خطر غذا های فوق فرآوری شده برای سلامت استخوان ها
«نیویورک پست» در مقاله ای در این باره آورده است طبق مطالعات قبلی تنقلات بسته بندی شده نوشیدنی های شیرین نان های تولید انبوه ماست میوه ای برخی غلات صبحانه و جایگزین های گوشت جزو مواد فوق فرآوری به شمار می روند و با چاقی و دیابت بیماری قلبی افسردگی و زوال عقل مرتبط هستند. چندین مطالعه دیگر حتی از ارتباط این مواد غذایی با خطر مرگ زودرس خبر می دهند.
طبق تحقیقات جدید غذا های فوق فرآوری شده می توانند باعث آرتروز زانو هم بشوند. شایع ترین شکل آرتریت یعنی آرتروز عمدتا به دلیل ساییدگی و پارگی لایه محافظ غضروفی در نقطه اتصال استخوان ها ایجاد می شود که شبیه ساییدگی آج لاستیک است.
به گفته دکتر «ونی کی. آگاروال» متخصص بازسازی مفصل ران و زانو در مرکز «نیویورک لنگون» (NYU Langone) استئوآرتریت بیشتر در مفاصل ران دیده می شود و باعث درد کشاله ران و همچنین مفاصل زانو می شود و درد زانو را به همراه دارد. بنابر مطالعات هر کیلوگرم اضافه وزن فشار روی مفاصل زانو را افزایش می دهد و چهار تا شش برابر فشار بیشتر بر آن وارد می کند.
در این مطالعه که در نشست سالانه انجمن رادیولوژی آمریکای شمالی ارائه شد متخصصان بر ارتباط غذا های فوق فرآوری شده و چربی عضلانی ران تمرکز کردند.
به گفته «زهرا آکایا» نویسنده این مطالعه نوآوری این مطالعه به این دلیل است که تاثیر کیفیت رژیم غذایی به ویژه غذای فوق فرآوری شده را بر چربی درون عضلانی ماهیچه ران از طریق ام آرآی بررسی کرده است. به گفته متخصصان این اولین مطالعه تصویربرداری است که به بررسی رابطه کیفیت عضلات اسکلتی براساس تصویربرداری ام آرآی و کیفیت رژیم غذایی می پردازد.
به گزارش ایندیپندنت متخصصان در این پژوهش داده های افراد در معرض خطر آرتروز را بررسی کردند. این افراد ۴۵۵ مرد و ۲۱۱ زن با میانگین سنی ۶۰ سال بودند تقریبا اضافه وزن داشتند شاخص توده بدنی شان ۲۷ بود و تقریبا ۴۰ درصد غذایی که در یک سال گذشته مصرف کرده بودند فوق فرآوری شده بود.
متخصصان متوجه شدند که افراد هرچه غذا های فوق فرآوری بیشتری مصرف کنند – فارغ از اینکه کالری دریافت کنند یا ورزش کنند یا نکنند – در ماهیچه رانشان چربی درون عضلانی بیشتری وجود خواهد داشت که از عوامل ابتلا به آرتروز به شمار می رود. عوامل خاصی مانند سن و استعداد ژنتیکی که ممکن است در ابتلا به آرتروز تاثیرگذار باشد کنترل ناپذیر است اما عواملی مانند مصرف غذا های فوق فرآوری شده را می توان کنترل کرد.
غذا های فوق فرآوری شده شامل کنسروها تنقلات نوشابه های گازدار غلات شیرین و غذا های آماده یا نیمه آماده که تحت فرآیند های صنعتی متعددی قرار می گیرند و اغلب حاوی رنگ های خوراکی امولسیفایرها طعم دهنده ها و سایر افزودنی ها هستند. این محصولات معمولا دارای قند چربی یا نمک زیاد هستند و ویتامین و فیبر کمی دارند.