نکات مهم در نگهداری و تمیز کردن کفش ایمنی

یکی از مهم‌ترین و ضروری‌ترین ابزارها در فضای کار، کفش‌های ایمنی هستند که برای کاهش خطرات احتمالی مورد استفاده قرار می‌گیرند. قیمت انواع کفش ایمنی بستگی به برند، جنس و ویژگی‌های آنها دارد . کفش‌ها برای حفاظت از پاها مورد استفاده قرار می‌گیرد و به همین دلیل باید به تمیز کردن کفش ایمنی و نگهداری از کفش ایمنی و کار اهمیت ویژه‌ای داد.

تمیز کردن |کفش

بر طبق آماری که از حوادث حین کار منتشر می‌شود، قطع شدن انگشتان یا له شدن پا یکی از مواردی است که در کارگاه‌ها و فضاهای صنعتی زیاد اتفاق می‌افتد. به همین دلیل در فضاهای صنعتی از کفش‌های ایمنی استفاده می‌کنند. اما تنها انتخاب و خرید کفش ایمنی کافی نیست، بلکه نگهداری و تمیز کردن آن نیز می‌تواند به همان اندازه مهم باشد. در این مطلب به بررسی کامل اصول نگهداری و تمیز کردن کفش‌های ایمنی، تمیز کردن کفش کار از جنس چرم، چرم مصنوعی، لاستیکی و جیر می‌پردازیم.

اصول کلی تمیز کردن کفش کار

برای تمیز کردن کفش‌ ایمنی باید نکاتی را رعایت کنیم که علاوه بر اینکه کفش به خوبی تمیز شود، از کیفیت کفش نیز کاسته نشود. در ادامه این نکات را با هم مرور می‌کنیم:

  1. هنگام تمیز کاری و پاک کردن کفش، فشار زیادی به کفش وارد نکنید. مخصوصاً اگر کفش‌های شما نو هستند، سعی کنید فشار کمتری وارد کنید تا آسیب جدی به کفش وارد نشود.
  2. سعی کنید هر روز و کار خود را تمیز کنید. این کار را از غبارهای لای درزها تا شیارهای زیر کفش ادامه دهید تا جلوی ساییدگی آن را بگیرید. وجود سنگ‌ریزه‌ها در زیر کفش به مرور زمان باعث ساییدگی و ترک خوردن کفش می‌شود.
  3. پس از ساعات کاری و در پایان روز حتماً کفی‌های کفش را از درون آن دربیاورید و اجازه دهید کمی هوای آزاد به آن بخورد. پاهای ما در طول روز عرق می‌کند و با گذشت زمان محل مناسبی برای رشد باکتری‌های مختلف خواهد شد. بنابراین با این کار می‌توانید تا حد زیادی جلوی رشد باکتری‌ها و آسیب رسیدن به پاها را بگیرید.
  4. اگر شغل شما در مکانی است که زیاد با روغن سروکار دارید، برای تمیزکاری بهتر است از پنبه آغشته به شیرپاک‌کن استفاده کنید.
  5. دقت داشته باشید، برای پاک کردن لکه‌ها از روی کفش ایمنی و کار از پاک‌کننده‌های قوی استفاده نکنید. این کار باعث می‌شود به مرور زمان کیفیت رویه کفش کاهش یابد و هم محافظت آن از پای شما کمتر خواهد شد و هم مجبور به تعویض آن می‌شوید.

نحوه تمیز کردن کفش کار براساس جنس آن‌ها

یکی از مهم‌ترین اصولی که در شیوه نگهداری و تمیز کردن کفش ایمنی و کار باید به آن توجه کرد، جنس کفش کار است. قطعاً شما برای همه کفش‌ها نمی‌توانید یک روش مشخصی برای تمیز کردن استفاده کنید و باید ببینید با توجه به جنس کفش و موادی که بر روی آن می‌ریزد، چه نوع روشی بهتر است. برای دانستن روش‌های تمیزکاری هر کدام از انواع کفش‌های کار، با ما در طراحان دوخت همراه شوید. تمیز کردن کفش ایمنی چرم : کفش‌های چرمی، مخصوصاً کفش‌های ایمنی و کار، عمدتاً از نوع پرداخت شده هستند و برای تمیزکاری این نوع کفش‌ها باید مراحل زیر را طی کرد.

  • برای تمیز کردن کفش، ابتدا با یک برس نرم روی کفش بکشید تا اگر لکه یا آلودگی بر روی کفش وجود دارد، از بین برود و سطح کفش نرم شود.
  • با یک پارچه نرم و تمیز روی کل سطح کفش ایمنی چرم را دستمال بکشید.
  • برای کفش‌هایی که از چرم پرداخت شده تولید شده‌اند، پارچه را کمی نمدار کنید و از آن، بر روی سطح کفش بکشید.
  • کفش را در فضای باز قرار دهید تا به صورت کامل خشک شود.

شاید این سؤال پیش بیاید که از کجا بفهمیم کفش ما پرداخت شده است یا پرداخت نشده؟ برای دانستن این موضوع کافی است داخل کفش یا داخل جعبه کفش را مورد بررسی قرار دهید تا از روی برچسب آن، نوع چرم را پیدا کنید. برای کفش‌های چرم می‌توان از واکس‌های مخصوص هم استفاده کرد تا طول عمر کفش ایمنی را افزایش دهد. دقت کنید قرار دادن این کفش‌ها در مجاورت آفتاب و گرمای زیاد باعث ترک‌خوردگی و کاهش عمر کفش می‌شود. جیر ماده‌ای است که از لایه زیرین پوستی حیواناتی مانند گوسفند، بز و گوزن تولید می‌شود. کفش‌های جیر را بیشتر در فضاهایی می‌پوشند که ظاهر و شیک‌پوشی در آن‌ها مهم است.

با این حال اگر روش‌های درستی را برای تمیزکاری این کفش‌ها نداشته باشید، خیلی زود کیفیت خود را از دست می‌دهند و از بین می‌روند. جیر آب را به خوبی جذب می‌کند اما بهتر است برای تمیز کردن کفش ایمنی جیر  از برخورد مستقیم آب با آن جلوگیری به عمل بیاید، چرا که می‌تواند اثرات مخربی داشته باشد. بهترین ابزاری که می‌توان با آن کفش جیر را تمیز کرد، برس‌های مخصوص است. نکته‌ای که در استفاده از این برس‌ها وجود دارد، این است که در جهت جیر برس را بکشید و از کشیدن آن در خلاف جهت، خودداری کنید.

تفاوت چرم مصنوعی و چرم طبیعی در این است که در ساختار چرم مصنوعی از موادی استفاده می‌کنند که در برابر رنگ پریدگی و آفتاب‌زدگی مقاومت بالایی از خود نشان می‌دهد و در برابر نفوذ آب مقاوم‌تر می‌شود. همچنین برخلاف چرم‌های طبیعی، گرما باعث ایجاد تأثیر مثبت بر ساختار کفش می‌شود. ساده‌ترین روش برای تمیز کردن کفش‌های ایمنی ساخته شده از چرم مصنوعی، استفاده از یک دستمال مرطوب برای از بین بردن گرد و خاک‌های روی کفش است. سپس باید با استفاده از یک دستمال خشک، مجدداً روی کفش را تمیز کنید.

برای از بین بردن لکه‌ها و کثیفی‌های کفش، بهترین راه‌حل استفاده از محلول آب و سرکه سفید است که به نسبت مساوی با یکدیگر ترکیب شده‌اند. پارچه آغشته به این محلول را روی کفش بکشید و سپس با استفاده از یک پارچه خشک آن را خشک کنید و در هوای آزاد قرار دهید تا خشک شود. برای نگهداری از کفش و پر کردن ترک‌های ریز روی کفش، استفاده از وازلین بهترین گزینه است تا بر روی کفش بکشید و ماندگاری آن را افزایش دهید.

اگر کفش‌های شما آغشته به آلودگی‌هایی مانند خاک و گل است، می‌توانید ابتدا آن را به هم زنید تا آلودگی‌ها از آن جدا شود. اگر هم آلودگی‌ها بیشتر است، قبل از انجام هر کاری می‌توانید با استفاده از برس اقدام به تمیزکاری کنید. بهتر است از برس‌هایی که سفت هستند و ممکن است به کف کفش شما آسیب بزنند، استفاده نکنید. با یک صابون به عنوان شوینده می‌توانید تمامی آلودگی‌ها را از بین ببرید و اگر میزان کثیفی زیاد بود، می‌توان از یک مقدار جوش شیرین نیز استفاده کرد تا اثربخشی صابون بهتر شود.

نکات نگهداری و افزایش طول کفش ایمنی

قبل از اینکه به فکر شیوه نگهداری و تمیز کردن کفش ایمنی و کار باشیم، باید شرایط کاری و محیطی فضای کار را بررسی کنیم. برای مثال در محیط‌های روغنی و مرطوب از کفش‌های ساخته شده از جیر استفاده نکنید. همچنین در محیط‌هایی که احتمال رشد باکتری و آنزیم وجود دارد، باید در استفاده از چرم‌های طبیعی حداکثر توجه را داشت. برای زمان‌هایی که از کفش ایمنی استفاده نمی‌کنید، بهتر است داخل آن را روزنامه قرار دهید تا رطوبت‌های موجود در کفش را به خود جذب کند و باعث افزایش طول نگهداری کفش ایمنی شود.

چه زمانی باید کفش ایمنی را تعویض کنیم؟

به دلیل گران بودن کفش‌های ایمنی، اغلب مردم دوست دارند زمان تعویض کفش‌های خود را به تأخیر بیندازند و به خودشان بگویند که این کفش‌ها تا چند ماه آینده برایمان کار می‌کند. به دلایل مختلف نمی‌توان به صورت قطعی برای کفش تاریخ انقضاء مشخص کرد اما می‌توان گفت 5 تا 8 سال پس از زمان تولید دیگر وقت آن است که کفش را عوض کنید. اگرچه طول عمر کفش ایمنی به عواملی مانند تحت‌فشار بودن، شرایط کار، فرسودگی کفش، قرار گرفتن در محیط‌های اسیدی، الکتریکی، گرما و … بستگی دارد.

به صورت کلی اگر مدت ‌زمان زیادی از استفاده شما از کفش‌های ایمنی می‌گذرد، بهتر است آن‌ها را تعویض کنید. اما اگر مدت ‌زمان استفاده شما خیلی زیاد نیست، بهتر است به صورت مدام لایه بیرونی کفش را مورد بررسی قرار دهید و در صورت وجود هرگونه آسیب بلافاصله آن‌ها را عوض کنید. یکپارچگی کافی بین اجزاء مختلف کفش کار، آج کافی و دارا بودن ویژگی‌های اولیه هنگام خرید، همگی از عواملی هستند که در صورت تغییر در آن‌ها، بهتر است نسبت به تعویض کفش اقدام کنید. به صورت کلی هر لحظه‌ای که احساس کردید کفش‌ها دیگر امنیت پای شما را تضمین نمی‌کنند، بهتر است نسبت به تعویض آن‌ها اقدام کنید.

نتیجه‌گیری

استفاده از کفش ایمنی مناسب در صنایع مختلف خطر آسیب رسیدن به پا را کاهش میدهذ. تمیز کردن کفش ایمنی با مواد متناسب با جنس هر کفش باعث افزایش طول عمر آن میشود. در این مقاله به بررسی روش‌های تمیز کردن کفش کار با توجه به جنس آن و زمان مناسب برای تعویض کفش ایمنی پرداختیم. شما میتوانید با مراجعه به سایت طراحان دوخت و بررسی انواع مختلف کفش ایمنی نمونه متناسب با شغل خود را خریداری نم.ده و خطر بروز آسیب در این عضو حیاتی بدن را کاهش دهید.

دکمه بازگشت به بالا