پیامدهای استفاده غیر مسکونی از ملک مسکونی چیست؟
هزینه و قیمت بسیار بالای خرید یا اجاره کردن املاک با کاربری تجاری باعث شده است که افراد بسیار زیادی تغییر کاربری داده و از املاک و واحدهای مسکونی به عنوان واحدهای غیر مسکونی اعم از اداری یا تجاری استفاده کنند.
به گزارش گروه بازار خبرگزاری علم وفناوری آنا، هزینه و قیمت بسیار بالای خرید یا اجاره کردن املاک با کاربری تجاری باعث شده است که افراد بسیار زیادی تغییر کاربری داده و از املاک و واحدهای مسکونی به عنوان واحدهای غیر مسکونی اعم از اداری یا تجاری استفاده کنند. از طرفی قوانین حقوقی، تغییر کاربری را ممنوع اعلام کردهاند و کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداریها در صورت اطلاع از این تخلفات، با آنها به طور جدی برخورد میکنند.
البته این اصل استثناهایی هم دارد؛ یعنی در برخی از موارد، قانونگذار خود اجازه داده است که در املاک و واحدهای مسکونی، کاربری اداری ایجاد شود. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم به بررسی پیامدهای استفاده غیر مسکونی از واحد مسکونی و استثناهای آن بپردازیم. اگر در چنین شرایطی قرار گرفتهاید یا اینکه دوست دارید در این خصوص اطلاعاتی را کسب کنید، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با قوانین حقوقی، استثناهای آن و پیامدها و جرایم استفاده غیر مسکونی از واحدهای مسکونی آشنا شوید.
با توجه به تبصره بند ۲۴ ماده ۵۵ قانون شهرداری که به این قانون شهرداری الحاق شده، ذکر کرده است که شهرداری در شهرهایی که نقشه جامع شهر تهیه و ارائه شده است، موظف است طبق ضوابط نقشه مذکور در پروانههای ساختمانی نوع استفاده از ساختمان و اراضی را قید کند.
در صورتی که برخلاف مواد و نوع کاربری درج شده در پروانه ساختمانی، توسط صاحب ساختمان غیر تجاری یا مستاجر، در آن ساختمان کسب و کار و یا تجارتی دایر شود، شهرداری مکلف است این مورد را در کمیسیون مقرر در تبصره یک ماده ۱۰۰ قانون شهرداری مطرح نماید. سپس کمیسیون در صورت احراز تخلف مالک ساختمان یا مستاجر با تعیین مهلت مناسب که نباید از دو ماه بیشتر شود در مورد تعطیل کردن محل کسب و کار و یا تجارت ظرف مدت یک ماه تصمیمگیری کنند. در نهایت فرد مورد نظر در صورت ادامه دادن به تخلف و تجارت خود، به جریمه نقدی و حبس ۶ تا ۲۴ ماه محکوم میشود.
پروانه ساختمانی، مجوزی قانونی است که از سمت شهرداری برای هر گونه ساخت و ساز از سمت صاحبان املاک و اراضی واقع در شهر صادر میشود. مطابق ماده ۱۰۰ قانون شهرداری، همه مالکان املاک و اراضی واقع در شهر موظف هستند قبل از هر گونه عملیات ساختمانی از شهرداری محل، پروانه ساختمان برای زمین خود دریافت کنند.
براساس تبصره موجود در بند ۲۴ ماده ۵۵ قانون شهرداری، شهرداریها، موظفاند نوع استفاده از ساختمان را در پروانههای صادره قید کرده و مدام به آن ساختمان نظارت کنند تا تخلفی از نحوه استفاده از ساختمان صورت نگیرد و صاحب یا مستاجر ملک تغییر کاربری ندهد.
همچنین قانون شهرداری، تغییر در نحوه استفاده از ساختمان و نقض ضوابط و قوانین مربوط به کاربری را ممنوع اعلام کرده است و کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری را مرجع رسیدگی به این گونه تخلفات و جرایم دانسته است.
البته در چنین مواقعی و در زمان استفاده غیر مسکونی از ملک و واحدهای مسکونی لازم و ضروری است که از یک مشاوره ملکی آنلاین کمک و راهنمایی بگیرید تا در سریعترین زمان پاسخ سوالات خود را دریافت نمایید.
درست است که براساس قوانین موجود نمیتوان کاربری درج شده در پروانه ساختمان و ملک را تغییر داد و استفادهای خلاف کاربری ملک کرد. اما استثناهای متعددی هم در قوانین شهرداری برای تغییر کاربری ملک پیشبینی شده است. برخی از این استثناهای استفاده غیر مسکونی از واحد مسکونی به شرح زیر هستند:
- با توجه به تبصره بند ۲۴ ماده ۵۵ قانون شهرداری، دایر کردن دفاتر وکالت، مطب، دفاتر اسناد رسمی و ازدواج و طلاق، دفاتر روزنامه و مجله و دفاتر مهندسی بلامانع است.
- استفاده از املاک و واحدهای مسکونی برای مشاغل خانگی مستند به ماده ۲ قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی
- تاسیس دفاتر مطبوعات مستند به ماده ۳ آییننامه محل تاسیس دفاتر مطبوعات مانعی ندارد.
- فعالیت شغلی پزشکان و صاحبان حرف و وابسته در ملک مسکونی مستند به قانون محل مطب پزشکان
البته لازم است بدانید که هر کدام از این استثناها نیازمند وجود شرایطی است که باید به صورت جداگانه بررسی شوند.
استفاده غیر مسکونی از ملک و واحدهای مسکونی پیامدهایی را به دنبال دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
مستند به تبصره بند ۲۴، ماموران شهرداری موظف هستند در صورت چنین تخلفی قوانین و تذکرات لازم را اجرا کنند. در صورتی که بعد از گذشت مدت زمان تعیین شده، مالک یا مستاجر بعد از تعطیل شدن کسب و کار باز هم از ملک مورد نظر برای کسب و پیشه و یا تجارت استفاده کند، به حبس جنحهای از ۶ ماه تا ۲۴ ماه و جزای نقدی تعیین شده محکوم خواهد شد و محل کسب و کار یا تجارت نیز مجدداً تعطیل میشود.
در چنین شرایطی و برای انجام این مدل از کارهای حقوقی باید حتما از مشاور کمک گرفت. برای راهنمایی و مشاوره گرفتن در این خصوص میتوانید از خدمات کارمنتو بهرهمند شوید. در مجموعه کارمنتو خدمات مشاوره به صورت 7 روز هفته و 24 ساعته وجود دارد. در کارمنتو به صورت آنلاین و تلفنی از طریق VOIP میتوانید با مشاوره حقوقی ملکی در ارتباط باشید و راهنمایی و کمکهای لازم را دریافت کنید.
با توجه به ماده ۱۰۰ قانون شهرداری، همه مالکان املاک و اراضی واقع در شهر موظف هستند قبل از هر گونه عملیات ساختمانی از شهرداری محل، پروانه ساختمان برای زمین خود دریافت کنند. در صورتی که مالک یا مستاجر ساختمان قصد تغییر کاربری داشته باشد و بخواهد از واحدهای مسکونی استفاده غیر مسکونی کند، در حالی که جز استثناهای ذکر شده نباشد، پیامدها و جرایمی را به دنبال دارد.
در مجموعه کارمنتو میتوانید با راهنماییهای مشاوره تلفنی وکیل ملکی، بهترین راهکار را برای مشکل ملکی خود دریافت کنید. البته در مجموعه کارمنتو میتوانید از خدمات بسیاری بهرهمند شوید. این خدمات عبارتند از:
- امکان دریافت مشاوره متنی رایگان
- امکان چت آنلاین با پشتیبان
- نمایش وضعیت مشاور به منظور صرفه جویی در زمان کاربر (آنلاین و آفلاین بودن)
- امکان دریافت مشاوره فوری در هر جای ایران در لحظه و زیر یک دقیقه
- دارای شارژ اولیه رایگان
- قابلیت استفاده از کیف پول
مجموعه کارمنتو دارای خصوصیات منحصربهفردی همچون تنوع حوزهها (۱۱ حوزه و ۳۱ زیرحوزه)، تنوع خدمات (مشاوره و پروژه)، همکاری با بیش از ۳۵۰ مشاور برتر کشور، استفاده از جدیدترین تکنولوژیهای دنیا، وجود یک پلتفرم جامع ویژه مشاور و کارفرما، ارائه خدمت با معقولترین قیمت بازار و محرمانه بودن اطلاعات است که باعث میشود با دیگر مجموعهها قابل مقایسه نباشد.