وزیر علوم: رشته پیوند اندیشهها و کلام مولانا، عشق به خداوند است
رویداد برتر/اصفهان وزیر علوم گفت: رشته پیوند تمامی اندیشهها و کلام مولانا، عشق به خداوندی است که باور به یگانگی او اصل اساسی همه ادیان توحیدی است و همین نقطه مشترک سبب شده تا سخنان مولوی در روح و جان همه مخاطبان نفوذ کند و در سطح جهانی جایگاه ویژهای را به خود اختصاص دهد.
«چهارمین همایش بینالمللی مولوی پژوهی» ۲۳ مهرماه در دانشگاه اصفهان آغاز شد. در این مدت، سی و یک نشست تخصصی در حوزه مولوی پژوهی با ارائه اساتید و پژوهشگران از دانشگاههای سراسر کشور و دنیا صورت گرفت. این همایش امروز ۲۸ آذرماه ۱۴۰۲ با برگزاری آیین پایانی در اصفهان، خاتمه یافت.
در این مراسم، احسان، رئیسی، رئیس حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه اصفهان، پیام محمدعلی زلفی گل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری را به «چهارمین کنفرانس بین المللی مولوی پژوهی» قرائت کرد.
متن پیام وزیر علوم به این همایش به این شرح است:
«به نام خدا»
فرهنگ هر ملت ارتباط تنگاتنگی با هویت آن ملت دارد و اساس هویت و فرهنگ نیز دین، زبان، ادبیات و هنر است. فرهنگ ایرانی-اسلامی بر پایه اشتراکات دین اسلام و اندیشههای انسانی ایرانی شکل گرفته، در گذر زمان بالیده و به منزله میراثی گرانبها به نسل امروز رسیده است. از اینرو، پاسداشت از عناصر اساسی این فرهنگ اصیل وظیفه تمامی افراد متعلق به آن است.
ادبیات پرمایه فارسی بهعنوان یکی از ارکان اصلی فرهنگی ایرانی- اسلامی از تابش خرد بزرگانی بهره گرفته که سخنان و اندیشههایشان مرزهای زمان و مکان را درنوردیده است. اندیشمندان و سخنورانی که هر یک همچون ستارهای بر بلندای سپهر شعر و ادب فارسی برای همیشه میتابد و برای این خاکدان تیره نور میپاشد. اینان زبان شیرین فارسی را بر ستیغ قلههای افتخار سربلند و استوار برجا میدارند. زبانی که نشانگر هویت و فرهنگ یک ملت از گذشتههای دور تاکنون است و نسل امروز را با پیشینه تاریخی و ریشههای فکری خود پیوند میزند.
در میان این اندیشهورزان، عارفانی هستند که عمیقترین باورهای عرفانی را که از دین اسلام سرچشمه میگیرد و پیوندی ناگسستنی با سخن خداوند در قرآن کریم و احادیث بزرگان دین دارد با بیان دلانگیز شعر و هنر به انسان میرسانند. باورهایی که اساسیترین رکن آن سخن از یگانگی خداوندی است که انسان امروز بیش از همیشه نیاز به وجود و همراهی او را احساس میکند و برای رسیدن به او به وادی دشوار ناشناختهها قدم میگذارد و گاه راه مییابد و گاه در دام ابلیسان آدم روی گرفتار میشود. کوشش در راه گسترش و معرفی اندیشههای بیان شده در متون عرفانی- اسلامی رسالتی است که بر دوش متخصصان ادبیات عرفانی قرار دارد.
جلالالدین محمد بلخی مشهور به مولوی یکی از این عارفان است که سخنان او در قالب نثر و نظم سالهاست که مشتاقان زیادی را به خود جذب کرده است. علاقمندان اندیشههای او آثار وی را به زبانهای مختلف ترجمه کرده و در دسترس مخاطبان از فرهنگها و ملتهای گوناگون قرار دادهاند. بیگمان مولوی، از جمله انسانهای کم نظیری است که جان شیفتهشان سرشار از تجربههای روحانی و دریافتهای معنوی است. انسانهایی که تاثیر آثار و کلامشان فراتر از اعصار و قرون، زندگی بخش، روحافزا و حرکت آفرین است و دلهای بسیاری را به گلستان حقیقت و معرفی رهنمون میشود. رشته پیوند تمامی اندیشهها و کلام وی عشق به خداوندی است که باور به یگانگی او اصل اساسی همه ادیان توحیدی است و همین نقطه مشترک سبب شده تا سخنان مولوی در روح و جان همه مخاطبان نفوذ کند و در سطح جهانی جایگاه ویژهای را به خود اختصاص دهد. از این رو، مطالعه روزآمد آثار و اندیشه و سخنان وی که مشحون از معارف الهی و اخلاقی و معرفتشناختی است، اقدامی اثربخش و حرکت آفرین و در خور توجه ویژه شمرده میشود.
میراث گرانبهای زبان و ادبیات فارسی و فعالیتهای آموزشی، پژوهشی، فناورانه و ترویجی در این حوزه پیشران مرجعیت و دیپلماسی علمی کشور و نکوداشت مفاخر علمی و فرهنگی و ادبی ایران زمین و مطالعه، تحلیل و ترویج آراء و اندیشهها و آثار ارجمند شاعران و عارفان زبان فارسی از جمله کارهای شایسته بهمنظور خدمت به دانش و معرفت و همسو با تحقق آرمانهای والای ملی نظام جمهوری اسلامی ایران و تحقق اهداف دیپلماسی علمی کشور است. همچنین، رویکردهای فناورانه و نوآورانه در این عرصه و شکل دهی به زیستبوم فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی با توجه ویژه نسبت به زبان و ادبیات فارسی میتواند در تحقق اقتصاد دانش بنیان بر پایه عناصر هویتی و تمدنی نقشی اساسی و موثر داشته باشد.
اینجانب کوشش برگزارکنندگان «چهارمین همایش بینالمللی مولوی پژوهی» را ارج مینهم و اکنون که به یاری پروردگار و با پایمردی تحسین برانگیز دانشگاه اصفهان و کرسی مولوی پژوهی «چهارمین همایش بینالمللی مولوی پژوهی» به گونهای پسندیده و نیکو و با مشارکت دانشگاهها و نهادهای مختلف داخل و خارج کشور و در مدتی طولانی در موضوعات گوناگون علمی به انجام رسیده است، انتظار میرود که از دستاوردهای نوآورانه علمی و اثربخش اجتماعی این رویداد تخصصی در حوزه مولوی پژوهی استفاده شود و این جریان علمی با همکاری مراکز علمی به شکلی برنامه محور و هدفمند در مسیر تحقق اهداف نظام علمی کشور ادامه یابد.
یا آرزوی توفیق و تندرستی
محمد علی زلفی گل
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری
آذرماه ۱۴۰۲
انتهای پیام