریکا شد. زیرا کشورهای دیگر می خواستند به جای دلار ذخایر طلا نگهداری کنند. این مشکل به طور فزاینده ای ثبات سیستم را تهدید می کرد. هنگامی که مازاد حساب جاری ایالات متحده در سال 1959 سقوط کرد و بدهی های خارجی فدرال رزرو بر اساس ذخایر پولی طلای آن در سال 1960 تخلیه شد، نگرانی از اینکه ممکن است این کشور با طلا تمام شود افزایش یافت.
زمانی که عرضه دلار از عرضه طلا بیشتر شد، این نگرانی به وجود آمد که نرخ برابری رسمی 35 دلار در هر اونس ارزش دلار را بیش از حد کند. علاوه بر این، دولت آمریکا می ترسید که این وضعیت فرصت آربیتراژ ایجاد کند و کشورهای عضو دلارهای خود را با طلا با نرخ برابری رسمی مبادله کنند و سپس طلا را با نرخ بالاتر در بازار لندن بفروشند و منجر به تخلیه پول آمریکا شود. . ذخایر طلابا این حال، اگرچه کشورهای عضو انگیزه های فردی برای استفاده از چنین داوری داشتند، اما منافع جمعی همچنان در این سیستم اولویت داشت. اما آنچه که همه از آن می ترسیدند تضعیف دلار آمریکا بود که منجر به کاهش ارزش دارایی دلار آنها می شد. برای رفع این نگرانی ها، جان اف کندی، رئیس جمهور ایالات متحده در اواخر دهه 1960 بیانیه ای صادر کرد و گفت که در صورت انتخاب شدن به دنبال کاهش ارزش دلار نخواهد بود.
اگرچه ایالات متحده در آن زمان ارزش پول خود را کاهش نداد، اما با هماهنگی سایر کشورها سعی کرد ارزش پول خود را کاهش دهد. با این حال، سایر کشورهای عضو تمایلی به انجام یک تجدید ارزیابی هماهنگ برای بازگرداندن تعادل به سیستم نداشتند زیرا نمیخواستند مزیت رقابتی خود را از دست بدهند. در عوض، چندین کشور اروپایی اقدامات دیگری مانند افزایش ظرفیت وام دهی صندوق بین المللی پول در سال 1961 و تشکیل صندوق طلا را به اجرا گذاشتند.
صندوق طلا ذخایر طلای چندین کشور اروپایی را برای جلوگیری از افزایش قابل توجه قیمت طلا به بالاتر از پیوند رسمی خود با دلار، ترکیب کرد. بین سالهای 1962 و 1965، عرضههای جدید طلا از آفریقای جنوبی و اتحاد جماهیر شوروی برای جبران تقاضای فزاینده طلا کافی بود، اما این خوشبینی بین سالهای 1966 و 1968، زمانی که تقاضا دوباره از عرضه پیشی گرفت، محو شد.پس از آن فرانسه در سال 1967 تصمیم به ترک این گروه گرفت. سرانجام یک سال بعد که قیمت طلا در بازار لندن افزایش یافت و از قیمت رسمی منحرف شد، صندوق طلا رسماً سقوط کرد.
نکات مهم برای رفتن به صرافی
در این مقاله سعی داریم نکات مهمی را هنگام مراجعه به صرافی متا به شما بگوییم تا دچار ضرر و مشکل نشوید.
1- از دریافت قبوض معیوب از صرافی متا خودداری کنید زیرا در این صورت دچار مشکل خواهید شد.
۲- هنگام ورود به بورس به مجوز بانک مرکزی توجه کنید. طبق قانون این مجوز باید در مقابل دیدگان مشتریان نصب شود.
البته می توانید مجوز صرافی مورد نظر خود را از طریق سایت رسمی بانک مرکزی بررسی کنید.
3- به خاطر داشته باشید که خارج از ساعات اداری، تعطیلات و تعطیلی بانک ها ارز خریداری نکنید، زیرا قیمت ها واقعی نیستند.
4- اگر قصد خرید دلار در صرافی متا را دارید، به یاد داشته باشید که صرافی ها معمولا مهر بسیار کوچکی دارند که نشان دهنده صحت قبض و فروشنده است. بنابراین از فروشندگان بخواهید که این مهر را روی اسکناس ها بگذارند.
5- ابتدا ارز مورد نیاز خود را بشناسید، می توانید از طریق اینترنت این کار را انجام دهید. کافی است نام کشور مورد نظر و واحد پول آن را تایپ کنید تا با تقسیم بندی ارزی کشور مورد نظر و شکل و شمایل اسکناس ها و سکه های آن آشنا شوید.6- از فروشنده بخواهید که بلیط ها را زیر نور فرابنفش بررسی کند، حتی اگر قبلاً این کار را انجام داده باشد.
7- سعی کنید از چند صرافی قیمت بگیرید و سپس اقدام به خرید کنید چون معمولا قیمت صرافی ها کمی با هم متفاوت است اما مراقب تفاوت های زیاد باشید که بدون شک مشکل ساز است.
8- یکی از نکات مهم دیگر برای مراجعه به صرافی این است که از فروشنده صرافی بخواهید که یک صورتحساب فروش با شماره سریال قبوض درج شده به شما بدهد. البته امروزه دستگاه های پول شماری در برخی صرافی ها این کار را انجام می دهند.
9- به تاریخ انتشار اسکناس ها به خصوص دلاری توجه کنید، این موضوع بسیار مهم است.
10- قبل از رفتن به بازار برای خرید از نرخ ارز مورد نظر خود با ریال مطلع شوید. برای این کار می توانید با پرسیدن قیمت خرید و فروش ارز مورد نظر خود در بورس، روند قیمت را برای چند روز دنبال کنید.