جامعهکسب و کار برتر

مسافرت در بارداری با هواپیما

آیا سفر با هواپیما در طول بارداری خطر دارد؟

در بارداری اول، از ابتدای بارداری تا انتهای هفتۀ ۳۲ برای پروازهای کمتر از دو ساعت و از ابتدای بارداری تا انتهای هفتۀ ۲۸ برای پروازهای بیشتر از دو ساعت می‌توانید با هواپیما سفر کنید. از بارداری دوم به بعد نیز، تا انتهای هفتۀ ۲۸ اجازۀ پرواز صادر می‌شود که ممکن است این قوانین برای بارداری‌های دوقلو متفاوت باشد. زمان مناسب‌تر برای مسافرت رفتن در بارداری شما اواسط دوران حاملگی یعنی سه ماههٔ دوم؛ از هفتهٔ ۱۴ تا ۲۸ بارداری است.

هرچند به استثنای اواخر بارداری یا در مواردی که شما یک عارضه‌ٔ بارداری خاص دارید که پزشک سفر با هواپیما را برایتان ممنوع کرده است، سفر کردن با هواپیما در بارداری معمولاً خطرناک نیست، به شرطی که تمام موارد ایمنی را رعایت کنید. در هر صورت، فکر خوبی است که برنامهٔ سفر خود را با پزشکتان در میان بگذارید. اما این موارد خاص چیست که پرواز با هواپیما را برای مادران باردار ممنوع می‌کند؟ و کدام مادران باردار نباید سوار هواپیما شوند؟

آیا هواپیما برای زن باردار خطرناک است |تا هفته چندم بارداری میشه سوار هواپیما شد

جهت اطلاع از شرایط خرید بلیط هواپیما از قاصدک 24 و خرید بلیط ارزان هواپیما برای مادران باردار با ما تماس بگیرید.

 موارد احتمالی منع سفر با هواپیما در بارداری

پزشک یا مامایی که وظیفهٔ مراقبت از دوران بارداری‌تان را به عهده دارد ممکن است با سفر هوایی شما مخالفت کند اگر یکی از موارد زیر را داشته باشید:

  • بارداری دوقلویی یا چندقلویی در زمان پس از هفتهٔ ۲۸ باداری
  • محدودیت رشد داخل‌ رحمی
  • سابقهٔ سقط جنین یا بارداری خارج‌ رحمی
  • جفت سرراهی یا یک ناهنجاری دیگر مربوط به جفت
  • هر گونه عارضهٔ مزمنی مثل دیابت یا فشار خون بالا
  • سابقهٔ داشتن لختهٔ خون

موارد منع سفر با هواپیما در بارداری

موقعیت‌هایی نیز وجود دارد که در آنها سفر با هواپیما قطعاً از نظر پزشکان ایمن نیست، مثلاً اگر شما یکی از موارد زیر را داشته باشید:

  • علائم یک سقط جنین محتمل مثل گرفتگی عضلات، درد یا خونریزی
  • نارسایی گردن یا دهانهٔ رحم
  • عارضهٔ پره‌اکلامپسی
  • تحت نظارت بودن برای انقباضات زودرس
  • پارگی زودهنگام کیسهٔ آب یا خروج مایع آمنیوتیک از دهانهٔ رحم

اگر شما در هر کدام از این دسته‌ها هستید، لازم است قبل از هر گونه سفر ، چه زمینی و چه هوایی با پزشک زنان و زایمان خود صحبت کنید. همچنین بهتر است در طول ماه آخر بارداری که احتمال شروع زایمان بیشتر است،‌ سوار هواپیما نشوید و اگر تصمیم دارید در سه ماههٔ سوم بارداری سفر هوایی داشته باشید، قبل از رزرو بلیط با شرکت هواپیمایی تماس بگیرید و ببینید آیا برای پرواز به مدارکی از سوی پزشک که را بدهد نیاز دارید؟

ولی اگر مجبور هستید به جایی ناآشنا سفر کنید، از ماما یا متخصص زنانتان برای پیدا کردن پزشکی در آن شهر یا منطقه که در صورت نیاز به مراقبت پزشکی بتوانید به او مراجعه کنید کمک بخواهید. یک فهرست کامل از شماره تماس‌های اضطراری نیز تهیه کنید و اگر در سه‌ ماههٔ دوم یا سوم هستید یک کپی از پروندهٔ پزشکی و اطلاعات بارداری خود را هم همراهتان ببرید. رعایت این موارد هنگام خرید بلیط اتوبوس نیز الزامی است.

نکاتی هنگام سفر با هواپیما

تا زمانی که سالم هستید و مشکلات زایمانی ندارید، شما و جنین در کابین فشار یک هواپیمای تجاری مشکلی نخواهید داشت و لازم نیست نگران دستگاه‌های اسکنر بخش بازرسی فرودگاه باشید، زیرا پرتوهایی که در معرض آنها قرار می‌گیرید خیلی کمتر از آن است که بتواند برای شما یا جنین مضر باشد. در طول پرواز نیز کارهایی هست که می‌توانید انجام دهید. برخی از این کارها شامل موارد زیر است:

  • برای تکان کمتر، هنگام دریافت کارت پرواز، یک صندلی در میانهٔ هواپیما در بالای بال هواپیما را در خواست کنید.
  • صندلی کنار راهرو را انتخاب کنید تا هر زمان که خواستید برای دستشویی رفتن یا راه رفتن و کش آمدن راحت بلند شوید. این کار را باید حداقل یک بار در هر یک ساعت انجام دهید.
  • در صندلی کنار راهرو امکان داشتن جای بیشتری برای پاهایتان دارید.
  • برای کمتر کردن ورم پا، مرتب پاها را از مچ خم و راست کنید.
  • پوشیدن ساپورت و شلوار طبی بارداری نیز می‌تواند در جلوگیری از ایجاد لختهٔ خون طی سفرهای طولانی مؤثر باشد، زیرا می‌تواند به جریان یافتن خون در رگ‌ها کمک کنند.
  • در حالت نشسته همیشه کمربند ایمنی را زیر شکم و پایین باسنتان ببندید.
  • برای وقت‌گذرانی کتاب بخوانید یا مجله نگاه کنید.
  • اگر توی صندلی راحت نیستید، درخواست یک بالش راحت بکنید.
  • برای پیشگیری از کم‌آبی بدنتان مثلاً ناشی از هوای خشک کابین، مقدار زیادی مایعات، به ویژه آب بنوشید.
  • مرتب به دستشویی بروید، به ویژه در اواخر پرواز تا در طول زمان مورد نیاز برای فرود آمدن و رفتن تا گیت، با یک مثانهٔ پر گیر نیفتید.
  • در طول پرواز و قبل از بلند شدن هواپیما از خوردن غذاهای و نوشیدنی‌های نفاخ خودداری کنید. گاز گیرافتادهٔ ناشی از مواد غذایی در ارتفاعات بلند منبسط می‌شود و ناراحتی ایجاد می‌کند.
  • اگر مستعد تهوع هستید از پزشک بپرسید که آیا می‌توانید یک داروی ضدتهوع بخورید یا لزومی برای این کار نیست

قبل از سفر

برنامه سفر خود را با دقت بچینید

باور عمومی در میان جامعه پزشکی بر این است که زنان باردار تا پیش از هفته دوازدهم بارداری از سفر با هواپیما اجتناب کنند. دلیل آن هم این است که در این دوران، حالت تهوع صبحگاهی و نیز خطر بالقوه سقط جنین وجود دارد. اگرچه بسیاری از زنان باردار مشکلی با پرواز در سه ماهه نخست بارداری خود ندارند، بهتر است جانب احتیاط را رعایت کرده و با پزشک متخصص خود مشورت کنید.

بعد از هفته بیست و هشتم که ریسک زایمان افزایش پیدا می کند، بیشتر ایرلاین ها زنان باردار را ملزم به دریافت نامه از متخصص خود می کنند. در این نامه باید اظهار شده باشد که شما با وجود بارداری قادر به سفر هوایی بوده و تاریخ تقریبی زایمان هم به تأیید رسیده باشد. اگر بیش از 36 هفته از بارداری شما گذشته باشد، بسیاری از ایرلاین ها به خاطر احتمال زایمان در هواپیما، به شما اجازه پرواز نخواهند داد.

توصیه این است که بین هفته چهاردهم و بیست و هشتم بارداری که خطر موارد اورژانسی مانند سقط جنین در ماه اول یا زایمان زودرس در ماه سوم به کمترین حد خود می رسد، سفر کنید. به علاوه پس از هفته بیست و هشتم نشستن روی صندلی هواپیما برای مدت طولانی ممکن است دشوار باشد. اما پس از هفته های 34 و 35 سعی کنید تا در خانه و نزدیک پزشک خود بمانید.

یک نگرانی رایج بین مسافران باردار قرار گرفتن در معرض اشعه های کیهانی در طول پرواز است. با این وجود خطرهای این اشعه ها برای مادر و فرزند او بسیار ناچیز است؛ چرا که قرار گرفتن در معرض آنها حتی در طولانی ترین پروازها تنها در حدود 15 درصد است. این نکته را هم باید بدانید که برخی از کشورها محدودیت هایی را بر ورود زنان باردار از کشورهای دیگر وضع کرده اند.

پزشک خود را ملاقات کنید

زنان باردار که قصد سفر با هواپیما را دارند، باید پیش از سفر توسط پزشک خود معاینه شده و اسناد حاوی تاریخ تقریبی زایمان، اطلاعات تماس پزشک و گروه خونی خود را به همراه داشته باشند. برخی از ایرلاین ها زنان باردار را ملزم به داشتن گواهی پزشکی می کنند که توسط پزشک یا ماما به امضا رسیده باشد. در واقع مسافران باردار باید یک کپی از سوابق و آزمایش های پزشکی خود را در کیف دستی خود به همراه آورده تا در صورت نیاز به رفتن به بیمارستان بتوانند آنها را تحویل دهند. اگر سفر شما به کشورهای خارجی است، باید این نکته را بدانید که برای برخی کشورها انجام واکسیناسیون پیش از سفر ضروری است. بنابراین همراه داشتن سندی مبنی بر انجام واکسیناسیون برای ورود به آن کشور الزامی می باشد.

سلامت خود را حفظ کنید

فراموش نکنید که داروهای خود را در کیف دستی خود همراه ببرید. در زمینه حفظ سلامتی در هواپیما هم توصیه های زیادی وجود دارد که می توانید از آنها استفاده کنید. برای مثال توصیه هایی در مورد خوابیدن در هواپیما، ایمنی در پرواز، اینکه چگونه پس از پرواز بیمار نشویم، نحوه مقابله با درد گوش در سفر با هواپیما و نبایدهای پرواز با هواپیما. اگرچه بیشتر مسافران ممکن است چندان در مورد همراه داشتن داروهای خود در کیف دستی شان، اهمیتی قائل نشوند؛ اما شما به عنوان یک زن باردار باید به این موضوع اهمیت زیادی دهید.

البته نباید این نکته را از خاطر ببرید که بردن برخی داروهای ضروری شما ممکن است در کشور مقصد غیرقانونی باشد. از همین رو به شما توصیه می کنیم تا لیست اشیا ممنوعه و مجاز در پرواز را خوانده و به آن عمل کنید.

برای پرواز خود برنامه بریزید

برای اطمینان بیشتر با یک همراه سفر کنید که اطلاعات تماس ضروری شما را به همراه دارد. قبل از برخاستن هم مطمئن شوید که شماره پزشک شما در تلفن همراه او ذخیره شده است. اگرچه بسیاری از مسافران پروازهای مستقیم را ترجیح می دهند، اما برای شما ممکن است دو پرواز کوتاه تر بهتر از یک پرواز طولانی باشد. در این صورت شما می توانید از هواپیما خارج شده، اندکی نرمش کرده و یک غذای خوب هم بخورید.

دکمه بازگشت به بالا