آسیبهای جدی آلودگی هوا برای سلامتی
هر وقت بحث آلودگی هوا پیش میآید بیشتر افراد نگران بیماریهای قلبی و تنفسی میشوند، اما مطالعات متعدد نشان میدهد که آلودگی هوا میتواند عامل زوال عقل، میگرن و حتی بیماریهای عفونی نیز باشد.
مصطفی نوری زاده؛ استاد دانشگاه آزاد اسلامی: از جمله گازهایی که در هوای آلوده وجود دارد و مقدار اون اهمیت دارد، گاز مونوکسیده کربن است. افزایش مونوکسید کربن در هوا و استشمام آن موجب کاهش اکسیژن در جریان خون و بافتها شده و به این کاهش میتواند به مغز، ریه وقلب آسیب بزند.
گاز بعدی سولفورد دی اکسید است که افزایش مقدار آن در هوا به قلب و ریه آسیب وارد میکند و در کنار آن گوگرد موجود در این گاز علاوه بر آسیب زدن به بافتهای انسان باعث کاهش رشد گیاهان میشود. گاز بعدی نیتروژن دی اکسید است که میتواند با ترکیبات دیگر وارد واکنش شده و ترکیبات خطرناکی مثل اوزون تولید کند که یک اکسیدان بسیار قوی است و میتواند به بافت آسیب بزند.
مطالعه جدیدی که در واشنگتن انجام شد نشان داد که کربن دی اکسید و کربن مونوکسید و نیتروژن دی اکسید موجود در هوا در زمان آلودگی افزایش مییابد و این عامل میتواند تا فشار خون را افزایش دهد و افزایش فشار خون موجب به وجود آمدن بیماریهای قلبی شود.
نتیجه پژوهش دیگری که در سال ۲۰۱۶ در لنست چاپ شد، نشان داد که افزایش ذرات کوچکتر از ۲۵ ppm در هوا موجب افزایش احتمال ابتلا به دیابت میشود.
در یک مطالعهای هم تاثیر آلودگی هوا در بیماران مختلف بررسی شد و دانشمندان متوجه شدند که آلودگی هوا احتمال سرطان ریه را تا ۲۹ درصد و احتمال بروز بیماریهای قلبی و مرگ را تا ۱۹ درصد افزایش میدهد.
همچنین استشمام هوای آلوده به حساس شدن کیسههای هوایی موجود در ریه میشود، بنابراین مطالعهای این را ثابت کرد که آلودگی هوا موجب بروز بیماریهای مثل آسم نیز نقش موثری دارد.
مطالعه دیگری که در ژورنال نورولوژی چاپ شد، نیز نشان داد افزایش آلودگیها به ازای یک میکروگرم در یک متر مکعب موجب افزایش سه درصدی احتمال ابتلا به بیماریهای شناختی مثل زوال عقل میشود. یعنی آلودگی هوا میتواند به وجود آمدن زوال عقل را نیز تحریک بکند.
پژوهش دیگری در کالیفرنیا انجام شد و در آن ۳۶۰ هزار نفر شرکت کردند ثابت کرد نیتروژن دی اکسید و متان موجود در این آلودگیها احتمال بروز حملات میگرن در افرادی را که سابقه میگرن دارند، افزایش میدهد و یا مطالعه دیگری که اخیراً چاپ شده نشان داد، ذرات کوچکتر از دو و نیم پی پی ام در آلودگیها بروز بیماریهای قلبی عروقی را تا ۳۱ درصد افزایش میدهد.
به طور کلی مقالاتی که در سطح دنیا در ارتباط با آلودگی هوا چاپ شده ثابت میکند، آلودگیهای به وجود آمده در کنار بیماریهای ریوی میتواند مشکلات زیادی همچون آسم، مشکلات قلبی – عروقی، بیماریهای عفونی، میگرن و سایر بیماریها را با خود به همراه داشته باشد؛ بنابراین توضیه میشود، برای همه سنین به ویژه قشر حساس جامعه یعنی سنین بالا و کودکان در مواقعی که سطح و میزان آلودگی هوا بالا است، از خانه بیرون نیایند. در ضمن ماسک N۹۵ میتواند در مراقبت از افراد در برابر این گازها نقش مهمی ایفا کند.