سلامت و دانشکسب و کار برتر

دستگاه الکتروکوتر چیست و چه کاربردی دارد؟

پلیت کوتر در واقع بخش کوچکی از یک فرآیند مهم در جراحی را تشکیل می‌دهد. در زمانی که برشی در بدن فرد ایجاد می‌شود، معمولا این کار با یک قلم و با سوزاندن بخش از بدن رخ می‌دهد. پلیت کوتر با خروج بار اضافی از بدن فرد، سبب می‌شود تا آسیب ناشی از سوزاندن بدن برای ایجاد شکاف به میزان کمتری برسد. این دستگاه به الکتروتر وصل می‌شود تا حین جراحی بار اضافی خارج شود.

پلیت کوتر ظاهری شبیه به یک پد دارد. در واقع پلیت کوتر که سیم‌هایی بلند به آن متصل می‌شود جزیی مهم از الکتروتر است. الکتروتر بدون پلیت کوتر کار نمی‌کند. در ادامه بیشتر با روند کارکرد و کاربرد پلیت کوتر آشنا می‌شوید. همچنین بیشتر به معرفی انواع آن و نحوه استفاده از این وسیله پرداخته شده است. با مجله آموزشی تجهیزات پزشکی فروشگاه آربون مد همراه ما باشید.

What is the electrocautery device and what is its use?

کارکرد و کاربرد پلیت کوتر:

همانطور که گفتیم دستگاه الکتروتر نمی‌تواند بدون پلیت کوتر فعال باشد. این وسیله کاربردهایی دارد که عبارتند از:

  • پلیت کوتر معمولا روی ران یا ساق پای بیمار قرار می‌گیرد. با خارج کردن بارهای اضافی، احتمال سوختگی و آسیب به بافت پوست به شدت کاهش پیدا می‌کند.
  • استفاده از پلیت کوتر سبب می‌شود تا حین جراحی احتمال برق گرفتگی کاهش پیدا کند.
  • افرادی که به آریتمی قلب دچار هستند از پلیت کوتر حین جراحی آنها استفاده می‌شود. این دستگاه سبب می‌شود تا این افراد در معرض ایست قلبی قرار نگیرند.
  • به سادگی پلیت کوتر متصل می‌شود و هیچ دردی هم بیمار متحمل نمی‌شود.
  • نوع پلیت کوتر خود را بر اساس توان دستگاه الکتروتر انتخاب کنید. در واقع باید پلیت کوتر با دستگاه الکتروتر شما سازگار باشد.
  • معمولا برای دستگاه‌های الکتروتر، پلیت کوتر سازگار تولید می‌شود. سعی کنید با استفاده از نمونه مورد تایید و سازگار، احتمال خطا را به حداقل ممکن برسانید.
  • مسیر اتصال پلیت کوتر نباید طولانی باشد. زیرا در عملکرد آن تاثیر می‌گذارد.
  • پلیت کوتر در کنار کاهش احتمال سوختگی، مانع عبور جریان الکتریکی به قلب و شش بیمار می‌شود. رسیدن جریان الکتریکی به این دو بخش بسیار خطرناک است و ممکن است سبب ایست قلبی شود.

این محصول چگونه به کارکرد الکتروتر کمک می‌کند؟

پلیت کوتر به صورت تک لب و دو لب روی ساق پا و یا ران متصل شده و به راحتی جلوی عوارض ناشی از برق گرفتگی و سوختگی به هنگام جراحی و استفاده از دستگاه الکترکوتر را می‌گیرد. در حالی که دو الکترود به بدن بیمار متصل است، جراحی رخ می‌دهد. جراح با استفاده از بسامد رادیویی که به صورت ژنراتور از الکترو کوتر تولید می‌شود، اقدام به ایجاد برش و یا سوزاندن رگ‌ها  کرده و بدون عوارضی آسیب رسان، در زمانی کوتاه به هدف مورد نظر در جراحی می‌رسد.

چگونه از این محصول استفاده می‌شود؟

در عموم جراحی ها از الکتروکوتر به دو روش جهت بند آوردن خونریزی ناشی از جراحی استفاده می شود:راه اول که بیشترین موارد استفاده را دارد تحت عنوان الکتروکوتر مونوپلار (تک قطبی) شناخته می شود؛در این روش جریان برق تنظیم شده دستگاه از طریق یک رابط و سیم به یک الکترود (عمدتا قلم کوتری) انتقال یافته و وارد بافت می گردد تا برش یا کواگوله (کنترل خونریزی) صورت پذیرد.

الکترود، عروق در حال خونریزی بافت را می سوزاند و به این ترتیب مانع خونریزی می شود و یا به برش بافت کمک می کند.راه دوم در مواردی که خونریزی کم و نزدیک به نقاط و بافت های حساس می باشد استفاده می شود؛در این روش باید از جریان برق خیلی ضعیف استفاده شود تا نسوج اطراف صدمه نبینند.برای این منظور از روش دیگری برای استفاده از جریان الکتریسیته کمک گرفته می شود که اصطلاحاً روش بای پلار  نام دارد.

موارد احتیاط هنگام استفاده از پلیت و رابط پلیت الکتروکوتری:

جراحـی ایمـن بـا دسـتگاه الکتروکوتر علاوه بر کیفیت و کارآیی دستگاه به آشنایی اپراتور با نکات ایمنی نیـز بـستگی دارد. به منظور دستیابی به ایمنی بیشتر و کاهش سوختگی های ناشی از الکتروکوتر، دستور العملی توسط کارشناسان متخصص این زمینه ایجاد شده است. در ادامه به مواردی از آن که مرتبط به پلیت الکتروکوتری می باشد اشاره می کنیم.

  • کابل های الکتروکوتر باید دور از بیمار و کابل های مانیتور قرار داده شوند و از حلقـه شـدن کابـل هـا خودداری شود.
  • پلیت قبل از استفاده مورد بازرسی قرار گیرد تا از پلیت های دارای فرورفتگی، چروک شـدگی یا خمیدگی در سطح پلیت استفاده نگردد. این ایراد ها می توانند نقاطی با چگالی جریان بالا ایجاد کنند که منجـر به سوختگی خواهد شد.
  • جنس و ابعاد پلیت، باید متناسب با توان خروجی انتخاب شود. در غیر اینصورت ممکـن اسـت در اثر افزایش چگالی جریان در محل تماس، سوختگی ایجاد شود.
  • ابعاد پلیت باید متناسب با سن بیمار (مخصوص اطفال ،کودکان و بزرگسالان) استفاده شود.
  • محل قرار گیری پلیت نزدیکترین مکان به محل مورد جراحی باشد تا جریان الکتریکـی کوتـاهترین مسیر را طی کند و در این مسیر، جریان از قلب و شش ها عبور نکند.
  • مطمئن شوید که پلیت دارای اتصال محکم و ثابت با پوست می باشد و تمام سطح چـسبنده پلیـت مورد استفاده قرار می گیرد.
  • پلیت در محلی عضلانی (مانند باسن یا کشاله ران) نزدیک به محل مورد جراحی قرار گیرد. از قرار دادن پلیت روی عروق خونی بزرگ زیر پوستی و استخوان ها اجتناب شود.
  • لبه های پلیت، در محل هایی که سطح تماس عضو کم است (مانند بازو و عضلات پشت ساق پا) قـرار نگیرد.
  • در صورت وجود قطعات فلزی داخل بدن بیمار، محل قرارگیری پلیت به گو نه ای انتخاب شود که جریان از این قطعات عبور نکند.
  • اتصال پلیت به بدن بیمار، هنگام جابجا کردن بیمار، مجددا کنترل شود.
  • از انباشته شدن مایع، بخصوص نزدیک پلیت جلوگیری شود.
  • مایعات جمع شده در زیر بیمار و گودی های بدن قبل از استفاده از دستگاه خشک شود. همچنـین در حین عمل، نقاطی از بدن را که تعرق زیاد دارند این مایعات جمع شده ، با حوله خشک نگه داشته شود.
  • بعد از هر عمل و نیز قبل از عمل بعد، دستگاه الکتروکوتر و لوازم آن مورد بازبینی قرار گیرند، تا کابل رابط های دارای عایق و اتصالات آسیب دیده مورد جایگزینی یا اصلاح قرار گیرند.
  • از آنجایی که پلیت کوتری در زمان عمل زیر شان های جراحی قرار می گیرد و قابل رویت نمی باشد، چنانچه مشکلی هم داشته باشد معمولا تا پایان جراحی و زمان انتقال بیمار از اتاق عمل این موضوع مخفی می ماند. همچنین، ممکن است موجب سوختگی بیمار گردد، پس می بایست در کیفیت، سایز و نصب آنها خیلی دقت شود.

آشنایی با دستگاه الکتروکوتر:

در بسیاری از عمل های جراحی، در صورت استفاده از تیغ جراحی برای برش، ممکن است به بافت آسیب وارد شده و عروق خونی و مویرگ ها پاره شوند و یا انعقاد خون پس از عمل جراحی به راحتی صورت نگیرد. در این موارد ممکن است مشکلات غیر قابل بازگشتی برای بیمار به وجود آید و یا دچار خونریزی خیلی شدید شود. این خونریزی می تواند سرعت جراحی را کاهش داده و پس از جراحی نیز مشکلاتی را برای بیمار به همراه داشته باشد. در چنین مواردی می توان از دستگاه الکتروکوتر استفاده کرد که مدهای مختلف دارد و برش هایی بسیار دقیق و با خونریزی کم ایجاد می کند.

این ابزار جراحی، الکتریکی است و بافت را به وسیله سوزاندن برش می دهد. با اعمال جریان الکتریکی میان پروب دستگاه و بافت، تمرکز حرارت بر روی محل مورد نظر انجام گرفته و برش ایجاد می شود. دستگاه الکتروکوتر در ابتدا برای ایجاد انعقاد در محل برش استفاده می شد اما امروزه برای ایجاد برش نیز مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه بیشتر در جراحی های چشم، صورت و جراحی های پلاستیک و ترمیمی استفاده می شود.

کاربردهای دستگاه الکتروکوتر:

کاربرد الکتروکوتر در عمل های جراحی است که نیاز به ظرافت و دقت بیشتر وجود دارد و هم چنین اگر با چاقوی جراحی معمولی، عمل جراحی انجام داده شود امکان آسیب به بافت و خونریزی بالا می رود. این دستگاه در جراحی های زنان، لاپاراسکوپی، گوش و حلق و بینی، چشم و پلاستیک بیشتر استفاده را دارد. از میان این موارد، در جراحی چشم و پوست بیشتر به کار می رود زیرا نیاز به ظرافت بیشتری در عملکرد جراح وجود دارد. در مدل های جدید این دستگاه از گاز آرگون استفاده می شود که خونریزی را در بافت هایی مانند مغز استخوان و عضله کنترل می کند.

اجزای دستگاه الکتروکوتر:

  • قلم تک قطبی: به این قلم، مونوپولار یا الکترود فعال نیز گفته می شود که در دست جراح قرار گرفته و مستقیم برای برش(Cutting) یا انعقاد(Coagulation) استفاده می شود.
  • الکترودهای قلم تک قطبی که بر اساس نوع جراحی در شکل و ابعاد خاصی انتخاب می شوند. این الکترود باید سطح صاف داشته باشد و به بافت نچسبد.
  • پلیت(Plate) بیمار یا صفحه کوتر که الکترود غیر فعال نامیده شده و با یک کابل به دستگاه اتصال داده می شود. با توجه به حداکثر توان دستگاه باید حداقل سطح تماس صفحه با بدن بیمار رعایت شود تا ایمنی بالا وجود داشته باشد. این صفحه از سیلیکون هادی نرم ساخته می شود و کابل اتصال آن ۳ متر است. با استفاده از این کابل می توان دستگاه را به نیز متصل نمود.
  • پنست دو قطبی: در کنار این وسیله کابل اتصال آن به دستگاه نیز عرضه می شود. این قسمت برای انعقاد مورد استفاده قرار می گیرد و تنها نوک آن هادی است. قسمت های دیگر آن که در دست جراح قرار می گیرد عایق هستند و دست جراح را نمی سوزانند.
  • پدال پایی: این بخش از دستگاه دارای دو رنگ آبی و زرد است که ژنراتورها را فعال می کند. پدال زرد برای برش و پدال آبی برای انعقاد استفاده می شود. این قسمت ضد اشتعال است و ایمنی بالایی دارد.

دفیبریلاتور یاالکتروشوک چیست؟

خرید الکترو شوک، (Defibrillator)یکی ازکلیدی ترین و پرکاربردترین تجهیزات پزشکی تشخیصی و درمانی هستند که برای بازگرداندن ضربان طبیعی قلب)ایست قلبی( , یک پالس الکتریکی یا شوک الکتریکی به قلب می فرستند و به قلب شما اجازه می دهد تا از ریتم غیرطبیعی قلب یا آریتمی بالقوه کشنده تاکی کاردی بطنی )بدون نبض( به ریتم طبیعی بازگردد. هر دوی این آریتمی ها در بطن های قلب یا حفره های پایینی قلب شما اتفاق می افتد.تعریف دفیبریلاتور یا الکتروشوک قلبی دریک کلام عبارت است ازدستگاهی برای بی اثر کردن انقباضات ناهماهنگ قلبی.

آنها برای جلوگیری یا اصلاح آریتمی و ضربان قلب ناهموار که خیلی آهسته یا خیلی سریع میشوند, استفاده دارد. اگر قلب ناگهان متوقف شود, دفیبریلاتورها نیز می توانند به ضربان مجدد آن کمک کنند. انواع مختلف دفیبریلاتورها به روش های مختلفی کار می کنند. دفیبریلاتورها  در بخش های مختلف بیمارستان ها بویژه اورژانس , اتاق عمل, مراقبت های ویژه مانند ICU,CCU , درمانگاه ها, کلینیک ها, مراکز فوریت های پزشکی آمبولانس ها ودر بسیاری ازاماکن عمومی یافت می شوند وهمچنین, برای نجات جان افرادی که دچار ایست قلبی می شوند استفاده می شود.

حتی افرادی که آموزش کافی ندیده اند نیز می توانند در مواقع اضطراری  فقط ازالکتروشوک خودکار استفاده کنند.  قیمت دستگاه دفیبریلاتور ها و انواع دفیبریلاتور به فاکتورهای زیادی بستگی دارد , ولی قیمت الکتروشوک در بازار امروز از25 میلیون به بالا متغیر است دفیبریلاتوردارای انواع مختلفی که بر اساس شکل موج و نوع کاربرد در سطح بدن تقسیم بندی میشوند , میباشند. که درذیل مقاله توجه شما را به آن جلب میکنیم .

دکمه بازگشت به بالا