نگهداری از گیاه قاشقی – علت سیاه شدن برگ و ساقه گل قاشقی
نام علمی گل قاشقی Peperomia magnoliaefolia است و در انگلیسی نیز Desert privet نامیده می شود. این گل در زبان فارسی به “پیرومیا” یا “قاشقی” معروف است. این گیاه از خانواده پی پراسه بوده و منشا آن برزیل و جنگل های آمازون است. برگ های آن دارای شکل قلبی، با بافت گوشتی و رنگ های متنوع سفید کرمی و سبز می باشند. محل زادگاه این گیاه جنگل های نسبتا تاریک بوده و به همین دلیل می تواند در شرایط کم نور آپارتمانی به خوبی رشد کند.
گل قاشقی گیاهی زیبا و آپارتمانی است که برگ های پهن و گوشتی دارد. برخی نمونه های آن دارای برگ های سبز و برخی دیگر دارای برگ های ابلق می باشند. مراقبت از گل قاشقی به راحتی قابل انجام است و این گیاه در شرایط محیطی مختلف مقاوم است، با این حال برخی از افراد ممکن است در نگهداری از آن مشکلاتی داشته باشند. در ادامه به شرایط صحیح نگهداری از گیاه قاشقی و برخی از کارهایی که باعث نجات گیاه قاشقی در شرایط بحرانی می شود؛ اشاره خواهد شد.
شرایط نگهداری از گیاه قاشقی
نور مناسب گیاه قاشقی: برگ قاشقی از گیاهانی است که می توانند در شرایط نور کم به خوبی رشد کنند. این گیاه اصلی ترین محیط رشد خود را در جنگل های تاریک دارد و به همین دلیل می تواند در محیط های کم نور مانند آپارتمان ها رشد کند. در نگهداری از گیاه قاشقی، پنجره های جهت های شمالی، شرقی و غربی بهترین گزینه ها هستند. اگر گلدان را در کنار پنجره های جنوبی قرار می دهید، سعی کنید فاصله یک متری بین گلدان و پنجره را حفظ کنید. نیاز نوری پپرومیای سبز کمتر از پپرومیای ابلق است. اگر نور کافی به گیاه نرسد، ممکن است رشد آن کند شود و در نهایت، موجب توقف کامل رشد آن گردد.
دمای مناسب گیاه قاشقی: این گیاه در شرایط حداکثر 25 درجه سانتیگراد و حداقل 18 درجه سانتیگراد بهترین رشد را دارد، حتی در دماهای پایین تر تا 10 درجه نیز می تواند مقاومت نشان دهد. اما به طور کلی، دماهای پایین تر می تواند باعث ریزش برگ ها، سیاه شدن ساقه و برگ ها و در نتیجه از بین رفتن گیاه شود. پس تنظیم دمای محیط نقش مهمی در نگهداری از گیاه قاشقی دارد.
آبیاری گیاه قاشقی: به جرات می توان گفت آبیاری این گیاه، یکی از اساسی ترین مراحل در نگهداری از گیاه قاشقی به شمار می رود. گیاه پپرومیا، آب را در ساقه و برگ های خود ذخیره می کند و آبیاری بیش از حد ممکن است به پوسیدگی ریشه آن منجر شود، بنابراین این گیاه به آبیاری کمی نیاز دارد. در فصل زمستان می توانید هر دو هفته یک بار و در فصل تابستان هفته ای یک یا دو بار این گیاه را آبیاری کنید، اما توجه کنید که آبیاری به محیط و شرایط محل قرارگیری گیاه نیز بستگی دارد.
در مناطق گرمسیر، می توان تعداد دفعات آبیاری را افزایش داد، در حالی که در مناطق سردسیر باید تعداد دفعات آبیاری را کمتر کرد. زمان مناسب برای آبیاری این گیاه، هنگامی است که حدود 70٪ خاک گلدان خشک شده باشد. آبیاری این گیاه می تواند از طریق زیر گلدان هم انجام شود، این روش می تواند به گیاه کمک کند تا سالم باقی بماند و از بروز بیماری های گیاهی جلوگیری کند. آبیاری زیاد می تواند به بروز بیماری های قارچی و پوسیدگی ساقه منجر شود. در شرایط بحرانی، ممکن است مشاهده کنید که برگ ها و ساقه ها سیاه شده اند که برای نجات گیاه قاشقی از این مشکلات می توانید از قارچ کش های موجود در بازار استفاده کنید.
رطوبت مناسب گیاه قاشقی: میزان رطوبت مورد نیاز برای رشد این گیاه حدود 50 الی 60 درصد است. برای تامین رطوبت مورد نیاز گیاه قاشقی، می توانید از روش غبارپاشی استفاده کنید. در فصل گرما، توصیه می شود هفته ای دو بار و در فصل سرما هفته ای یکبار برگ های آن را غبارپاشی کنید.
این گیاه به دنبال رطوبت است، بنابراین می توانید با قرار دادن آن کنار گیاهان دیگر یا ایجاد جزیره رطوبت، شرایط رطوبتی مورد نیاز آن را فراهم کنید و رشد آن را بهبود بخشید. هر چند اگر میزان رطوبت و دما از حد مورد نیاز این گیاه بیشتر شود، ممکن است باعث ظاهر شدن لکه هایی بر روی برگ های آن شود.
خاک مناسب گیاه قاشقی: برای گل قاشقی، خاکی با زهکشی مناسب بسیار حائز اهمیت می باشد. از ترکیب دو قسمت پیت ماس، دو قسمت ماسه شسته شده، و دو قسمت خاک برگ یا خاک باغچه برای خاک این گیاه استفاده کنید. خاکی که به راحتی آب را از خود عبور داده و دارای زهکش مناسبی باشد، مثل خاک لیمونی همراه با خاک برگ و پرلیت، برای گیاه قاشقی مناسب است.
حتماً توجه داشته باشید خاکی که برای این گیاه استفاده می کنید باید سبک باشد. می توانید در ته گلدان، کمی سنگ ریزه یا ماسه ی درشت قرار دهید تا از پوسیدگی ریشه و سیاه شدن برگ و ساقه گیاه جلوگیری کنید. همچنین مخلوطی از خاک باغچه، ماسه و خاک لیمونی برای کشت این گیاه مناسب است.
کود مناسب گل قاشقی: اگر برگ های گیاه شما کمرنگ شده و رشد آنها کاهش یافته باشد، در این شرایط استفاده از کود نقش به سزایی در نجات گیاه قاشقی ایفا خواهد کرد. برای تقویت گل قاشقی، می توانید از کودهای مخصوص گیاهان زینتی یا کودهای مایع یا جامد که دستورالعمل مخصوص به آن ها روی بسته محصول نوشته شده، استفاده کنید. هر دو هفته یکبار، گیاه خود را با این کودها تغذیه کنید.
در فصل های سرد سال، تقویت گل قاشقی باید ماهی یک بار انجام شود، اما در فصل های گرم سال می توانید هر دو هفته با استفاده از کودهای کامل گیاهی، گیاهان خود را تقویت کنید.
زمان تعویض گلدان گل قاشقی: به دلیل ریشه های ریز و سطحی گل قاشقی، این گیاه به یک گلدان کوچک نیاز دارد. تعویض گلدان به صورت مکرر ممکن است به ریشه های گیاه آسیب برساند و ممکن است گیاه با شرایط جدید سازگاری نداشته باشد. برای نجات گیاه قاشقی و حفظ سلامت آن، بهتر است هر سال یا حداقل هر دو سال یک بار اقدام به تعویض گلدان گل قاشقی کنید. بهترین زمان برای انجام این کار، فصل بهار است.
تمیز کردن برگ های گل قاشقی: برگ های این گیاه بسیار شکننده و حساس هستند. برای تمیز کردن برگ های گیاه، از یک دستمال مرطوب با حواصل تمیزی ملایم استفاده کنید. به علاوه، سایت خانم گل توصیه می کند عمل غبارپاشی را جزو روال مراقبتی گیاه های خود قرار دهید.
علت سیاه شدن برگ و ساقه گل قاشقی
بخاطر برگ های پهن و شکل قلبی اش، این گیاه بسیار زیباست، اما گاهی اوقات ممکن است برگ ها یا حتی ساقه های آن سیاه شوند. این امر معمولا به دلیل آبیاری اضافی است که موجب پوسیدگی ریشه گیاه می شود و باعث تیرگی برگ ها و ساقه می شود. راه نجات گیاه قاشقی در این موارد، اصلاح روش آبیاری گیاه است. به این منظور بهتر است اجازه دهید تا خاک گلدان کاملا خشک شود و سپس آبیاری بعدی را انجام دهید.
گیاه قاشقی، نه تنها به دلیل زیبایی برگ های براق و خاصش، بلکه به خاطر ویژگی های منحصربه فرد دیگری که دارد مانند توانایی تصفیه کنندگی هوا و نگهداری آسان، به عنوان یکی از محبوب ترین گیاهان آپارتمانی شناخته می شود. این گیاه با انواع مختلفی که دارد، از جمله پپرومیای ابلق و سبز، جذابیت و تنوع بسیاری به فضاهای داخلی می بخشد.
نگهداری از گیاه قاشقی، با توجه به شرایط ساده ای که به آن نیاز است، برای هر فردی قابل انجام است. این گیاه از آب ذخیره در برگ های خود استفاده می کند، بنابراین برای آبیاری آن، لازم است که اجازه داده شود خاک گلدان کاملاً خشک شود و سپس آب داده شود. با شناخت این اطلاعات، نگهداری از گیاه قاشقی می تواند تجربه ای لذت بخش و آسان برای هر فرد علاقه مند به گل و گیاه تبدیل شود.
منبع: باغ ارم – bagheeram.com