از پرورش ماهی به روش علمی تا ارزآوری و اشتغالزایی توسط زوج جوان دانشگاهی
گروه استانهای خبرگزاری آنا، مصطفی تاتینا و همسرش هر دو از اعضای هیئت علمی گروه شیلات دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا هستند و در زمینه پرورش ماهیان خاویاری در بخش خصوصی هم فعالیت دارند.
تاتینا که مجتمع پرورش ماهیان خاویاری را با همکاری همسرش و با هدف توسعه و آبادانی منطقه، استفاده از آب دریا برای تولید محصول باکیفیت، برطرف کردن نیاز داخل، ارزآوری و حفظ ذخایر ارزشمند این موجوداتِ در حال انقراض راهاندازی کرده است در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا اظهار کرد: خاویار که به طلای سیاه یا مروارید سیاه مشهور است و بهعنوان شناسنامه یا برند ایران در سطح بینالمللی محسوب میشود.
این فعال حوزه تولید ادامه داد: محصول خاویار در دنیا خواهان فراوانی دارد که در راستای حفظ ذخایر ارزشمند ماهیان خاویاری و تولید گوشت مورد نیاز داخل و صادرات این محصول به کشورهای هدف، مجتمع پرورش ماهیان خاویاری را راهاندازی کردیم. در مجتمع گونههای مختلف ماهی خاویاری پرورش و از گوشت آنها استفاده شده و از ماهیان ماده در مراکز فرآوری معتبر، خاویار استحصال میشود.
مدیرعامل این مجتمع پرورش ماهی متذکر شد: دانشآموخته رشته شیلات هستم و تخصصم در زمینه فیزیولوژی تغذیه ماهیان خاویاری است. همسرم نیز دانشآموخته رشته شیلات، ژنتیک آبزیان است و هر دو عضو هیئتعلمی دانشگاه و حدود ۱۸ سال است که به کار علمی مشغول هستیم.
**مجتمع پرورش ماهیان خاویاری براساس آخرین یافتههای علمی پیش میرود
تاتینا عنوان کرد: مجتمع پرورش ماهیان خاویاری را به صورت مشترک راهاندازی کردیم و امور این مجتمع براساس آخرین یافتههای علمی پیش میرود و علاوه بر آن دانشجویان رشته شیلات نیز میتوانند با بهرهمندی از امکانات مجتمع، فعالیتهای پژوهشی خود را انجام دهند.
وی توضیح داد: تلاش میکنیم مجتمع را به صورت دانشبنیان پیش برده، آن را به صورت رسمی بهعنوان یک شرکت دانشبنیان به ثبت برسانیم و فعالیتها به شکل دانشبنیان در ارتباط با دانشگاهها و مراکز علمی و آموزشی باشد.
مدیرعامل مجتمع پرورش ماهیان خاویاری در پاسخ به این سؤال که نقش نخبگان را در راهاندازی واحد تولیدی خود چگونه ارزیابی کرده و تا چه اندازه از علم و اندیشه آنان بهره بردهاید؟ گفت: به صورت مداوم از مشاوره و توان علمی نخبگان استفاده میکنیم و بیشک وقتی از اندیشه و توانمندی نخبگان در کشور بهره گرفته شود، این امر موجب رشد و پیشرفت کشور خواهد شد.
تاتینا درباره مشکلات پیش روی تولید و صنعت عنوان کرد: متأسفانه مشکلات فراروی تولید و صنعت بسیار است. بخشنامهها و آییننامههای قدیمی نیازمند بازنگری هستند و سازمانهای متولی و دولتمردان بنا به تأکید مقام معظم رهبری باید در کنار تولیدکنندگان و همراه آنان بوده، به آنها در این مسیر کمک کرده، همراه همیشگی تولید و اشتغال باشند و این امر را سرلوحه کار خود قرار دهند.
** یارانهها به سمت ساخت کارگاههای تولیدی و کارخانجات پیش برود
وی اضافه کرد: اگر قوانین بازنگری شده، اعطای مجوزها و تسهیلات آسانتر شده و یارانهها به سمت ساخت کارگاههای تولیدی و کارخانجات پیش برود، بسیاری از مشکلات مرتفع شده و امنیت، اشتغالزایی و تولید در کشور صورت میگیرد.
عضو هیئت علمی گروه شیلات دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا درباره انتظار خود از دولتمردان به عنوان یک فعال عرصه تولید گفت: درخواست از دولتمردان آن است که کنار تولیدکنندگان و همراه آنان بوده و با دادن امید و انگیزه به تولیدکنندگان به پیشبرد کار آنان کمک کنند.
تاتینا در پاسخ به این سؤال که آیا فرآیند خط تولید مجتمع شما با توان مهندسی ایرانی کار میکند یا خیر؟ بیان کرد: تمامی امور مجتمع اعم از طراحی، ساخت، سیستم انتقال آب دریا، طراحی و اجرای سازهها، استخرها و… با بهرهگیری از توان مهندسان ایرانی انجام شده و کاملاً بومی و در عین حال پیشرفته است.
مدیرعامل مجتمع پرورش ماهیان خاویاری درباره میزان اشتغالزایی واحد تولیدی خود گفت: اکنون ۲۱ نفر به شکل مستقیم و غیرمستقیم (۱۳ نفر به صورت مستقیم و ۸ نفر به صورت غیرمستقیم) در مجتمع مشغول فعالیت هستند و ظرفیت آن را دارد که در صورت همکاری مسئولان در راستای توسعه مجموعه بهویژه در بخش گردشگری شیلاتی، در کمتر از سه سال آینده نیروی مشغول به کار مستقیم خود را به ۵۰ نفر برساند.
این تولیدکننده در پاسخ به این سؤال که محصولات تولیدی شما قابل رقابت با محصولات خارجی هستند یا خیر؟ عنوان کرد: تمامی مراحل تولید با توجه به استانداردهای جهانی تولید ماهیان خاویاری، با دقت و حساسیت فراوانی صورت میگیرد و در نتیجه کیفیت محصولات بسیار بالاتر از محصولات مشابه خارجی است و خواهان بسیاری در دنیا دارد.
مدیرعامل مجتمع پرورش ماهیان خاویاری در پاسخ به این سؤال که مواد اولیه ساخت محصولات شما وطنی هستند یا وارداتی؟ به آنا گفت: در بحث تأمین مواد اولیه و تغذیه بچهماهیان خودکفا هستیم و محصول مجتمع به شکل کاملاً فنی و علمی تولید میشود. همچنین اعتقاد راسخ به بازاریابی الکترونیک داشته و فروش آنلاین نیز داریم.
وی درباره نقش بخش خصوصی در پیشرفت بنگاههای تولیدی اظهار کرد: بخش خصوصی به عنوان بازوان توانمند کشور، نقش بسیار پررنگی در رشد و شکوفایی کشور داشته و در جهش شاخصهای اقتصادی، افزایش سرانه تولید ملی و افزایش صادرات، بسیار اثرگذار است.
** افراد کاربلد و کارآفرینان اقتصاد کشور را متحول میکنند
این تولیدکننده در پاسخ به سؤال دیگر که آیا صحیح است دولت بنگاههای تولیدی را به کارآفرینان در راستای اشتغالزایی واگذار کند؟ گفت: افراد کاربلد و کارآفرینان قادر هستند اقتصاد کشور را متحول کرده و بار سنگین را از روی دوش دولت بردارند. واگذاری بنگاههای تولیدی به کارآفرینان موجب کارآفرینی و افزایش اشتغال شده و کشور را به سمت و سوی توسعه و پیشرفت سوق میدهد.
مدیرعامل مجتمع پرورش ماهیان خاویاری درباره اینکه کارآفرینان و مدیران صنعتی برای هزینهکرد صحیح نقدینگی و بهکارگیری آن در راستای بهرهوری چه وظایفی دارند، تبیین کرد: وقتی موانع پیش روی تولید برداشته شود، این امر موجب میشود که اقتصاد با فعالیت افراد بیشتری که در راستای کارآفرینی و تولید فعالیت دارند، ثبات نسبی داشته، دخالتها که غالباً از سوی بخشهای دولتی صورت میگیرد، حذف شده و حمایت جایگزین آن شود.
تاتینا تبیین کرد: قطعاً با حمایت از بخش تولید، سرمایهگذاران و تولیدکنندگان قادر خواهند بود نقدینگی را در راستای افزایش بهرهوری، تولید، سرمایه ملی و اشتغال مولد به شکل صحیح مدیریت کنند که البته لازمه این کار این است که سیستم بانکی و دولت در بحث سرمایه در گردش همواره به تولیدکنندگان کمک کنند.
مدیرعامل مجتمع پرورش ماهیان خاویاری درباره نقش مالکیت فکری در بهبود عملکرد بنگاههای اقتصادی گفت: مالکیت فکری در بهبود عملکرد و موفقیت بنگاههای اقتصادی نقشی برجسته و حائز اهمیت دارد و لازم است که ما در تمامی سطوح از توانمندی افراد نخبه در راستای رشد و پیشرفت کشور استفاده کنیم.
گفتگو از حمیدرضا ساسانیان
انتهای پیام/