افزایش نرخ باروری در ۱۵ استان / لزوم توجه ویژه به ۵ استان سالخورده

افزایش نرخ باروری در ۱۵ استان / لزوم توجه ویژه به ۵ استان‌ سالخورده

رئیس مرکز جوانی جمعیت سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت ضمن اشاره به آخرین وضعیت نرخ باروری در کشور از افزایش نرخ باروری در ۱۵ استان و درعین حال کاهش این نرخ در چندین استان دیگر خبر داد.

به گزارش رویداد برتر دکتر صابر جباری در حاشیه نشست «جلسه ستاد مرکزی هماهنگی جوانی جمعیت» که امروز دوشنبه ۱۴ آبان ماه برگزار شد با حضور در جمع خبرنگاران اظهار کرد: وزارت بهداشت دولت چهاردهم موضوع جوانی جمعیت را اولویت اول و همیشگی خود قلمداد کرده است.

وی درباره آخرین وضعیت نرخ باروری در کشور توضیح داد: آخرین آمار و ارقام بیانگر این است که نرخ باروری در ۱۵ استان کشور در سال ۱۴۰۲ افزایشی بوده و سه استان کشور نیز رشد ثابتی داشته باشند. نرخ سایر استان های کشور نیز کاهشی بوده است.

رئیس مرکز جوانی جمعیت سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت ادامه داد: بررسی نرخ باروری استان های کشور بیانگر این است که میل به باروری در کشور تغییر کرده است. اگر تمام دستگاه ها و مردم در خصوص جوانی جمعیت به پای کار آیند نرخ رشد باروری تثبیت شده جمعیت می تواند افزایش یابد. در حال حاضر نرخ باروری کشور ۱.۶ است و این عدد می تواند افزایش یابد. نرخ جانشینی مدنظر برنامه هفتم توسعه ۲.۵ است و در نظر داریم به این عدد دست یابیم.

جباری درباره استان هایی که نرخ باروری افزایشی داشته اند توضیح داد: نرخ باروری استان های هرمزگان خراسان جنوبی خوزستان یزد گلستان کرمان خراسان شمالی قم چهارمحال بختیاری بوشهر کهگیلویه و بویراحمد لرستان قزوین سمنان و اصفهان افزایشی است. با توجه به اینکه دو استان اصفهان و سمنان جز استان های صنعتی کشور هستند افزایش نرخ باروری در این استان ها جلب توجه می کند.

وی با بیان اینکه نرخ باروری در سه استان کشور در سال گذشته تثبیتی است افزود: ۳ استان زنجان همدان و فارس نیز تثبیت نرخ باروری را تجربه کرده اند. استان هایی که نرخ تثبیت شده را تجربه کرده اند جزو استان های بزرگ ایران هستند که یک موضوع قابل توجه است.

رئیس مرکز جوانی جمعیت سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت ادامه داد: استان های سیستان و بلوچستان خراسان رضوی تهران آذربایجان غربی آذربایجان شرقی اردبیل کردستان ایلام کرمانشاه مازندران البرز مرکزی و گیلان نیز روند کاهشی نرخ باروری را در سال گذشته تجربه کرده اند. استان های گیلان البرز مازندران تهران و مرکزی که جزو استان های سالخورده کشور هستند بنابراین توجه به کاهش نرخ باروری در این استان ها بسیار مهم است و باید تلاش کنند در سیاه چاله جمعیتی قرار نگیرند.

وی در پاسخ به پرسشی درباره اقدامات وزارت بهداشت در خصوص جوانی جمعیت در استان های سالخورده گفت: با توجه به چالش های جوانی جمعیت تلاش کرده ایم که برنامه های مفصلی با در نظر گرفتن زیست بوم هر استان داشته باشیم. این استان ها می باید تمام چالش های مرتبط با جوانی جمعیت مانند ازدواج را در کانون توجه قرار دهند.

جباری ادامه داد: متاسفانه سن ازدواج در استان های سالمند کشور بسیار زیاد است؛ اقدامات باید به نحوی باشد که سن ازدواج در این استان ها کاهش یابد و زوج ها در دو سال نخست ازدواج نسبت به فرزندآوری اقدام کنند تا به ناباروری اولیه مبتلا نشوند. همچنین بررسی ها بیانگر این است که مدت زمان ازدواج تا تولد فرزند اول در این استان ها بسیار زیاد است.

رئیس مرکز جوانی جمعیت سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت با بیان اینکه درمان ناباروری اولیه در استان های سالمند کشور در کانون توجه قرار گرفته افزود: موضوع درمان ناباروری به ویژه درمان ناباروری اولیه در استان های سالمند کشور در کانون توجه قرار دارد و همچنین اقداماتی برای پیشگیری از سقط جنین انجام داده ایم.

وی با بیان اینکه توجه به مسائل بومی در استان هایی که نرخ باروری آنها کاهش یافته بسیار اهمیت دارد افزود: اقدامات فرهنگی در استان هایی که نرخ باروری آنها کاهش یافته باید در کانون توجه قرار گیرد. اقداماتی در زمینه فرهنگی و بومی انجام شده و وزارت بهداشت نیز اقداماتی در زمینه افزایش نرخ باروری در استان های سالمند و استان هایی که کاهش نرخ باروری داشته اند انجام داده است. اگرچه این استان ها با مشکلات فراوانی در خصوص جوانی جمعیت روبرو هستند اما وزارت بهداشت از این استان ها حمایت می کند.

جباری در پاسخ به پرسشی درباره دلایل کاهش نرخ باروری در استان سیستان و بلوچستان گفت: گزارش این موضوع هنوز واصل نشده و و بررسی چرایی این موضوع به زمان نیاز دارد. اگر قوانین مربوط به جوانی جمعیت و ارائه تسهیلات به خوبی ارائه شود به نتایج خوبی در زمینه فرزندآوری دست می یابیم.

رئیس مرکز جوانی جمعیت سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت درباره اقدامات وزارت بهداشت به منظور کاهش عمل سزارین و افزایش زایمان طبیعی به رویداد برتر گفت: سیاست های ترویجی زایمان طبیعی در سال جاری به دانشگاه های علوم پزشکی کشور ابلاغ شده است. همچنین موضوع رضایت سنجی مادران در بلوک های زایمان در حال انجام است که بخشی از پرداخت کارانه کارکنان بلوک های زایمان مشمول رضایت مادران می شود. موضوع رضایت سنجی مادران به موضوع تکریم آنها کمک می کند.

وی با بیان اینکه کاهش عمل های سزارین در اعتباربخشی بیمارستان ها نقش دارد افزود: معاونت درمان وزارت بهداشت در زمینه اعتباربخشی مراکز درمانی به موضوع کاهش سزارین توجه می کند و این موضوع به تمام دانشگاه های علوم پزشکی کشور ابلاغ شده و در حال بررسی است.

جباری ادامه داد: موضوع زایمان های بدون درد نیز در کانون توجه وزارت بهداشت قرارگرفته و در نظر داریم که تعداد زایمان های بدون درد را افزایش دهیم تا زنان بتوانند زایمان را با خیال راحت تری سپری کنند. همچنین کلاس های مربوط به زایمان را افزایش داده ایم تا مادران با دلهره کمتری وارد بلوک های زایمان شوند.

رئیس مرکز جوانی جمعیت سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت با بیان اینکه فرهنگ سازی در زمینه زایمان طبیعی از اهمیت فراوانی برخوردار است افزود: رسانه ها می توانند در زمینه ترویج زایمان طبیعی بسیار اثرگذار باشند. برخی مادران ترجیح می دهند که فرزند خود را در تاریخ مشخص یا یک تاریخ رند به دنیا آورند. معاونت درمان وزارت بهداشت به این موضوع ورود کرده و به دانشگاه های علوم پزشکی ابلاغ کرده است که موضوع تولد نوزادان در تاریخ رُند یا یک تاریخ مشخص خودخواسته را به کمترین میزان ممکن برسانند و این موضوع در اعتباربخشی بیمارستان ها اثرگذار است.

وی ادامه داد: اگر زنان از آثار منفی سزارین و فواید زایمان طبیعی آگاه باشند به صورت خودخواسته نسبت به زایمان طبیعی اقدام می کنند.

جباری در پاسخ به پرسش دیگر رویداد برتر مبنی بر آمار زایمان طبیعی گفت: میزان نرخ سزارین کشور حدود ۵۴ تا ۵۶ درصد است. متاسفانه میزان نرخ سزارین کشور کاهش پیدا نکرده و به همین دلیل وزارت بهداشت در نظر دارد که بر کاهش نرخ سزارین در تولد اول (شکم اول) متمرکز شود. سزارین شکم اول سبب عمل های سزارین بعدی است.

وی در پاسخ به پرسش یک خبرنگار درباره تسهیلات زایمان برای زنان شاغل گفت: تسهیلات خوبی در خصوص زایمان برای زنان شاغل در نظر گرفته شده به طور مثالمرخصی زایمان تا ۹ ماه برای یک قلو و ۱۲ ماه برای دوقلو با پرداخت حقوق در جریان است. کاهش نوبت شب کاری و دورکاری از تسهیلاتی است که برای زنان شاغل در دانشگاه های علوم پزشکی کشور در نظر گرفته شده اما این موضوع شامل کارکنان بالینی نمی شود. منشور کرامت مادری برای تمام زنان نوشته شده و در حال اجرا است.

رئیس مرکز جوانی جمعیت سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت با بیان اینکه جامعه نظام بهداشتی کشور حدود ۶۰۰ هزار نفر هستند گفت: بسته های تشویقی برای کسانی که از خانواده سلامت کشور ازدواج می کنند یا صاحب فرزند می شوند در نظر گرفته شده است.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا