پودر روان کننده بتن چیست و انواع آن

روان کننده بتن چیست ؟ به طور کلی در پاسخ به سوال روان کننده بتن چیست باید بگوییم به افزودنی کاهنده آب یا روان کننده، از جمله افزودنی‌های پرکاربرد در بتن است. استفاده از این محصول سبب ایجاد خواص زیادی در بتن می‌شود. استفاده از کاهنده آب در اختلاط بتن، سبب افزایش مقاومت و دوام آن می‌گردد. از این رو توصیه می‌شود در زمان ترکیب بتن حتما از این ماده استفاده گردد. به منظور آشنایی بیشتر با این محصول، در ادامه در مورد کاربرد انواع، مقدار و روش مصرف آن به طور کامل توضیح می‌دهیم.

ترکیب شیمیایی روان کننده بتن ( کاهنده آب بتن ) چیست ؟

به طور کلی افزودنی‌های بتن بر اساس ضدآب بودن، متراکم‌کننده بودن، آسان‌ساز و… دسته‌بندی می‌گردد. اما یکی از فاکتورهای اصلی در خصوص دسته‌بندی کاهنده آب بتن، مواد شیمیایی بکار رفته در آن است. به طور کلی اصلی‌ترین ترکیب شیمیایی این افزودنی، لینگوسولفونات اصلاح شده است. لینگنین نوعی ماده شیمیایی با ترکیبات پیچیده است. این ماده ۲۰% از ترکیبات چوب را تشکیل می‌دهد. در واقع در زمان تولید کاغذ از چوب، یک ماده اضافه تولید می‌گردد. این ماده با ترکیبات پیچیده است. این ماده بر اساس ترکیبات و فرآورده‌هایی ناشی از لینگنین و سلولز ایجاد می‌گردد.

علت استفاده از روان کننده بتن یا کاهنده آب چیست؟

اگر بخواهیم در مورد علت استفاده و تاثیری که این ماده در بتن می‌گذارد صحبت کنیم، باید بگوییم زمانی که این ماده به بتن افزوده می‌شود، عدد اسلامپ را افزایش می‌دهد. این مسئله در افزایش کارایی بتن تاثیر بسزایی دارد.روان کننده بتن سبب کاهش نسبت آب به سیمان می‌شود. در واقع این محصول در زمینه گیرش بتن تاثیر بسزایی نمی‌گذارد. اما سبب بروز تغییراتی در آن می‌گردد. این موارد به شرح زیر است:

  • زمانی که روان کننده به مخلوط بتن اضافه می‌شود، اولین کاری که می‌کند نسبت آب به سیمان را کاهش می‌دهد. این مسئله سبب می‌شود بتن با خاصیت‌های یکسان و مناسب بدست آید.
  • اگر این افزودنی به صورت مستقیم و همراه با آب به بتن افزوده گردد، سبب ایجاد بتن با خاصیت مقاومتی بهتر می‌گردد.

انواع روان کننده بتن بر اساس ترکیبات شیمیایی

افزودنی کاهنده آب بتن، بر اساس ترکیب شیمی به سه دسته تقسیم می‌شود. دسته اول روان کننده‌هایی بر پایه نفتالینی هستند. دسته دوم روان کننده‌های بر پایه لیگنوسولفونات را در بر می‌گیرد و در دسته سوم نیز کربوکسیلات اتر قرار می‌گیرد.

انواع روان کننده بتن بر اساس نوع کاربرد

  • روان کننده‌های کندگیر: با استفاده از این افزودنی، زمان گیرش اولیه و نهایی به تاخیر می‌افتد. به همین علت به آن‌ها کندگیر گفته می‌شود. به طور کلی افزودن این ماده می‌بایست بر اساس دستورالعمل صورت گیرد.
  • افزودنی‌های کاهنده آب با گیرش عادی: زمان گیرش در این نوع افزودنی بر اساس ترکیبات شیمیایی، به مقدار نرمال است. به طور کلی زمان گیرش در این افزودنی در حدود بیشتر یا کمتر از ۱٫۵ ساعت است.
  • افزودنی کاهنده آب تندگیرکننده: به منظور جلوگیری از کندگیری در بتن، معمولا مقداری از این افزودنی به بتن اضافه می‌شود. این محصول سبب کاهش زمان گیرش در بتن می‌گردد. البته سرعت میزان گیرش به نوع افزودنی، دمای محیط و نوع سیمان بکار رفته بستگی دارد.

کاربرد روان کننده بتن چیست ؟

به طور کلی این افزودنی در مقایسه با بر روی میزان شکل‌پذیری یا اسلامپ آن و همچنین خصوصیات بتن تاثیر می‌گذارد. زمانی که کاهنده آب به بتن اضافه می‌شود، روانی بتن تحت تاثیر قرار می‌گیرد. این مسئله سبب تغییر در خصوصیات روانی بتن شده و در نهایت فواید و تاثیراتی را خواهد داشت. در ادامه با کاربرد روان کننده بتن آشنا شوید.

  • کاربرد روان کننده بتن در اولین مورد کاهش نسبت آب به سیمان است.
  • این محصول ذرات سیمان بتن را پراکنده می‌کند.
  • سبب کاهش میزان نفوذپذیری بتن شده و مانند عمل می‌کند.
  • سبب ایجاد حالت خمیری در بتن می‌شود.
  • مصرف سیمان را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد.
  • در کنار و ، سبب افزایش مقاومت و کارایی می‌گردد.

مقدار و روش مصرف روان کننده در بتن چقدر است؟

مقدار و روش مصرف افزودنی‌های بتن از جمله چسب بتن و روان کننده به طور دقیق از سمت شرکت تولیدکننده افزایش میابد. اما در یک بررسی کلی می‌توان گفت مقدار مصرف روان کننده بتن بین ۰٫۵ تا ۱٫۵ درصد وزن سیمان است. روش مصرف آن نیز بر اساس نوع آن متفاوت است. به طور مثال در صورتی که روان کننده از نوع دیرگیر باشد، می‌توانید آن را به بتن خشک نیز اضافه کنید.

مزایای استفاده از محصولات روان کننده بتن

  • افزایش مقاومت و استمرار در برابر نفوذ آب
  • کاهش نسبت آب به سیمان و بهبود مکانیکی بتن
  • افزایش روانی بتن و شکل پذیری راحت آن
    افزایش کارایی در مکان هایی دور از دسترس
  • کم شدن حرارت هیدراتاسیون در بتن
  • کاهش جمع شدگی در سیمان و بالا بردن مقاومت در بتن
  • کم کردن ناپیوستگی و نفوذ پذیری سیمان
  • استفاده راحت در عملیات های بتن ریزی

معایب استفاده از محصولات روان کننده بتن

در کنار مزایای شگفت انگیز استفاده از روان کننده بتن، معایبی هم وجود دارد، افزودن بیش از حد روان کننده در بتن موجب تفکیک و از هم گسیختگی بیش از حد بتن و تاخیر در اثر آن می شود، به همین دلیل باید از اضافه کردن بیش از حد روان کننده به بتن اجتناب شود و الزماً به میزان مصرف توصیه شده توسط شرکت سازنده اکتفا کرد.

انواع روان کننده بتن

انواع روان کننده و فوق روان کننده بتن به شرح زیر می باشد:

  • روان کننده بتن نوع A دارای خاصیت کاهندگی آب بتن
  • روان کننده بتن نوع D دارای خاصیت کاهندگی آب بتن و دارای خاصیت تاخیر در گیرش بتن
  • روان کننده بتن نوع E دارای خاصیت زورگیری و کاهش دهندگی آب

مزایای استفاده از فوق روان کننده های بتن

با استفاده از فوق روان کننده ها می توان افزایش قابل توجهی در مقاومت بتن ایجاد کرد بدون اینکه مقدار سیمان استفاده شده را افزایش داد.همچنین تولید بتن بدون استفاده ی زیاد از آب در پروژه هایی که مصرف آب باید بهینه تر باشد. به علاوه سهولت پیاده سازی بتن و کاهش نیروهای انسانی با استفاده از فوق روان کننده های بتن مقدور می شود.

ارتقای چسبندگی و صافی و یکنواختی بتن و پمپ راحت تر و کاهش نفوذ پذیری بتن که خود استحکام آن را بالا می برد. استفاده از فوق روان کننده های بتن با توجه به مزایایی که دارد از بهترین موارد برای استفاده در بتن است که به منظور استفاده از این روان کننده ها و همچنین اطلاع از نحوه خرید و قیمت فوق روان کننده های بتنی با مشاوران در تماس باشید.

نحوه ی مصرف فوق روان کننده های بتن

برای اینکه از بهترین فوق روان کننده بتن بتوان بهترین نحوه ی مصرف فوق روان کننده ها اجرا کرد، فاکتورهای مختلفی از جمله نوع فوق روان کننده، شرایط کارگاه و میزان نیروی وارد بر سازه و… که توسط آزمون های مختلف به دست می آید، باید در نظر گرفته شود؛ اما به طور متوسط مقدار استفاده از فوق روان کننده های بتن بین 0.5 تا 1.5 درصد وزن سیمانی است که مورد استفاده قرار می گیرد.

 این افزودنی ها را می توان در ساخت مخلوط آب و بتن اضافه کرد و یا بعد از ساخت بتن در مخلوط کن فوق روان کننده های بتن را به آن افزود. بهتر است که مواد به طور مستقیم به سیمان خشک افزوده شود. این مواد باید در شرایط دور از انجماد و نور مستقیم و رطوبت نگهداری شوند و تا 9 ماه در صورت بسته بودن محفظه ی آن قابل نگهداری است.

طریقه اضافه کردن فوق روان کننده ها به بتن

اضافه کردن افزودنی فوق روان کننده در محل ساخت بتن: یکی از فواید اضافه کردن افزودنی های فوق روان کننده در محل تولید بتن این است که کنترل روانی بتن معمولا توسط یک فرد مشخص انجام می شود. در واحد مرکزی تولید بتن باید دستورالعمل ها و روش های برای اندازه گیری و کنترل نسبت آب به سیمان و اسلامپ بتن پیش از اضافه کردن افزودنی فوق روان کننده وجود داشته باشد.

این روش ها می تواند شامل اندازه گیری اسلامپ سنج باشد. اسلامپ سنج دستگاهی مکانیکی است که معمولا در واحد های مرکزی تولید بتن استفاده شده شده و برای تخمین مقدار اسلامپ بتن از روی جریان الکتریکی مورد نیاز برای چرخش تیغه های مخلوط کن به کار می رود. در صورتی که از افزودنی های دیگری نیز در کنار افزودنی فوق روان کننده گردد، این افزودنی ها باید به صورت جداگانه در مخلوط کن اضافه شوند به صورتی که در حین توزیع با یکدیگر تماسی پیدا نکنند.

اضافه کردن مواد افزودنی فوق روان کننده بتن در پای کار:

در صورتی که افزودنی فوق روان کننده در پای کار به مخلوط بتنی اضافه کردن اقدامات ابتدایی باید مطابق با آنچه پیش از این گفته شد انجام گردد از سوی دیگر در صورتیکه برای اضافه کردن افزودنی فوق روان کننده از مخازن متصل به تراک استفاده می شود اقدامات دیگری نیز باید در دستور کار قرار داده شوند.

با توجه به اینکه این اقدامات چندان رایج نمی باشند رانندگان تراک باید از قبل برای انجام این اقدامات آموزش های لازم را دیده باشند معمولا در کارگاه های تولید بتن آماده افزودنی فوق روان کننده به وسیله پیمانه های توزین شده و توسط راننده در مخزن تراک ریخته می شود این فرایند نیازمند هماهنگی هایی بوده راننده تراک باید از قبل نسبت به دریافت افزودنی فوق روان کننده بار بتن  آگاه شده باشد. علاوه بر این رانندگان کامیون مخلوط کن باید آشنایی های لازم جهت کار کردن با شیر آلات و تجهیزات مربوط به مخزن افزودنی را کسب کرده و از اینکه افزودنی به درستی در مخزن متصل به تراک تخلیه شده است مطمئن گردند.

برخی کاربرد های رایج افزودنی های فوق روان کننده های بتن

افزودنی های فوق روان کننده می توانند به گونه ای موثر برای تامین انواع الزامات در پروژه ها به کار گرفته شود تولید کنندگان بتن می توانند از افزودنی های فوق روان کننده برای افزایش اسلامپ بدون اضافه کردن آب استفاده بهینه از  و تامین مقاومت مورد نیاز استفاده کنند پیمانکاران نیز می توانند از بتن های روان برای تسهیل و تسریع فرایند های جایدهی و تراکم استفاده کنند تسهیل فرایند ها این امکان را ایجاد می کنند که نیروی انسانی کمتری به کار گرفته شده عملیات ساخت با سرعت بیشتری انجام شود و در نتیجه سود آوری پروژه افزایش یابد در ادامه نمونه ای از کاربرد مواد افزودنی فوق روان کننده بررسی می شود.

دکمه بازگشت به بالا