فارس در سکوی نخست تولید خرما / خشکسالی، دامن نخیلات را هم می گیرد
رویداد برتر/فارس سرپرست مدیریت باغبانی جهاد کشاورزی فارس با بیان اینکه این استان رتبه نخست کشور در تولید خرما را داراست، از صادرات سالانه ۱۵ هزار تن خرما از این استا به ۴ کشور خبر داد.
خرما از مهم ترین میوه های مناطق گرمسیری است. یکی از قدیمی ترین میوه های کشت شده توسط انسان خرما است که در کشورمان به دلیل وجود نقاط گرمسیری، کشت این محصول رونق خوبی دارد.
خرما از نظر تغذیه ای بسیار غنی بوده و مواد موجود در خرما، این میوه را در زمره یکی از باارزش ترین مواد غذائی قرار داده است. رطب مرحله قبل از رسیدگی کامل خرماست که رطوبت بیشتر و قند کمتری نسبت به خرمای کاملا رسیده دارد. خرما دارای ویتامین های مختلف و مقداری املاح معدنی به ویژه پتاسیم است. از جمله فواید خرما مناسب بودن آن برای افراد باردار، مناسب برای لاغری به دلیل فیبر بالا و حتی می تواند بخشی از رژیم غذایی مبتلایان به دیابت باشد. در هر صد گرم خرما ۳ تا ۵ میلی گرم آهن وجود دارد که با خوردن چند عدد خرما در روز آهن مورد نیاز بدن تامین می شود. خوردن خرما درمان کم خونی است.
خرما یکی از محصولات استراتژیکی در بخش باغبانی در استان فارس هم به شمار می رود. این محصول در نقاط مختلف گرمسیری استان فارس به عمل می آید.
سرپرست مدیریت باغبانی جهادکشاورزی فارس در گفت وگو با خبرنگار رویداد برتر درباره وضعیت کشت خرما در این استان گفت: استان فارس با تولیدی بالغ بر ۳۳۱ هزار تن خرما رتبه اول کشور را به خود اختصاص داده است. پیش بینی می شود امسال هم بتوان تولید فوق را از سطح نخیلات استان داشته باشیم.
تولید ۸۰ نوع خرما در فارس
ابوالفضل زمانی فرد افزود: تنوع ارقام در خرما بسیار زیاد است تاکنون ۳۰۰۰ رقم خرما در دنیا گزارش شده است که حدود ۴۰۰ رقم آن در ایران اعلام شده است. در استان فارس ۸۰ رقم در شهرستان های خرماخیز آمار برداری شده است. از ارقام عمده در استان فارس کبکاب، زاهدی و شاهانی را می توان نام برد. همچنین ارقام مضافتی، خاصویی، برحی، خلاص، هلیلی، گچخواه، خوش خارک، بگشی، گبدر، لشت و … در استان تولید می شود. در استان فارس به منظور افزایش کمی و کیفی تولید خرما، توسعه ارقام تجاری نظیر مجول و پیارم در دستور کار قرار دارد.
وی با بیان اینکه خرما یکی از محصولات صادراتی با ارزش افزوده بسیار بالا و از منابع مهم ارزآوری کشور و استان محسوب می شود، گفت: خرما در استان فارس در کلیه شهرستان های جنوبی نظیر فراشبند، آنلاین، اوز، لارستان، لامرد، خفر، جهرم، قیروکارزین، داراب، کازرون، فسا، زرین دشت، خنج، گراش و … تولید و نقش بسیار مهمی در اشتغال و امنیت غذایی ایفا می کند.
اعلام سطح زیر کشت خرما در فارس
زمانی فرد، سطح زیر کشت خرما در استان فارس را ۴۱ هزار و ۲۹۳ هکتار اعلام کرد که از این مقدار ۴۳۰۵ هکتار غیربارور و ۳۶ هزار و ۹۸۸ هکتار بارور هستند و سپس افزود: میزان تولید خرمای استان در صورت عدم وقوع حوادث غیرمترقبه از جمله سرمازدگی به طور متوسط ۳۳۲ هزار تن پیش بینی می شود که می تواند بازارهای مصرف داخلی را پوشش دهد. خرما علاوه بر مصرف داخلی به استان های دیگر و کشورهای همسایه نیز صادرات داشته است.
سرپرست مدیریت باغبانی جهادکشاورزی فارس با بیان اینکه هم اکنون برداشت خرما از سطح شهرستان های خرماخیز در استان آغاز شده است، گفت: برداشت خرما در استان فارس با ارقام زودرس آغاز، با ارقام میان رس ادامه و با ارقام دیررس نظیر شاهانی، پیارم، مجول و هلیله ای برداشت آن ها در آبان ماه پایان می یابد.
وی با بیان اینکه اوج برداشت خرما در استان فارس در شهریور و آنلاین و اوایل آبان صورت می گیرد، گفت: بخشی از تولید خرما به صورت تازه خوری، قسمتی از محصول در صنایع تبدیلی و فرآوری استفاده شده، قسمتی از تولید خرمای استان نیز جنبه صادراتی دارد.
صادرات ۱۵ هزار تن خرما از فارس به ۴ کشور
زمانی فرد در خصوص صادرات خرما در استان فارس نیز گفت: سالانه میانگین حدود ۱۵ هزار تن خرما به ارزش ۵/۱۳ میلیون دلار از استان فارس به کشورهای همسایه به ویژه امارات، روسیه، افغانستان و ترکیه صادر می شود.
سرپرست مدیریت باغبانی جهادکشاورزی فارس با بیان اینکه توانمندی های بسیار زیادی در زمینه تولید و فرآوری خرما در استان فارس وجود دارد، گفت: هم اکنون توسعه سطح محصول خرما با لحاظ حفظ منابع آب و خاک و به روش کشت بافت به ویژه در ارقام تجاری پیارم و مجول صورت گرفته است.
وی در ادامه برخی از نقاط قوت استان فارس در زمینه مدیریت تولید خرما را برشمرد و افزود: ظرفیت تولید سالانه با میانگین ۳۳۰ هزار تن خرما، تولید ارقام تجاری و صادراتی در استان، وجود بهره برداران پیشرو و مرکز تحقیقات فعال در استان، ایجاد نهالستان تولید و عرضه پاجوش سالم همراه با تراشه الکترونیکی در سطح استان و اجرای طرح شناسنامه دار کردن نخیلات از جمله این نقاط قوت هستند.
محدودیت های تولید خرما
زمانی فرد در ادامه مهم ترین محدودیت های موجود در زمینه های تولید خرما در استان فارس را اعلام کرد و گفت: محدودیت منابع آب و خاک، خشکسالی و کاهش کمی و کیفی منابع آب، وجود آفت خطرناک سوسک حنایی خرما در بعضی از شهرستان ها و محدودیت های محیطی و تنش های گرمایی از جمله این محدودیت ها هستند.
وی با بیان اینکه برای تداوم و بهبود تولید در بخش خرما در استان اهدافی را برای خود در دستور کار قرار داده ایم، اجرای طرح پ های تحقیقاتی کاربردی و مورد نیاز نخل کاران با توجه به شرایط خاک و آب و هوایی استان، احداث باغات الگویی از ارقام تجاری (مجول و پیارم) و پیگیری احداث مجتمع تولید نهال ریزازدیای خرما با سرمایه گذاری بخش خصوصی و تسهیلات بانکی از جمله این اهداف هستند.
به گفته سرپرست مدیریت باغبانی جهادکشاورزی فارس، آموزش کارگران ماهر در بخش عملیات هرس های پنجگانه خرما و جداسازی پاجوش، جذب تسهیلات کم بهره و دراز مدت جهت اصلاح و احیاء در نخیلات، افزایش ضریب مکانیزاسیون در نخیلات، آموزش کارشناسان و بهره برداران، فعالیت بیشتر و پویاتر شدن انجمن های تخصصی، تخصیص اعتبارات کافی جهت اصلاح و احیاء نخیلات قدیمی از دیگر اهداف تداوم و بهبود تولید خرما در استان فارس هستند.
ردیابی و کنترل پاجوش ها و استفاده از پاجوش های سالم و قابل ردیابی با کمک تراشه های الکترونیکی، کاهش مصرف سموم و کودهای شیمیایی و هدف گذاری تغذیه سالم در نخیلات، افزایش و بهبود مدیریت به باغی و بهداشت نخیلات، اجرای طرح های تحقیقاتی کاربردی در زمینه های مرتبط با خرما، افزایش و ثبات تولید خرما، هدف گذاری ایجاد زنجیره ارزش خرما و تکمیل شناسنامه دار کردن نخیلات از دیگر اهدافی بود که زمانی فرد بدان ها اشاره کرد.
انتهای پیام