خانه به دوشیِ آبزیان در اقیانوسهای گرم
به گفته یک استاد زیستشناسی در ترکیه، تغییرات آب و هوایی نه تنها منجر به رکوردشکنی گرما در خشکی بلکه در دریاها و اقیانوسها نیز شده است و این وضعیت باعث شده تا موجودات دریایی و بسیاری از آبزیان حساستر از زیستگاههای بومی خود مهاجرت کنند.
به گزارش رویداد برتر، «دنیز سیرین»، استاد زیست شناسی دانشگاه «تکیرداغ نامک کمال» در ترکیه در این باره میگوید: دمای آب دریا در ۱۰۰ سال گذشته تقریباً ۱.۵ درجه سانتیگراد در مدیترانه و ۰.۵ درجه سانتیگراد در دریای سیاه افزایش یافته و این تغییر، باعث بدتر شدن وضعیت اکوسیستم دریایی شده است.
سیرین همچنین اظهار کرد که پراکندگی و چرخه زندگی برخی از گونههای ماهیها تغییر کرده است زیرا آنها نسبت به بیماری ها حساستر شدهاند.
وی افزود: گزارش بنیاد تحقیقات دریایی ترکیه در مورد تغییرات آب و هوایی و دریاها، حاوی نمونههای قابل توجهی در این زمینه است.
وی در این رابطه توضیح داد: وجود گونه هایی مانند «ساردین»، «بوگ» و «سلمه» که در دریای مدیترانه زندگی میکنند و دو دهه پیش در دریای سیاه و مرمره نادر بودند را میتوان به افزایش دمای دریاها نسبت داد.
این متخصص زیست شناسی گفته است: ظهور «آفتابماهیها» از جنوب مدیترانه تا دریای مرمره و همچنین «توتیای دریایی» که بیمهرگان هستند در دریای اژه و دریای مرمره نیز ناشی از اثرات گرمایش جهانی است.
سیرین خاطرنشان کرد گونه های مناسب برای زندگی در مدیترانه با گرم شدن آب به تدریج به دریای اژه، مرمره و حتی دریای سیاه مهاجرت کردهاند.
بنا بر گزارش آناتولی، این کارشناس گفت: افزایش دمای دریا باعث شکوفایی جلبکها می شود که تراکم کنترلنشده آنها، اثرات نامطلوبی بر موجودات آبزی دارد.
وی تصریح کرد: رشد جلبکها زمانی اتفاق میافتد که موادی مانند نیتروژن یا فسفر وارد سیستم آبی شده و باعث رشد بیش از حد جلبکها میشوند. این وضعیت مانع از دریافت نور خورشید و کاهش سطح اکسیژن میشود و ادامه حیات آبزیان را دشوار میکند.
پیش از این نیز متخصصان علوم آب و هوایی هشدار داده بودند که بروز تغییرات در الگوی پراکندگی گونههای آبزیان در شرایطی که آب اقیانوسها گرم میشود، ادامه پیدا میکند.
کارشناسان در بررسیهای پیشین روی پراکندگی گونههای آبزیان در آبهای شمال شرق آمریکا دریافتند با گرمتر شدن اقیانوسها که دو تا سه برابر سریعتر از میانگین جهانی در حال رخ دادن است، گونههای مهم به لحاظ تجاری به تغییر پراکندگیشان ادامه خواهند داد.
کارشناسان علوم زیستمحیطی میگویند: دریای مدیترانه در تابستان امسال (۲۰۲۳) از هر زمان دیگری گرمتر شده و این گرمای بیسابقه نگرانکننده است.
کارشناسان موسسه اقیانوسشناسی اسپانیا نیز در این باره خاطر نشان کردند: گرم شدن دریای مدیترانه میتواند بر شرایط اقلیمی تاثیر بگذارد و به انقراض گونهها منجر شود.
کارشناسان این موسسه که وضعیت اقلیمی و فیزیکی دریای مدیترانه را پایش میکنند با اعلام این خبر از تاثیر این پدیده بر شرایط اقلیمی و انقراض گونهها ابراز نگرانی کردهاند.
کارشناسان موسسه اقیانوسشناسی اسپانیا هر روز صبح برای نمونهبرداری راهی ساحل میشوند و نمونه آب این دریا را برای انجام تحقیقات آزمایشگاهی جمع میکنند. آنها عواملی نظیر میزان pH آب و تعداد میکروارگانیسمها را تجزیه و تحلیل و دمای ساحل را اندازهگیری میکنند.
بادهای مختلف گاهی آب گرمتر و گاهی نیز سردتر را به سواحل جنوب اسپانیا میآورند اما به هرحال، روند افزایش دما طی ۴۰ سال گذشته تاییدی است بر این ادعا که دما در این مدت به وضوح، افزایش یافته است.
«مانوئل وارگاس»، یکی از دانشمندان شاغل در موسسه اقیانوسشناسی اسپانیا میگوید: ما در حال حاضر بنا را بر این میگذاریم که دما در جنوب دریای مدیترانه در قرن حاضر به میزان دو درجه افزایش خواهد یافت و در شمال دریای مدیترانه حدود چهار درجه بیشتر خواهد شد. دریای مدیترانه، گرمسیری و به بیان دیگر به دماهای کارائیب شبیه خواهد شد.
در همین حال، دمای زمین از زمان شروع عصر صنعتی تاکنون ۱.۱ درجه گرمتر شده و اگر کشورها به شدت از تصاعد گازهای گلخانهای کم نکنند، روند گرمایش ادامه خواهد یافت.
هشت سال گذشته داغ ترین سال های ثبت شده در تاریخ کره زمین بوده است. همچنین طبق گفته کارشناسان سازمان جهانی هواشناسی و اداره هواشناسی انگلیس، یکی از پنج سال آینده نیز تقریباً به طور قطع گرمترین سالی بوده که تاکنون ثبت شده است و در همین حال دوره بین سال های ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۷ میلادی گرمترین دوره ثبتشده خواهد بود.
انتهای پیام