شیوع بالای آنفلوآنزای H۱N۱ در کشور / «کرونا» در جایگاه سوم بیماری های تنفسی

هر سال در فصل سرما معمولا دو موج از بیماری آنفلوآنزا را تجربه می کنیم؛ در این مقطع زمانی نیز در پیک آنفلوآنزای فصلی H1N1 قرار داریم؛ به اذعان مسوولان وزارت بهداشت این پیک از بیماری احتمالا تا پایان دی ماه ادامه دارد و هر چند خطر آن برای تمام گروه های سنی وجود دارد اما هشدار متخصصان بیشتر متوجه سالمندان کودکان و بیماران زمینه ای است و بر ضرورت رعایت موارد بهداشتی تاکید دارند.

شیوع بالای آنفلوآنزای H۱N۱  در کشور / «کرونا» در جایگاه سوم بیماری‌های تنفسی

در همین زمینه دکتر قباد مرادی سرپرست مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت در گفت وگو با رویداد برتر با بیان اینکه عوامل متعددی می توانند سبب بیماری های تنفسی شوند اظهار کرد: ویروس ها و باکتری ها به عنوان عوامل بیماری های تنفسی شناخته می شوند و می توانند سبب ابتلا به بیماری های تنفسی شوند. تجربه انسان ها بیانگر این است که میزان بیماری های تنفسی در فصل سرد سال افزایش می یابد. 

فصل سرد سال؛ زمان مناسب برای فعالیت عوامل بیماری های تنفسی

وی ادامه داد: شرایط دمایی اکولوژی و بیولوژی برای زیست و تکثیر عوامل بیماری های تنفسی در فصل سرد سال بسیار مطلوب به حساب می آید. با توجه به اینکه شرایط محیطی فصل سرد سال برای زیست و تکثیر عوامل بیماری های تنفسی مطلوب است بسیاری از بیماری ها و عفونت های تنفسی در فصول پاییز و زمستان اتفاق می افتند. شرایط مطلوب فصل سرد سال برای فعالیت عوامل بیماری های تنفسی یک موضوع بومی نیست و به ایران محدود نمی شود بلکه یک موضوع جهانی است.

شیوع بالای آنفلوآنزای H۱N۱  در کشور

سرپرست مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه آنفلوآنزا بیشترین سهم را از بیماری های تنفسی به خود اختصاص داده خاطرنشان کرد: بررسی ها بیانگر این است که با اپیدمی آنفلوآنز به ویژه آنفلوآنزای فصلی در سطح جهانی روبرو هستیم. شیوع آنفلوآنزای H۱N۱ در ایران و برخی کشورها در این روزها زیاد است؛ همچنین برخی کشورها با آنفلوآنزای تیپ B و H۱N۵ مواجه هستند.  

مرادی درباره رصد و پایش بیماری های تنفسی در کشور گفت: سیستم رصد و پایش بیماری های تنفسی در کشور در سال جاری بیانگر این است که میزان بیماری های تنفسی از اوایل آذر ماه افزایش یافته به طور مثال نسبت آنفلوآنزا در هفته پایانی آذرماه حدود ۲۲ درصد از کل موارد عفونت های تنفسی گزارش شده و سهم این بیماری از بیماری های تنفسی در هفته اول دی ماه نیز نسبت به هفته پایانی آذر ماه افزایش یافته است. پس از آنفلوآنزا «رینوویروس ها» که عامل سرماخوردگی هستند در جایگاه دوم قرار دارند.

کرونا در جایگاه سوم بیماری های تنفسی

این متخصص اپیدمیولوژی درباره سهم کرونا از بیماری های تنفسی نیز گفت: پس از آنفلوآنزا و رینوویروس ها کرونا در جایگاه سوم بیماری های تنفسی قرار دارد. نکته مهم و اساسی این است که کرونا به یک بیماری بومی تبدیل شده و به ترسناکی گذشته نیست. سازمان جهانی بهداشت و به دنبال آن کشورهای دنیا کرونا را از لیست اضطرار بیماری های تنفسی خارج کرده اند. 

بازگشت به الگوی پیش از روزهای کرونایی

تجربه سالانه ۲ پیک آنفلوآنزا در کشور

وی درباره پیک های آنفلوآنزا در کشور نیز به رویداد برتر گفت: به طور معمول دو پیک آنفلوآنزا را در هر سال تجربه می کنیم. پیش از پاندمی کرونا پیک اول بیماری آنفلوآنزا را در ماه های آذر یا دی و همچنین پیک دوم را در روزهای منتهی به فروردین ماه تجربه می کردیم. در حال حاضر الگوی زمانی و انتشار آنفلوآنزا مانند دوران پیش از پاندمی کرونا است؛ چرا که مسائلی مانند فاصله گذاری اجتماعی و استفاده از ماسک که در روزهای کرونایی بسیار رایج بود سبب کاهش تعداد مبتلایان به آنفلوآنزا می شد و زمان ابتلا به این بیماری را تغییر داده بود. 

شیوع بالای آنفلوآنزای H۱N۱  در کشور / «کرونا» در جایگاه سوم بیماری های تنفسی

مرادی با بیان اینکه الگوی کنونی ابتلا به آنفلوآنزا شبیه به دوران پیش از پاندمی کرونا شده توضیح داد: نه تنها الگوی بیماری بلکه رفتار انسان ها نیز شبیه به دوران پیش از پاندمی کرونا شده و انسان ها مسائلی مانند فاصله گذاری اجتماعی را که در روزهای کرونایی تجربه می کردند به دست فراموشی سپرده اند و به زندگی عادی خود بازگشته اند. 

سهم ۴۰ درصدی آنفلوآنزا از بستری بیماران تنفسی

احتمال ادامه پیک اول آنفلوآنزا تا پایان دی ماه

این متخصص اپیدمیولوژی با بیان اینکه سهم آنفلوآنزا از بیماری های تنفسی حدود ۲۲ درصد است خاطرنشان کرد: با توجه به سهم آنفلوآنزا از بیماری های تنفسی می توان گفت با حجم انبوهی از بیماران مبتلا به آنفلوآنزا مواجه  هستیم. اکنون با پیک بیماری آنفلوآنزا مواجه هستیم و انتظار می رود که تا پایان ماه با روند کاهش بیماری آنفلوآنزا مواجه شویم. این نسبت در بیماران تنفسی بیشتر است تقریبا ۴۰ درصد افرادی که در مراکز درمانی به دلیل عفونت های تنفسی بستری می شوند به دلیل ابتلا به آنفلوآنزا است. 

بررسی وضعیت بیماری های تنفسی با ۲۱ پاتوژن

سرپرست مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت درباره  روش های تشخیص آنفلوآنزا از کرونا گفت: چند سیستم رصد و پایش بیماری های تنفسی در کشور فعالیت می کنند؛ در یکی از آنها به طور مثال نمونه هایی به شکل تصادفی از مبتلایان به بیماری های تنفسی که به مراکز درمانی مراجعه کرده اند جمع آوری می کنیم و نمونه های جمع آوری شده را از نظر  ۲۱ پاتوژن یا عامل تنفسی مورد ارزیابی قرار می دهیم تا از وضعیت شیوع بیماری های تنفسی در جامعه مطلع شویم. 

این متخصص اپیدمیولوژی ادامه داد:  مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت هنگام افزایش بیماری های تنفسی نسبت به ارزیابی عامل بیماری ها اقدام می کند تا بیماری های در گردش را شناسایی و علت آن را ریشه یابی کند. البته اکنون بسیاری از آزمایشگاه های بخش خصوصی توان تشخیص بیماری های تنفسی را دارند و مثلا می توانند موارد معرفی شده را از نظر کرونا و آنفلوآنزا آزمایش کنند.  

خطر آنفلوآنزا برای تمام گروه های سنی

ضرورت رعایت موازین بهداشتی

سرپرست مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه تمام گروه های سنی در معرض ابتلا به آنفلوآنزا هستند افزود: به نظر می رسد که علائم آنفلوآنزا در سالمندان می تواند شدیدتر باشد. افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای به ویژه سالمندان مبتلا به این بیماری ها افراد دارای نقص سیستم ایمنی مبتلایان به عفونت های تنفسی مبتلایان به دیابت و فشارخون و بیماری هایی از این دست و همچنین زنان باردار جزو گروه های پرخطر آنفلوآنزا به حساب می آیند. بنابراین تمام گروه های سنی می توانند به آنفلوآنزا مبتلا شوند و تمام مبتلایان عوارض این بیماری را تجربه می کنند اما این بیماری برای گروه های پرخطر خطرناک محسوب می شود. 

شیوع بالای آنفلوآنزای H۱N۱  در کشور / «کرونا» در جایگاه سوم بیماری های تنفسی

مرادی با بیان اینکه  توجه به افراد آسیب پذیر و سالمندان در مواجهه با عفونت های تنفسی بسیار ضروری است خاطرنشان کرد: سالمندان و افراد آسیب پذیر به ویژه مبتلایان به بیماری های مزمن می بایست در کانون توجه قرار گیرند. گروه های پرخطر بیماری آنفلوآنزا می بایست از حضور در اماکن با تراکم جمعیت زیاد خودداری کنند و فاصله اجتماعی را در صورت حضور در چنین مکان هایی رعایت کنند. 

وی با بیان اینکه استفاده از ماسک توصیه می شود گفت: تمام افراد جامعه می بایست در فصول سرد سال که با افزایش  بیماری های تنفسی و شیوع  آنفلوآنزا مواجه هستیم از حضور  بی مورد در مکان های با جمعیت زیاد خودداری کنند. این روزها زمان مناسبی برای ماسک زدن است تا از شیوع بیماری آنفلوآنزا جلوگیری کنیم. همچنین تهویه مناسب هوا در ادارات و به ویژه مدارس و دانشگاه ها بسیار ضروری است. 

سرپرست مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه شست وشوی مرتب دست ها نیز یک امر ضروری است توضیح داد: شست وشوی مرتب دست ها سبب جلوگیری از انتقال آنفلوآنزا از طریق سطوح می شود. 

توصیه تزریق واکسن به گروه های پرخطر

مرادی گفت: به مبتلایان به بیماری آنفلوآنزا توصیه می کنم که تا زمان بهبودی در خانه بمانند و پس از بهبودی  در محل کار یا تحصیل خود حاضر شوند. عدم حضور در محل کار و تحصیل نه تنها به کنترل شیوع بیماری کمک می کند بلکه در روند بهبود بیماری نیز نقش دارد.

 وی با بیان اینکه بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا شهریور و آنلاین ماه است توضیح داد: برخی از متخصصان بیماری های عفونی توصیه می کنند که گروه های پرخطر بیماری آنفلوآنزا در صورت در دسترس بودن واکسن این بیماری نسبت به تزریق آن اقدام کنند. بر اساس منابع علمی آخرین فرصت تزریق واکسن آنفلوآنزا اواخر آذر ماه است اما تزریق واکسن کرونا برای گروه های پرخطر در این روزها که شاهد شیوع این بیماری هستیم نیز به شرط اینکه در زمان تزریق مبتلا به این بیماری نباشند توصیه می شود.  

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا