بازگشایی مرز باجگیران، در هاله‌ای از ابهام

رویداد برتر/ خراسان رضوی باجگیران شهر کوچکی در شمال شرق کشور و از توابع شهرستان قوچان در استان خراسان رضوی با حدود 188 خانوار و 595 نفر سکنه در سه کیلومتری مرز ایران و ترکمنستان و 25 کیلومتری عشق آباد است. پایتخت ترکمنستان از اهمیت استراتژیک برخوردار شده است.

بازگشایی مرز گمرک در هاله ای از ابهام

این شهر در گذشته‌ای نه چندان دور یکی از مهم‌ترین دروازه‌های آسیای مرکزی به شمار می‌رفت و سابقه طولانی در مبادلات کالایی داشت، به طوری که بسیاری از جمعیت منطقه خود را وقف آن کردند.

سابقه گمرکی مأموران گمرک به دوران قاجار برمی گردد. زمانی که گمرک ایران در مرز عسق آباد به بلژیکی ها واگذار شد، گمرکی در روستای بردار قوچان در هشت کیلومتری غرب باجگیران راه اندازی شد. اداره گمرک تفنگداران دریایی را استخدام کرد تا عوارضی را که قبلاً به عنوان “باج” شناخته می شد جمع آوری کند تا کل قلمرو را به عنوان یک جمع کننده مالیات به تصویر بکشد.

در فروردین 1375 و در پی فروپاشی شوروی سابق و استقلال ترکمنستان، بازار مشترک ایران و ترکمنستان در نقطه صفر مرزی باواریا با حضور وزرای خارجه دو کشور افتتاح شد.

هدف از راه اندازی بازارچه مرزی باجگیران با همکاری بازارچه گودان ترکمنستان، توسعه اقتصادی منطقه بود که سالیان متمادی بر وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم منطقه تاثیر بسزایی داشت. در آن زمان صحنه‌های مکرری از ماشین‌هایی وجود داشت که برای حمل بار به مقصد می‌رفتند، و مردم محلی می‌گفتند این فعالیت روزانه 3000 نفر را استخدام می‌کرد و بیش از 350 تا 400 گردشگر کالاهای صادراتی خود را از قبیل فرش، موکت، پلاستیک، کفش خریداری می‌کردند. محصولات پارچه و فلز.

این گذرگاه مرزی پس از مدتی با مشکلاتی از جمله افزایش ناگهانی تعرفه ها مواجه شد و پس از تصمیمات یکجانبه ترکمنستان، کامیون ها و کالاهای ترانزیتی با ماموران مالیاتی امکان ورود به مرز را نداشتند و تنها کامیون های ایرانی زیر 20 تن وارد مرز شدند. با محدودیت های خاصی مجاز است. اما این هنوز تمام نشده است و محدودیت ها ادامه دارد و بیش از 10 کامیون در روز ممنوع است. این امر نارضایتی بسیاری از مردم بومی منطقه را که از فعالیت های فرامرزی نگران معیشت خود بودند، به همراه داشته است، به همین دلیل مسئولان اغلب از منطقه بازدید می کردند و قول می دادند که راه حلی برای مشکلات بیابند که این امر نیز نگاهی اجمالی به مردم داشت. منطقه داشت و مسافران و چمدان ها هنوز می توانستند از مرز عبور کنند.

در کمال تعجب نه تنها محدودیت ها برداشته شد، بلکه پس از شیوع بیماری عروق ویروس کرونا قلب در ترکمنستان به بهانه جلوگیری از شیوع این بیماری در مارس 2009، مرز باواریا به طور کامل بسته شد و مرز باواریا از روی مسافران برداشته شد. به آسیای مرکزی نوشت تا با رکود، سکوت و فراموشی مواجه شود.

وعده های بی پایان

محمدصادق معتمدیان استاندار سابق خراسان رضوی نهم خردادماه سال گذشته در سفر شهرستانی دو روزه به قوچان از شهر مرزی، بازارچه و باجگیران بازدید کرد. در گزارشی که در رویداد برتر منتشر شد، یکی از غرفه داران به معتمدیان گفت: این بازارچه از سال 1377 به طور کامل تعطیل شده و باعث ایجاد 12 میلیارد تن کالای مفسده در غرفه ها و 4 میلیارد تن متعلق به غرفه داران ترکمن شده است. یکی مسئول است

یکی دیگر از مشکلات غرفه داران در این نشست، بسته شدن ناگهانی مرز و رعایت نکردن قانون توسط طرف ترکمنی بود و غرفه داران مدعی بودند که این مشکلات به مسئولان اطلاع داده شده اما مشکل آنها هنوز حل نشده است.

به همین دلیل استاندار وقت خراسان رضوی دستور رفع مشکلات باجگیران شهرستان مرزی باجگیران را صادر کرد.

همچنین سید محمد حسینی نایب رئیس مجلس در سفر یک روزه خود به قوچان در روز جمعه 18 اردیبهشت ماه گفت: در مجلس پنجم وضعیت این حوزه را به طور کامل بررسی کرده ایم اما اکنون می بینیم که وجود دارد. نابینا است که در آن کالا باید مبادله شود.

وی معتقد بود که مرزهای ما نمی تواند خالی از سکنه باشد، بنابراین با کمک دولت و زیرساخت های موجود در کشور، همه به جز مردم منطقه باید تشویق به فعالیت در این مناطق شوند، اما اکنون در مرز. به دلیل مشکلات باج گیران منطقه ایجاد شده آسیب های زیادی به اقتصاد مردم وارد کرد و عده ای را مجبور به مهاجرت کرد.

حسینی با اشاره به گفت‌وگوی تلفنی با حسینی سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان درباره آخرین وضعیت مرز باج‌گیری، گفت: بازگشت به کشور با قوانین سخت‌گیرانه همراه است و به تدریج این محدودیت‌ها برداشته می‌شود. در گذشته نیز کشور تقاضای مبادله کالا از طریق بازارچه را داشته که متاسفانه محقق نشده است.

وی با یادآوری فعالیت سه مرز دیگر در ترکمنستان، بر لزوم تمرکز بر بازگشایی مرز باجگیران تاکید کرد و گفت: با پیگیری های لازم این کار را ادامه خواهیم داد تا تجهیزات لازم از منطقه خود تامین شود. بهانه ای نبود آنها

معاون رئیس جمهور در این دیدار قول داد که موضوع مرز مودیان را در چارچوب گفت و گوی دوجانبه رئیس جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان بررسی کند.

بازگشایی مرز گمرک در هاله ای از ابهام

عکس ها از آرشیو

رضا حقیقی، مدیر بازارچه های مرزی خراسان رضوی در گفت و گو با خبرنگاران گفت: بازار باجگیران یکی از رویکردهای عمومی ترکمنستان در زمان همه گیری تاج بود. به همین دلیل این موضوع پیش از این در دستور کار ولیعهد در استان خراسان رضوی قرار داشت.

وی با اشاره به سفر رئیس وقت سازمان توسعه تجارت به بازار، دیدار و گفتگو با همکاران وی، گفت: این موضوع همچنان در سفارت ایران در عسق آباد در حال رسیدگی است و با کاهش محدودیت های ترکمنستان، بازگشایی خواهد شد. کرون» با این کشور.

مدیر بازارچه های مرزی خراسان رضوی ابراز امیدواری کرد با توجه به سفر رئیس جمهور به ترکمنستان و تمرکز وی بر اجرای اجلاس امسال، موانع فعالیت مرزی و بازارچه برطرف شود.

روایت بسیاری از تناقضات

مرتضی مجردی، رئیس اداره ترانزیت راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان رضوی در 6 دی ماه سال گذشته در گفت و گو با خبرگزاری، با تاکید بر لزوم ایجاد زیرساخت های مناسب برای بخش مسافر و بار در مرز باواریا، گفت: دلایل امنیتی وجود دارد. .

احیای تجارت از مرز باواریا را برای شرکت‌های حمل‌ونقل و رانندگان این کشور بسیار مفید و مهم می‌داند و یادآور می‌شود که اقدامات لازم شامل اجرای رویه‌های بهداشتی برای مبارزه با اپیدمی کرونا و فراهم کردن زیرساخت‌های مرزی برای بازگشایی است. پست مرزی باواریا شمال خراسان رضوی. آماده.

با این حال علی آذری نماینده مردم قوچان و فاروج در مجلس شورای اسلامی اردیبهشت ماه امسال در بازدید از سیدمحمد حسینی معاون مرزبانی مجلس در بازارچه مرزی باواریا به نمایندگان مجلس گفت. منطقه: آنها فقط می خواهند برای مقابله با کرونا تجهیزات بهداشتی نصب کنند که به 800 میلیون تن اعتبار نیاز دارد و ترکمن ها باید با عرضه این تجهیزات به بازار همین بهانه کوچک را بگیرند.

پیش از این عباسعلی صفایی فرماندار مستقر شهرستان قوچان در نشست خبری ۲۲ فروردین ماه با اصحاب رسانه به بسته شدن مرز مودیان و ایراداتی نسبت به بسته شدن مرزها اشاره کرده بود. سوال تاج اما مشکل اصلی ترکمنستان اختلاف نظر در مورد گاز و قیمت است و پیگیری ها می گوید در چند مرحله مرز باز نخواهد شد.

وی گفت: در حال حاضر هیچ محدودیتی برای عروق ویروس کرونا وجود ندارد. کادر درمانی در مرز مستقر هستند و تنها تردد دیپلماتیک است که اخیراً دیپلمات های هندی از آن عبور کرده اند و موضوع قفل مسافر باید در سطح وزارت امور خارجه انجام شود.

یک پیروزی ناموفق

سرانجام در اول خردادماه سال جاری بر اساس اطلاعیه دفتر روابط عمومی نماینده مردم قوچان و فاروج در مجلس شورای اسلامی خبر فعال شدن مجدد مرز باواریا اعلام شد.

در این متن آمده است: پس از تعقیب رسمی نماینده عزیز مردم علی آذری، قوچان و فاروج به رئیس جمهور سیدابراهیم رئیسی برای بازگشایی مرز گمرکی با مبدا گمرکات، معاون وزیر امور خارجه ترکمنستان و هیئت همراه از این شهرستان بازدید کردند. در ایستگاه مرزی ضمن تشکر از پیگیری جدی مسئولان مجلس و مجریه جمهوری اسلامی ایران، از بازگشایی بازارچه مسافربری و ترانزیت باجگیران از ابتدای خردادماه خبر داد. [۱۱ خردادماه امسال] دادند.

با انتشار این خبر موجی از امید و شادی در دل باجگیران نشست اما مرز باجگیران برخلاف وعده ها باز نشد.

در پی این وعده یکی از شبکه های تلگراف در شهرستان مرزی باجگیران با ابراز نارضایتی از وضعیت موجود نوشت: امروز چهارشنبه 10 دی 1401. روزی به ما قول دادند که مرز فراموش شده باجگیران بازگشایی شود اما مرز باز نشد. مرزبانان گمرک به وعده های توخالی مسئولان کشور مقابل (ترکمنستان) عادت کرده اند، اما این بار با وعده قبلی تفاوت محسوسی داشت، چرا که طبق جلسه ای در پایانه مرزی باجگیران، برخی از مسئولان به طور جدی اعلام کرده اند که مرز . مرزنشینان باج گیری چند سالی است که منتظر بازگشایی مرز هستند و به امید روزی که مرز باز شود، منتظر روز سرنوشت سازی یعنی بازگشایی مرز هستند.

به همین دلیل از جواد جعفری، بازرس گمرکات خراسان رضوی پرسیدیم که چرا با وجود اعلام تاریخ 11 خرداد، مرز مودیان بازگشایی نشده است؟

بازگشایی مرز گمرک در هاله ای از ابهام

عکس ها از آرشیو

جعفری تصریح می کند: بر اساس اظهارات ترکمنستان، بازگشایی مرز تنها مربوط به مرز سراچی و تردد کامیون های ترانزیتی که قصد عبور از ترکمنستان را دارند، است اما شرایط مرزی برای ورود کالا به ترکمنستان عادی است و تغییری نکرده است.

وی افزود: بازگشایی مرز در بایرن در حال رصد است و مقامات گمرکی آمادگی کامل برای ارائه خدمات در بخش مسافری و تجاری در صورت بازگشایی مرز را دارند، اما بازگشایی مرز به تصمیم ترکمنستان بستگی دارد. قابل اعلام نیست.

متأسفانه به دلیل بسته بودن بازارچه مرزی، قسمت اعظم شهر خالی از سکنه شده و اهالی با مشکلات شغلی و معیشتی متعددی مواجه شده اند. چالش های ناشی از محرومیت منطقه، بسیاری از مردم مرزنشین به ویژه جوانان را مجبور به مهاجرت به سایر نقاط کشور کرده است.

یکی از اساسی ترین و مهم ترین نیازهای افراد هر جامعه ای احساس امنیت است. این برای همه در یک کشور بسیار مهم است، به خصوص برای شهرهای مرزی. زندگی در شهرهای مرزی به دلیل موقعیت استراتژیک آن با شهرهای دیگر بسیار متفاوت است و توجه بیشتری را نسبت به سایر نقاط می طلبد. در قلب سیاست کشور، ضرورت حفاظت، حراست و پاسداری از مرزها و جلوگیری از کاهش جمعیت آن است.

انتهای پیام/

دکمه بازگشت به بالا